direct naar inhoud van 2.6 Cultuurhistorische waarden
Plan: Buitengebied, partiële herziening diverse percelen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP098Buitengebied-50oh

2.6 Cultuurhistorische waarden

Naast de cultuurhistorische waarden die in hun onderlinge samenhang in het landschap zijn vertegenwoordigd, komen in het buitengebied nog de volgende waarden voor: Dijken, Borgterreinen en Reliëf.

  • 1. DIJKEN

Cultuurhistorisch waardevolle dijken zijn de Woortmansdijk, de Borgwegdijk en de Hunzedijk (tracé Oude Weg). Van de Woortmansdijk is het tracé als samenhangende eenheid intact, terwijl ook het dijkprofiel over nagenoeg de gehele dijk herkenbaar is. De hoogte van de dijk ten opzichte van het aangrenzende maaiveld is 0,5 tot 1,5 meter. Van de Borgwegdijk en de Hunzedijk is het tracé nog intact, maar het dijkprofiel is voor het overgrote deel van de dijken niet meer herkenbaar. De dijken zijn in eigendom en beheer bij de gemeente.

  • 2. BORGTERREINEN

De waardevolle borgterreinen zijn Vaartwijk (Westerbroek), Langewijk (Westerbroek) en Welgelegen (Sappemeer). Deze terreinen zijn zowel cultuurhistorisch als visueel-landschappelijk van betekenis. De cultuurhistorische betekenis wordt bepaald door vanuit het verleden zichtbare informatie als vorm, omvang en profiel. De visueel-landschappelijk betekenis wordt bepaald door het beelddragende karakter van het object in zijn omgeving. De gebouwen zijn samen met de directe omgeving beschermde monumenten.

  • 3. RELIËF

Op een aantal plaatsen in de gemeente is aan de oppervlakte reliëf zichtbaar als overblijfsel van in de ijstijd opgestuwde ruggen die een richting zuidoost naar noordwest hebben. Met name in het overigens vlakke gebied zijn deze accentpunten van landschappelijke betekenis.