direct naar inhoud van 2.3 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Van Heemskerckstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01

2.3 Openbare ruimte

2.3.1 Groenstructuur

Groenbeleid

Voor het groen zijn de uitgangspunten vastgelegd in de groenstructuurvisie en de bomenstructuurvisie. De groenstructuurvisie geeft aan dat Groningen de ambitie heeft het groen in het basisgroen te handhaven en te versterken. Indien dit absoluut onmogelijk is, dient het te kappen groen 1:1 te worden gecompenseerd.

Randvoorwaarden groen

Er staan binnen de bestemmingsplangrens geen bomen die onderdeel uitmaken van de bomenhoofd- of nevenstructuur. Er staan wel verschillende mogelijk behoudenswaardige en monumentale bomen die gedeeltelijk basisgroen zijn zoals opgenomen in de groenstructuurvisie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01_0007.jpg"

enkele van de mogelijk te behouden bomen

Ter bepaling welke bomen behoudenswaardig zijn voor cultuur en ecologie, dienen in de fase van het uitwerkingsplan de bomen te worden ingemeten en dient er een bomeninventarisatie te worden uitgevoerd, met name om te bepalen wat de conditie van de bomen is. Hiermee worden de kansen en bedreigingen in beeld gebracht voor een nieuwe ontwikkeling. De gemeente Groningen heeft het uitgangspunt het voorgenomen bouwplan af te stemmen op de groeiplaats van de behoudenswaardige bomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01_0008.jpg"

inventarisatie bestaand groen

Middels een Bomen Effect Analyse (BEA), uit te voeren door een beëdigd boomtaxateur, moet in dit stadium hierover helderheid komen. De BEA dient opgesteld te worden conform de bepalingen zoals opgenomen in de APVG en de hiermee van kracht zijnde nota kapbeleid 2010. Uit deze BEA blijkt welke bomen behoudenswaardig zijn en op welke wijze de deze ingepast kunnen worden.

Voor te planten bomen en ander groen in de openbare ruimte gelden de IGG civiel- en cultuurtechnische randvoorwaarden.

2.3.2 Waterstructuur

Binnen het plangebied is oppervlaktewater aanwezig in de vorm van afwateringssloten. De watergangen zijn onderling verbonden en hebben een streefpeil van -1,50 m NAP. Hoe de watergangen afwateren is niet precies bekend. Vermoedelijk wateren ze aan de zuidzijde, buiten het bestemmingsplangebied af op het gemeentelijke rioolstelsel in de Admiraal de Ruyterlaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP524VHeemskerckst-vg01_0009.png"

huidig watersysteem (bron: waterkaart Groningen november 2011)