direct naar inhoud van 2.2 Huidige situatie
Plan: Bedrijventerreinen Hoogezand-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va

2.2 Huidige situatie

2.2.1 Ruimtelijke structuur
De drie bedrijventerreinen liggen direct aan het Winschoterdiep.
Het bedrijventerrein Waterhuizen heeft ook een directe verbinding met de Rijksweg West, die vervolgens garant staat voor een goede verbinding met de autosnelweg A7. De bedrijventerreinen van Foxhol en Westerbroek maken gebruik van de Energieweg om bij de Rijksweg West te geraken. De interne ontsluitingswegen op de laatstgenoemde bedrijventerreinen staan grotendeels loodrecht op de Energieweg.
Parallel aan de Energieweg loop de spoorlijn Groningen-Nieuweschans. Aan de andere zijde van het spoor is het natuurgebied gelegen van de Kropswolderbuitenpolder en de Westerbroekstermadepolder.  
afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0006.jpg"  

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0007.jpg"

Een karakteristiek beeld voor de bedrijventerreinen

2.2.2 Functionele structuur

Het bedrijventerrein Foxhol wordt voornamelijk gebruikt door het aardappelzetmeelbedrijf Avebe. Het grootste deel van het bedrijventerrein wordt met bebouwing van Avebe, inclusief het hoofdkantoor gevuld. Daarnaast wordt dit terrein gebruikt door een aantal zelfstandige bedrijven, met functionele banden met Avebe. aan de rand van het terrein staan nog twee bedrijfswoningen. Van oudsher heeft de belangenvereniging Foxholstermeer op het terrein haar botenhuis.

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0008.jpg"
Bebouwing AVEBE op bedrijventerrein Foxhol

Het bedrijventerrein Westerbroek is hoofdzakelijk het werkterrein van de grotere industriële bedrijven. Naast een aantal scheepswerven en toeleveringsbedrijven voor de scheepsbouw bevinden zich op het bedrijventerrein ook een glasvezelproducent, een asfaltcentrale, een container terminal en een aantal andere kleinere bedrijven. Op dit bedrijventerrein komen nog zeven bedrijfswoningen voor.
Op het meest westelijke deel van dit bedrijventerrein zijn in elkaars nabijheid naast zware industrie nog een aantal kleinere bedrijven gevestigd. We spreken hier dan onder anderen over een expohal (vlooien- en recreatiemarkt) en garagebedrijven. Op dit deel van het bedrijventerrein ligt nog circa negen hectare niet bouwrijpe maar mogelijk nog te ontwikkelen industriegrond. Het terrein wordt momenteel voor een deel als gronddepot gebruikt. In het economisch beleidsplan wordt voor dit deel van het bedrijventerrein, Westerbroek West, een haalbaarheidsstudie voor uitvoering voorgesteld.

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0009.jpg"
Kantoor scheepswerf op bedrijventerrein Westerbroek

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0010.jpg"
Insteekhaven en locatie containeroverslag op bedrijventerrein Westerbroek

Het bedrijventerrein Waterhuizen was tot voor een aantal jaren geleden exclusief voor de scheepsbouw voorbehouden. Op het terrein zijn nu nog twee scheepsbouwbedrijven aanwezig. Door de afname van de werkgelegenheid in de scheepsbouwindustrie wordt een aantal gebouwen, voorheen in gebruik door de scheepsbouw, nu voor andere doeleinden aangewend. Op het bedrijventerrein zijn twee bedrijfswoningen aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0011.jpg"
Scheepwerven op bedrijventerrein Waterhuizen