direct naar inhoud van 2.4 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Van Heemskerckstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01

2.4 Wonen

In de Nota Jongerenhuisvesting is aangegeven dat in Groningen de huisvestingcapaciteit voor jongeren aanzienlijk moet worden uitgebreid. Om deze toename te realiseren zijn vier zones aangewezen voor de nieuwbouw van kwalitatief hoogwaardige, grootschalige jongerenhuisvesting. Eén van deze zones is de Eendrachtskade en omgeving met daarin het Encehaterrein.

Met een goed plan voor permanente, zelfstandige eenheden en een zorgvuldige inpassing kan dit gebied, dat al lange tijd braak ligt, een aantrekkelijke woonbuurt worden. Hiermee wordt dan tevens een verbinding gelegd tussen de Zeeheldenbuurt en het in de toekomst te ontwikkelen Suikerunieterrein.

De aansluiting van deze wooncluster op de Zeeheldenbuurt en in samenhang daarmee de verbinding met het centrum, vraagt om bijzondere aandacht. In de visievorming over de verkeersafwikkeling wordt rekening gehouden met de belangen en de kwetsbaarheid van deze buurt.

Met het realiseren van hoogwaardige jongerenhuisvesting wil de gemeente een aantrekkelijk alternatief bieden voor onzelfstandige huisvesting in de particuliere sector. De inzet is de komende jaren samen met kennisinstellingen, corporaties en marktpartijen 4500 wooneenheden te realiseren. Het gaat daarbij om groot- en kleinschalige projecten, zowel tijdelijk als permanent.

In het participatietraject voor de vier aangewezen zones is met bewoners en wijkvertegenwoordigers gesproken over de aandachtspunten voor grootschalige projecten. De resultaten zijn vastgelegd in de notitie Bouwjong! die in 2011 door de raad van Groningen is vastgesteld. Hiermee is het kader bepaald voor de uit te werken projecten. Met de manifestatie Bouwjong! zijn de eerste ideeën gepresenteerd voor de afzonderlijke locaties. Hiermee is per project een beeld gegeven wat een mogelijke uitwerking de stad te bieden heeft. Met de manifestatie hebben belangstellenden kennis kunnen nemen van de voorlopige ontwerpen en zijn in de gelegenheid gesteld te reageren.

Voor de formele procedures zullen bewoners op de gebruikelijke manier worden benaderd. Op de schaal van wijken en buurten zal worden gestreefd naar maatwerk en een zorgvuldige inpassing. Om dit in goed overleg te realiseren zijn dus de uitgangspunten voor participatie van toepassing (notitie Bouwjong!) en de participatieregels volgens het convenant met wijkorganisaties.

Het programma richt zich op permanente jongerenhuisvesting en eventueel een combinatie van woon- en werkruimte voor bijvoorbeeld jonge, startende ondernemers. De ruimtelijke inpassing houdt rekening met de toekomstige functie en ontsluiting van het Suikerunieterrein en de rol die de Van Heemskerckstraat daarin speelt.

Het concept is gebaseerd op het schetsontwerp in de manifestatie Bouwjong! Het bestaat uit een stapeling en schakeling van modulaire bouwelementen rondom een aantal binnenterreinen. De houdbaarheid en de duurzaamheid van dit woongebied dient gewaarborgd te worden door de ruimtelijke kwaliteit en een goed beheer van de gemeenschappelijke en de semi-openbare ruimten. Verder is voldoende flexibiliteit in het bouwsysteem wenselijk met het oog op mogelijk hergebruik. Voor dit wooncomplex dient een duurzaam en efficiënt energiesysteem ontwikkeld te worden.

Het parkeren en de stallingsruimte voor fietsen worden bouwkundig in het ontwerp geïntegreerd, waarbij naast uiteraard voldoende capaciteit ook gelet moet worden op een logische verdeling nabij de woonclusters.

Hoewel de voorkeur uitgaat naar de bouw van jongerenhuisvesting, is dit in de regels van dit plan niet expliciet benoemd. Op die manier wordt flexibiliteit ingebouwd indien andere vormen van huisvesting gewenst blijken.