direct naar inhoud van Vaststellingsbesluit
Plan: Drachtsterweg 64 Opende
Status: concept
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0015.PBBG11HERS1-VA01

Vaststellingsbesluit

Omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders van de gemeente Grootegast;

gezien de aanvraag van: W.R. de Vries

wonende/gevestigd: De Dobbe 3, 9132 LZ ENGWIERUM

ontvangen: 28 december 2010

waarbij omgevingsvergunning wordt gevraagd voor het oprichten van een woning met schuur op het perceel

kadastraal bekend

gemeente: Grootegast

sectie: F

nummer(s): 3865

plaatselijk bekend

adres: Drachtsterweg 64 te Opende

besluiten omgevingsvergunning te verlenen voor de uitvoering van het in bovengenoemde aanvraag bedoelde, bij dit besluit behorende en als zodanig gewaarmerkte stukken en bijlagen, onder de aangehechte voorschriften en nadere eisen.

De omgevingsvergunning wordt verleend voor de voor het volgende onderdeel/de volgende onderdelen:

- Bouwen

- Handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening (afwijken bestemmingsplan)

De besluitvormingsprocedure is uitgevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.7 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. De aanvraag is beoordeeld in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor:

- het onderdeel bouwen, artikel 2.1

- het onderdeel RO (afwijken van de bestemming), artikel 2.1

Verder is de aanvraag getoetst aan het Besluit omgevingsrecht en de Ministeriële regeling omgevingsrecht.

Gebleken is dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat de aanvraag voldoet en daarom verlenen wij de gevraagde omgevingsvergunning.

Grootegast, 10 juni 2011

Hoogachtend,

Het college van burgemeester en wethouders,

Namens deze,

E. Paré, Secretaris K. B. Dijkstra, Burgemeester

Inwerkingtreding beschikking - Beroepsclausule

Tegen het besluit kan binnen zes weken na bekendmaking beroep worden aangetekend. Het beroepschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Rechtbank Groningen, sector bestuursrecht, Postbus 781, 9700 AT in Groningen. Het beroepschrift moet ten minste bevatten: uw naam, adres, de dagtekening, een beschrijving van het besluit waartegen beroep wordt ingesteld en de gronden van het beroep.

De beschikking treedt in werking nadat de termijn voor het indienen van een beroepschrift is verstreken. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Hebben u of derde belanghebbenden er veel belang bij dat dit besluit niet in werking treedt, dan kan een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Groningen. Wij wijzen u erop dat er voor de procedures griffierecht betaald moet worden, de tarieven kunt u vinden op de site www.rechtspraak.nl.

Wanneer een voorlopige voorziening wordt aangevraagd treedt de beschikking pas in werking nadat hierover een beslissing is genomen.

Leges:

Voor de verschuldigde leges voor deze vergunning ontvangt u binnenkort van de heffingsambtenaar een factuur.

Onderdeel bouwen

Voorschriften:

De volgende voorschriften zijn van toepassing:

  • 1. er moet worden gebouwd in overeenstemming met de bepalingen van het bouwbesluit;

de houder moet er voor zorg dragen, dat de omgevingsvergunning te allen tijde op het werk aanwezig is en op verzoek aan het bouwtoezicht ter inzage wordt gegeven;

burgemeester en wethouders kunnen deze vergunning bij een met redenen omkleed besluit intrekken in de gevallen, genoemd in artikel 4.1. van de bouwverordening;

alvorens aangevangen wordt met de bouw, dienen alle constructietekeningen en berekeningen door de gemeente goedgekeurd te worden. De genoemde stukken dienen uiterlijk 3 weken voor aanvang van de bouw bij het bouwtoezicht te worden ingediend;

deuren, ramen, kozijnen en daarmee gelijk te stellen constructie-onderdelen (gevelelementen) in een uitwendige scheidingsconstructie van een woning, die overeenkomstig NEN 5087, bereikbaar zijn, moeten, overeenkomstig NEN 5096, een weerstandsklasse voor inbraakwerendheid hebben van ten minste 2;

voor, tijdens of na de bouw dient schriftelijk te worden aangetoond dat wordt voldaan aan het in lid 11 gestelde door het overleggen van een attest van het keuringsinstituut SKG of SKH voor het gevelelement of een productcertificaat van SKG of SKH (zoals een KOMO certificaat met een sociale paragraaf 3.3 inbraakwerendheid);

van alle in gewapend beton, staal, hout, steen en dergelijke uit te voeren dragende constructiedelen, moeten voor de aanvang van de bouwwerkzaamheden de door het bouwtoezicht goedgekeurde sterkteberekeningen met bijbehorende werktekeningen op het werk aanwezig zijn.

de wapening moet worden gecontroleerd en goedgekeurd door het bouwtoezicht voordat met het storten wordt begonnen. De stortdatum dient minimaal drie werkdagen van tevoren bij het bouwtoezicht bekend te zijn gemaakt;

met de bouwactiviteiten mag niet worden begonnen vóórdat het bouwwerk door het bouwtoezicht is uitgezet. De bouw dient te geschieden in overeenstemming met de op de uitzettekening aangegeven maten en peilhoogte;

om zwerfvuil te voorkomen moet het bouwafval in een gesloten container worden opgeslagen;

de bij de bouw vrijkomende afgegraven grond moet hergebruikt worden op het bouwterrein. Indien wordt afgeweken van dit voorschrift dient contact te worden opgenomen met de afdeling Ruimte, cluster Milieu van de gemeente Grootegast;

voor het stallen van bouwmaterialen en keten op gemeentelijke eigendommen, bijv. plantsoen, trottoir en wegen, moet vooraf contact worden opgenomen met afdeling Ruimte, cluster Openbare Werken van de gemeente Grootegast. Eventuele schade ontstaan door het gebruik zal voor uw rekening worden hersteld;

het hemelwater moet zoveel mogelijk op het oppervlaktewater (sloot) geloosd worden of, bij een gescheiden rioolstelsel, via de schoonwaterriolering;

indien tijdens de uitvoering blijkt dat een constructiedeel verbeterd moet worden of dat er nadere voorzieningen noodzakelijk zijn, dient dat te geschieden in overleg met het bouwtoezicht;

u dient het wijzigen of aanbrengen van een uitweg vooraf te melden bij de afdeling Ruimte, cluster Openbare Werken;

1 week voor aanvang van de werkzaamheden moet de bij deze vergunning horende groene kaart worden ingediend;

1 week na het voor gebruik gereed komen van de bouwwerkzaamheden moet de bij deze vergunning behorende rode kaart worden ingediend.

Overwegingen:

Bij het nemen van het besluit hebben wij het volgende overwogen:

Welstand

Het bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand.

Bouwverordening

Er is voldoende aannemelijk gemaakt dat het bouwplan voldoet aan de voorschriften van de bouwverordening.

Bouwbesluit

Er is voldoende aannemelijk gemaakt dat het bouwplan voldoet aan de voorschriften van het Bouwbesluit mits de bovengenoemde voorschriften voldoende in acht worden genomen.

Onderdeel handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening

Overwegingen:

Bij het nemen van het besluit hebben wij het volgende overwogen:

Strijdigheid bestemmingsplan

Op het perceel kadastraal bekend gemeente Grootegast, sectie F, nummer 3865, is het bij raadsbesluit van 1 juni 2010 vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied Grootegast van toepassing.

Het perceel is volgens de bij het bestemmingsplan behorende plankaart bestemd als 'Maatschappelijk' waar artikel 19 van de bestemmingsplanregels op van toepassing is.

De activiteit, het oprichten van een woning met schuur, is in strijd met het bestemmingsplan en de daarbij behorende regels.

Artikel 2.10 van de Wabo geeft aan dat indien een activiteit als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder c van de Wabo in strijd is met het bestemmingsplan de omgevingsvergunning moet worden geweigerd.

De vergunning wordt echter slechts geweigerd indien vergunningverlening met toepassing van artikel 2.12 niet mogelijk is.

Artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3° van de Wabo geeft aan dat de omgevingsvergunning kan worden verleend indien de activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en de motivering van het besluit een goede ruimtelijke onderbouwing bevat.

Met toepassing van artikel 2.12 van de Wabo kan een planologische afwijking worden vastgesteld, omdat de activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening, omdat de woning met schuur gerealiseerd kan worden binnen de bestemming Wonen, waarvoor een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen binnen de bestemming Maatschappelijk.

Van deze wijzigingsbevoegdheid kan in dit geval geen gebruik worden gemaakt, omdat als voorwaarde wordt gesteld dat de woonfunctie uitsluitend mag worden uitgeoefend in de voormalige bedrijfswoning, welke op dit perceel niet meer aanwezig is.

Een invulling van het perceel volgens de bestemming 'Wonen' is vanuit ruimtelijk perspectief wenselijk, omdat naar verwachting in de toekomst geen nieuwe maatschappelijk gebonden invulling aan het perceel zal kunnen worden gegeven.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 2 november 2010 besloten voornemens te zijn medewerking te verlenen aan het plan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning op grond van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 3° van de Wabo.

Het plan heeft voor een periode van twee weken ter inzage gelegen voor de raad en er zijn geen reacties ontvangen. Hiermee is impliciet een verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

De aanvrager heeft zich ten behoeve van de economische uitvoerbaarheid van de maatregel bereid verklaard de daaruit voortvloeiende voor tegemoetkoming in aanmerking komende planschade volledig aan de gemeente te compenseren.

De ruimtelijke verantwoording voor het bouwproject is vastgelegd in de bij dit besluit behorende ruimtelijke onderbouwing.

In de periode van woensdag 20 april 2011 tot en met dinsdag 31 mei 2011 heeft een ontwerp van deze beschikking ter inzage gelegen en belanghebbenden zijn in de gelegenheid gesteld om zienswijzen naar voren te brengen.

Van deze gelegenheid is geen gebruik gemaakt.

Op 20 mei 2011 is door Gedeputeerde Staten van Groningen ontheffing verleend van artikel 4.27, eerste lid van de Omgevingsverordening.