direct naar inhoud van 2.5 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Lintdorpen en Ruischerbrug
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP523LintdorpenRui-vg01

2.5 Openbare ruimte

2.5.1 Groenstructuur

Noorderhoogebrug

Het oostelijke deel van het dorp heeft zicht op de weide tussen het lint en de N370. Deze weg wordt afgeschermd door boombeplanting. Ook ten zuiden van Groningerweg ligt een weide. Een deel van dit gebied is ingericht als speeltuin. Een ander speelveld is gelegen aan de Molenstreek en aan de voet van de molen aan de Groningerweg ligt een trapveldje. Verder bestaat het groen in de openbare ruimte voornamelijk uit boombeplanting langs wegen. Dit is het duidelijkst langs het noordelijk deel van de Wolddijk en langs de Groningerweg. In het zuidelijke deel van de Wolddijk vormt het particulier groen als hagen en bomen een belangrijk deel van de groenstructuur. Ten zuiden van het dorp ligt een volkstuinencomplex. De oude Hunzeloop is in de verkaving van dit gebied duidelijk terug te zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP523LintdorpenRui-vg01_0016.jpg"

Groen en water in Noorderhoogebrug

Bron: HKB

Ruischerbrug

Tussen de woongebieden aan de zuidkant van de Woldweg liggen drie plantsoenen. De ruimte tussen het Tarweplein en de Boekweitstraat wordt gebruikt door de speeltuinvereniging. Langs de Borgweg en het oostelijke deel van de Woldweg is boombeplanting aanwezig waardoor deze straten een relatief groen karakter hebben. Verder vormt de oever van het Eemskanaal een groene zone die door middel van het Roeierspad ook goed ontsloten is.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP523LintdorpenRui-vg01_0017.jpg"

Groen en water in Ruischerbrug

Bron: HKB

Middelbert

De directe relatie met het achterliggende landschap bepaalt voor een groot deel het groene karakter van het lint. Daarnaast wordt het groen gevormd door erfbeplanting. Begeleidende boombeplanting langs de linten komt wel voor, maar is niet continu. In de omgeving van de driesprong zijn bredere bermen aanwezig en plantsoenen met boombeplanting en een speeltuintje. Verder ligt direct aan het lint een aantal bospercelen die zorgen voor een meer besloten karakter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP523LintdorpenRui-vg01_0018.jpg"

Groen en water in Middelbert

Bron: HKB

Engelbert

Het groene karakter van het lint aan de Engelberterweg wordt in hoge mate bepaald door het directe zicht op het landschap. De boombeplanting langs de Woldjerspoorweg is continu, dit in tegenstelling tot de beplanting langs de Engelberterweg. Aangezien de Woldjerspoorweg een verhoogde ligging heeft is er goed zicht op het landschap, met name in zuidelijke richting. De groenstructuur in het dorp bestaat verder uit de erfbeplanting. Op verschillende plaatsen in het dorp komen veldjes of weiden voor met een openbaar karakter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP523LintdorpenRui-vg01_0019.jpg"

Groen en water in Engelbert

Bron: HKB

2.5.2 Waterstructuur

Noorderhoogebrug / Wolddijk

Voor Noorderhoogebrug geldt dat in de directe omgeving grote watergangen als het Van Starkenborgkanaal en het Boterdiep liggen. Verder vormen in de omgeving van het dorp kavelsloten in het landschap een belangrijke waterstructuur. Hierbinnen is de watergang “Nieuwe Gat” de belangrijkste. Overigens ligt ook dit water buiten het plangebied.

Ruischerbrug

Voor Ruischerbrug geldt dat het dorp is ingeklemd tussen het Eemskanaal en het Damsterdiep. Oude (agrarische) bebouwing is nog steeds gericht naar het Damsterdiep. Bij de nieuwere delen van het dorp is de ruimtelijke relatie met het water niet aanwezig. Deze bebouwing is naar binnen gekeerd

De noordelijke oever van het Eemskanaal heeft een recreatieve functie voor wandelaars en fietsters.

Middelbert en Engelbert

Zowel ten westen van Middelbert als Engelbert liggen waterplassen die zijn ontstaan door zandwinning. Rond de zandwinning bij Middelbert zijn enkele paden aangelegd. De Engelbertplas maakt deel uit van een recreatiegebied. De plas is een zwemlocatie en rond de plas zijn recreatiewoningen gerealiseerd. Verder markeren kavelsloten dwars op het lint van zowel Middelbert als Engelbert de ontginningsrichting van het omliggende landschap.