direct naar inhoud van 3.2 Water
Plan: Uitwerkingsplan Plutolaan
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.UP001Plutolaan-vg01

3.2 Water

De locatie ligt in het noordwesten van de wijk Paddepoel vlakbij de ringweg. Aan zowel de noord- als oostzijde bevinden zich diverse gebouwen. Het plangebied bestaat nu uit verharding en diverse groenstroken.

Compensatie

In de toekomstige situatie neemt het totaal verhard oppervlak toe van ca. 1800 m2 naar 2400 m2bebouwd/verhard oppervlak. De toename van het verhard oppervlak moet in principe gecompenseerd worden door 10% van het verhard oppervlak in te richten als open water. Dit kan bijvoorbeeld door een greppel, vijver of wadi (een dieper gelegen groenstrook waar water geborgen en geïnfiltreerd kan worden). In de directe omgeving is geen open water aanwezig. Alleen aan de zuidzijde van de ringweg ligt een watergang. Uitgangspunt is het afvoeren van regenwater naar de watergang, maar dat is in het kader van dit plan niet realistisch. Het realiseren van de 10%-norm is in dit kleine plangebied niet haalbaar. Het gaat hier echter om een uitwerking van het bestemmingsplan Paddepoel, Selwerd en Tuinwijk. In dat plan wordt de 10%-norm ruimschoots gehaald, waarmee aan de watertoets wordt voldaan.

De toepassing van een vegetatiedak kan zorgen voor het vasthouden en afvoeren van regenwater. De daken van de ontworpen woningen hebben echter een helling van 38°. Vegetatie hierop die regenwater vasthoudt is daar niet aan de orde. Dit is in beperkte mate wel mogelijk op de bergingen.

De grondwaterstand is niet bekend, maar een minimale drooglegging van 1,20 m is gewenst i.v.m. stabiliteit van de verharding, gebouwen en het drooghouden van bomen.

De bodem bestaat waarschijnlijk uit een zanderige bovenlaag (gemiddeld 80 cm) en daaronder een kleilaag. Het infiltreren van regenwater in de bodem is gewenst, maar dit is afhankelijk van de grondslag en de bijbehorende waterdoorlatendheid. Infiltreren kan onder andere door waterdoorlatende bestrating, IT-riolering en de aanleg van een wadi.

Riolering

De riolering rondom de locatie is een zogenaamd gemengd rioolstelsel; het huishoudelijk afvalwater en het regenwater komen samen in één buis. Vooralsnog blijft dit rioolstelsel gehandhaafd, maar de gemeente heeft de ambitie om steeds meer gescheiden rioolsystemen aan te leggen. Bij de nieuwbouw moet gekozen worden voor een gescheiden systeem vanuit de gebouwen.

Het zichtbaar maken van de afvoer van regenwater (door bijvoorbeeld een greppel of oppervlakkige afstroming) maakt kinderen en andere betrokkenen meer bewust van regenwater. Daarom is het belangrijk dat regenwater gescheiden wordt van het overige afvalwater. Hergebruik is gewenst en hier moet zuinig mee omgegaan worden.

Bouwmaterialen

In het kader van duurzaam bouwen is het bij de bouw niet toegestaan om uitlogende materialen toe te passen. Materialen zoals zink, lood en koper logen uit en deze stoffen zijn schadelijk voor mens en dier.

Op het dak van de gebouwen is, indien mogelijk, de toepassing van vegetatie gewenst. Het gebruik van vegetatiedaken is namelijk een uitstekend middel om regenwater vast te houden en vertraagd af te voeren. De vegetatie neemt vocht op en bergt op die manier water. Bij hevige neerslag zal het water minder snel tot afstroming leiden. De toepassing van vegetatiedaken kan, zoals genoemd, ook een vorm van compensatie zijn.