direct naar inhoud van Hoofdstuk 2 Ruimtelijke onderbouwing
Plan: Provincialeweg 63 Opende
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0015.WZOP11HERS2-VA01

Hoofdstuk 2 Ruimtelijke onderbouwing

afbeelding "i_NL.IMRO.0015.WZOP11HERS2-VA01_0001.jpg"

Ruimtelijke onderbouwing

Wijziging bouwvlak Provincialeweg 63 Opende

Behorende bij aanvraagnummer 20110142

juni 2012

Projectbeschrijving

Op 23 mei 2011 heeft de bewoner van de woning op het perceel Provincialeweg 63 in Opende (hierna: de aanvrager) een verzoek ingediend tot wijziging van het bestemmingsplan voor zijn perceel. Het verzoek is ingediend omdat de aanvrager een woning wil realiseren buiten het bouwvlak, hetgeen in strijd is met het bestemmingsplan 'Opende'.

De aanvrager wil de bestaande woning op het betreffende perceel slopen en een nieuwe woning terugplaatsen. De bestaande woning is op korte afstand (8,5 meter) van de Provincialeweg gesitueerd. Het huidige bouwvlak is daarop afgestemd. De aanvrager wil de nieuwe woning 6,50 meter naar achteren plaatsen, ten opzichte van de bestaande woning. Hij verzoekt daarom om het bouwvlak op de gewenste situering af te stemmen. Hiermee wordt het voor hem mogelijk gemaakt om de nieuwe woning op grotere afstand (15 meter) van de weg te realiseren. In figuur 1 zijn de huidige situering en de gewenst situering van de woning en het bouwvlak weergegeven.

Ruimtelijke onderbouwing

Het perceel, plaatselijk bekend Provincialeweg 63 te Opende, kadastraal bekend gemeente Grootegast, sectie G, nummer 1808, valt binnen het bestemmingsplan ‘Opende’, vastgesteld op 7 september 2010. Het perceel is volgens de bij het bestemmingsplan behorende plankaart bestemd voor 'Wonen – A1', waar artikel 20 van de planregels op van toepassing is. Ten westen van het perceel ligt een dubbelbestemming 'Waarde – Houtsingels', waarop artikel 29 van toepassing is.

Het bouwen een woning is toegestaan binnen het bouwvlak. De nieuwe woning is buiten het bouwvlak geprojecteerd, waardoor er strijd met het bestemmingsplan is.

Artikel 20, lid 5, onder b bepaalt dat de ligging van een aangegeven bouwvlak kan worden gewijzigd met dien verstande dat de afstand van het bouwvlak ten opzichte van de zijdelingse perceelgrens niet minder dan 3 meter mag bedragen. De aanvrager heeft aangegeven het bouwvlak op een afstand van 4 meter vanuit de sloot te willen hebben. Hiermee wordt voldaan aan de genoemde 3 meter van de zijdelingse perceelgrens. Tevens is dit gunstig voor de houtsingel die langs de sloot ligt. De ligging van het bouwvlak wordt afgestemd op de situering van de nieuwe woning en wordt parallel aan de sloot gelegd. De wijziging heeft alleen betrekking op de ligging van het bouwvlak. De omvang van het bouwvlak blijft gelijk aan de bestaande omvang.

De ingediende aanvraag kan binnen de hierboven genoemde voorwaarden mogelijk worden gemaakt op grond van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

afbeelding "i_NL.IMRO.0015.WZOP11HERS2-VA01_0002.png"

Figuur 1: perceel met de huidige situering van de woning en het nieuwe bouwvlak

In de 'beleidsnotitie tot het toepassen van planologische afwijkingen op grond van de Wabo en het wijzigen van bestemmingsplannen op grond van de Wro' worden voorwaarden genoemd die dienen te worden meegewogen bij een wijzigingsplan. Er mag geen afbreuk worden gedaan aan het straat- en bebouwingsbeeld ter plaatse. Het verplaatsen van het bouwvlak doet geen afbreuk aan het straatbeeld van de Provincialeweg. Er zijn namelijk meerdere woningen aan de Provincialeweg die op grotere afstand van de weg zijn gesitueerd.

Andere voorwaarden zijn dat er geen afbreuk gedaan mag worden aan de milieusituatie van het perceel en omliggende percelen, aan de verkeersveiligheid op het perceel en de openbare weg en aan de gebruiksmogelijkheden van het eigen perceel en aangrenzende percelen.

De milieusituatie van het perceel en omliggende percelen zal door het verplaatsen van het bouwvlak niet veranderen. Er wordt rekening gehouden met de naastgelegen houtsingel, zodat deze niet wordt belemmerd. Tevens verandert de verkeersveiligheid op het perceel en de openbare weg niet door de verplaatsing. De oprit komt na de verplaatsing op hetzelfde deel van de weg/ fietspad uit.

Door het bouwvlak naar achteren te verplaatsen worden de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende percelen niet beperkt. De naaste buren zullen juist meer uitzicht krijgen doordat de nieuw te bouwen woning in vergelijking met de oude woning verder van de weg wordt verplaatst.

Doordat de woning nu dicht op de weg is gesitueerd wordt er door de aanvrager last ondervonden van passerend verkeer. Door wijziging van de ligging van het bouwvlak kan dit verminderd worden. Uit akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting op de gevel van de bestaande woning circa 54 dB bedraagt. De geluidsbelasting op de gevel van de nieuwe woning zal 51,10 dB bedragen. De voorkeursgrenswaarde van 48 dB wordt hiermee overschreden. Als de woning op nog grotere afstand van de weg wordt gesitueerd, kan wel voldaan worden aan de voorkeursgrenswaarde, maar ontstaat een ruimtelijk ongewenst beeld. Er is daarom gekozen voor de situering op 15 m afstand van de Provincialeweg. Voor de hogere geluidsbelasting van 51,10 dB wordt een hogere grenswaarde procedure gevolgd.

De te bouwen woning is goedgekeurd door de welstandscommissie. De overige bestemmingsplanregels met betrekking tot bouwmogelijkheden, gebruiksmogelijkheden en dergelijke blijven ongewijzigd. De nieuwe woning moet daarom qua afmetingen en gebruik aan dezelfde regels voldoen als de bestaande woning van de aanvrager.

De ruimtelijke onderbouwing is opgestuurd naar de provincie Groningen en het Wetterskip Fryslân in het kader van wettelijk vooroverleg. Beide partijen hebben aangegeven geen opmerkingen te hebben.

Wateradvies korte procedure

De initiatiefnemer heeft Wetterskip Fryslân geïnformeerd over het plan wijzigingsplan Provincialeweg 63 via de Digitale watertoets (www.dewatertoets.nl). Hiermee is bepaald dat het plan een zodanige invloed heeft op de waterhuishouding en de afvalwaterketen dat kan worden volstaan met een standaard wateradvies.

In dit advies staan de maatregelen die Wetterskip Fryslân adviseert om wateroverlast te voorkomen en het water in de sloten schoon te houden. Het is een standaard advies dat voor alle kleine plannen wordt gegeven. Hierdoor kan het voorkomen dat niet alle punten gelden voor het plan wijzigingsplan Provincialeweg 63.

Probeer regenwater langzaam weg te laten lopen

Regenwater dat op een verhard oppervlak valt, gaat sneller naar het riool of een sloot dan regenwater dat op onverhard oppervlak valt (zoals gras of een groenstrook). Wanneer opeens veel water in de riolen en sloten komt kan dit wateroverlast geven. Het is daarom belangrijk dat het regenwater langzaam wegloopt. Dit kan op verschillende manieren. Vang het regenwater eerst in een regenton op, gebruik grasstenen ('open bestrating') voor de bestrating en bestraat niet het hele perceel maar laat wat stukken open met gras of andere beplanting.

Regenwater niet op het riool lozen

Wij adviseren om regenwater direct op een sloot te lozen en niet op het vuilwaterriool. De rioolwaterzuivering wordt dan niet onnodig belast met schoon regenwater. Dit is uiteraard alleen mogelijk als er een sloot dicht bij het perceel ligt.

Gebruik schone bouwmaterialen, gebruik geen chemische onkruidbestrijding

Regenwater dat op het plangebied valt, komt uiteindelijk altijd in het grondwater of in het oppervlaktewater. Voorkom watervervuiling door geen uitlogende bouwmaterialen zoals zink, koper en lood te gebruiken. Deze materialen zijn een belangrijke bron voor de vervuiling van ons water. Ook adviseren wij om geen chemische middelen voor onkruidbestrijding te gebruiken.

Vloeren minimaal een meter boven het grondwater

Wij adviseren om het vloerpeil (bovenkant vloer) van woningen en andere bouwwerken minimaal een meter boven het grondwaterpeil aan te leggen. Hierdoor wordt grondwateroverlast voorkomen.

Vergunningen die bij het waterschap moeten worden aangevraagd

Voor sommige werkzaamheden of activiteiten is een watervergunning van het waterschap nodig of moet een melding worden gedaan. Voorbeelden zijn
- het onttrekken en/of lozen van grondwater (bijvoorbeeld bronneringen),
- het lozen van afvalwater op het oppervlaktewater,
- het toepassen van grond in een watergang,
- het graven of dempen van sloten,
- de aanleg van dammen of duikers.
Meer informatie hierover is te vinden op onze website www.wetterskipfryslan.nl/waterwet

Koude- en warmteopslag

Als sprake is van koude- en warmte-opslag in de bodem wijzen wij u er op dat u hiervoor contact op dient te nemen met de provincie Fryslân. Een contactpersoon vindt u op www.wetterskipfryslan.nl