direct naar inhoud van 1.1 Algemeen
Plan: Stadscentrum
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP101Stadscentrum-30va

1.1 Algemeen

1.1.1 Wat is een bestemmingsplan

Een bestemmingsplan is het enige ruimtelijke plan met rechtstreeks bindende werking. Voor een goede ruimtelijke ordening worden bestemmingen en vervolgens regels gegeven over hoe gronden en de bouwwerken daarop gebruikt mogen worden, en wat en hoe er gebouwd mag worden. Een bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding en regels. Dat is het juridische deel. Bij elk bestemmingsplan hoort een toelichting. De toelichting belicht de achtergronden van het bestemmingsplan, biedt inzicht in het verrichte onderzoek, geeft de diverse beleidskeuzen weer, doet verslag van inspraak en overleg, en verstrekt een juridische toelichting op de regels en de verbeelding.

Bouwaanvragen voor vergunningplichtige activiteiten, veel is tegenwoordig ook vergunningvrij, worden getoetst aan het bestemmingsplan. Passende plannen kunnen bouwvergunning krijgen, andere niet. Zo kan voorkomen worden dat ergens ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld dat er een discotheek midden in een woonwijk verschijnt of dat er woningen gebouwd worden op een industrieterrein. Naast deze functie heeft het bestemmingsplan ook een beleidsfunctie. Het bestemmingsplan geeft een totaalvisie van de gemeente op het gebied. Het spreekt voor zich, dat de genoemde functies het meest tot hun recht komen bij actuele bestemmingsplannen. Een actueel bestemmingsplan is volgens de Wet ruimtelijke ordening een plan dat niet ouder is dan tien jaar. Zo moet voorkomen worden dat plannen geheel of gedeeltelijk ingehaald worden door maatschappelijke ontwikkelingen. Genoemde wet zegt dat alle bestemmingsplannen per 1 juli 2013 actueel moeten zijn.

Een bestemmingsplan gaat uitdrukkelijk niet over allerlei uitvoeringsgerichte zaken, zoals bijvoorbeeld de inrichting van wegen en het openbaar gebied of de aanleg of het functionering van rioleringssystemen. Vaak wordt bij een bestemmingsplan gedacht aan nieuw te ontwikkelen gebieden, zoals een nieuwe woonwijk of een nieuw bedrijventerrein. Maar dat is in de meeste gevallen niet zo. Bij veel bestemmingsplannen gaat het namelijk om bestaande gebieden. Die gebieden zijn vaak al bebouwd en ingericht voor één of meerdere functies. Grootschalige nieuwe ontwikkelingen komen hier vaak niet voor. We spreken daarom ook wel van een actualiserend of conserverend bestemmingsplan; het bestaande toegestane gebruik en de aanwezige bebouwing worden van een passende bestemming voorzien met inachtneming van bestaande rechten. Dat is ook bij dit plan het geval. De beleidsfunctie van dit plan is derhalve dan ook relatief beperkt.

1.1.2 Dit bestemmingsplan

Dit bestemmingsplan is actualiserend (of conserverend) van aard. Het bestaande toegestane gebruik en de aanwezige bebouwing zijn van een passende bestemming voorzien. In dit bestemmingsplan zijn geen nieuwe ontwikkelingen opgenomen. Voor nieuwe ontwikkelingen in het Stadscentrum worden aparte, op de ontwikkeling gerichte, bestemmingsplannen gemaakt. Dergelijke ontwikkelingen verdienen hun eigen afwegingskader waarin op dat moment alle belangen kunnen worden meegewogen.

Dit bestemmingsplan is onderdeel van het Beleid actualisering bestemmingsplannen.

1.1.3 Geldende bestemmingsplannen

Dit bestemmingsplan vervangt de volgende plannen:

  • Stadscentrum, vastgesteld raad op 23 juni 1999, deels goedgekeurd provincie op 25 januari 2000;
  • Uitwerking Stadscentrum ex artikel 11 WRO, vastgesteld raad op 18 juli 2001, goedgekeurd provincie op 6 september 2001;
  • Herziening Stadscentrum ex artikel 30 WRO, vastgesteld raad op 27 april 2004, goedgekeurd provincie op 23 november 2004.

Bestemmingsplan Stadscentrum gaf een planologische regeling voor de reconstructie en verdere ontwikkeling van het stadscentrum van Hoogezand-Sappemeer. De genoemde uitwerking had betrekking op de realisering van een kantorencomplex bij de entree van de gemeente in het gebied tussen de Kerkstraat en begraafplaats "De Stille Hof" aan het Winschoterdiep. De genoemde herziening betrof reparatie van die onderdelen van het bestemmingsplan Stadscentrum waaraan de provincie destijds in 2000 goedkeuring had onthouden. Dit betrof met name geluidsaspecten.

NB: de geldende bestemmingsplannen voor het Stadscentrum waren ontwikkelingsgericht, dit bestemmingsplan is dat niet, maar geeft de huidige situatie een passende bestemming.