direct naar inhoud van 2.1 Historische ontwikkeling
Plan: Bedrijventerreinen Hoogezand-West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va

2.1 Historische ontwikkeling

In de 17de eeuw begon op grote schaal de vervening en ontginning van het hoogveengebied ten zuidoosten van de stad Groningen. Er werd een kanaal gegraven, om van daaruit het gebied te ontginnen en turf te steken. Dat was het oude Winschoterdiep, dat in de jaren 1960 en 1970 grotendeels gedempt is. Na de periode van turfwinning, volgde een periode waarin vooral de landbouw, de daarop gerichte industrie en de scheepsbouw de ontwikkeling van de gemeente bepaalden. De groei nam flink toe na 1960, het aantal inwoners steeg behoorlijk. Door deze groei werd de oorspronkelijke langgerekte vorm van de gemeente doorbroken. Ten zuiden van de oude lintbebouwing werden nieuwe woonwijken en parken en een nieuw stadshart aangelegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP092HzWest-30va_0005.jpg"
Bedrijvigheid aan het Foxholstermeer, rond 1900


Door de systematische ontginningen werd een netwerk van kanalen en zijkanalen aangelegd. Langs de kanalen kwamen wegen. De lintstructuur die daardoor ontstond, bleek uitstekend voor de economische ontwikkeling en groei van Hoogezand-Sappemeer. De kanalen met de wegen (en later de spoorlijn) vormden een prima vervoerssysteem voor allerlei goederen. De scheepvaart kwam tot grote bloei en de sluizen, met name die van Martenshoek, vormden internationale knooppunten in het waterwegennet. Daar concentreerden zich de bijbehorende kroegen en andere commerciƫle activiteiten. Ook vestigden zich vele schippers in Hoogezand en Sappemeer. Zij namen op hun huiswaartse tochten hout mee, en droegen zo niet alleen bij aan de ontwikkeling van de scheepvaart maar ook van de scheepsbouw. De scheepswerven concentreerden zich langs de kanalen. Langs het Winschoterdiep bestonden vele scheepswerven. Nu ook nog is langs het Winschoterdiep en in het plangebied een aantal scheepswerven gevestigd.

Het industriegebied ten westen van Hoogezand is vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw verder ingevuld. Het gebied kenmerkt zich thans door de aanwezigheid van grootschalige (inter)nationaal georiƫnteerde industrie, die profiteert van de uitstekende verbindingen via weg, water en spoor. In 2005 heeft het bedrijventerrein een nieuwe impuls gekregen door de aanleg van een insteekhaven met verschillende faciliteiten, geschikt voor watergebonden bedrijven.

Het gebied is nagenoeg volledig ingevuld. Een aantal gronden kan nog uitgegeven en bebouwd worden.