direct naar inhoud van 2.2 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Lintdorpen en Ruischerbrug
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP523LintdorpenRui-vg01

2.2 Wonen

Woningtypen, bevolking en huishoudtypen

Het aantal inwoners in de verschillende lintdorpen is relatief constant. In Engelbert wonen rond de 850 inwoners; in Middelbert wonen ongeveer 90 mensen, Ruischerbrug telt ongeveer 450 inwoners en Noorderhoogebrug heeft ongeveer 300 inwoners.

In alle Lintdorpen zijn de 30-54 jarigen de grootste groep. In Engelbert vormt deze groep 39% van de bevolking. Kinderen t/m 17 jaar zijn de tweede groep in Engelbert qua omvang en sinds 2000 nam het aantal kinderen ook toe. In 2000 waren er 150 kinderen. De laatste jaren nam het aantal kinderen toe tot ruim boven de 200. Er is dan ook nog geen sprake van vergrijzing in Engelbert. Het aantal 65+'ers is al jarenlang net iets boven de 100. De 30-54 jarigen vormen in Middelbert bijna een derde van de bevolking. Het aandeel 55-64 jarigen is in deze buurt wel relatief sterk aan het toenemen en is momenteel 26% van de bevolking. Ook in Ruischerbrug zijn de 30-54 jarigen de grootste groep. Hun aantal is wel aan het afnemen. De tweede groep zijn de 65+'ers; hun aantal is stabiel. In Noorderhoogebrug is 40% van de bevolking tussen de 30 en 54 jaar. Noorderhoogebrug was relatief kinderrijk. Het aantal kinderen is wel licht aan het afnemen.

Het merendeel van de woningen in de Lintdorpen zijn in bezit van eigenaar-bewoners. Alleen aan de Olgerweg staat een plukje corporatiewoningen. De meest voorkomende woningtypen zijn vrijstaande en twee-onder-één-kap woningen. Samen zijn deze woningtypen goed voor 85% van de totale woningvoorraad.

Beleidskader

Beleid op het terrein van wonen is verwoord in de nota Kwaliteit van Wonen. Daarin wordt geconstateerd dat er een grote vraag is naar wonen in een groene setting. Daarnaast is er een trend dat er door individuen een vraag is naar vrije kavels waar de stad nauwelijks aan kan voldoen door het gebrek hieraan. Stimuleren van vrije kavels is dan ook aan de orde. Het beleid is gericht op meer grote grondgebonden woningen zowel in de bestaande stad als op uitleglocaties.

Uitgangspunten voor het bestemmingsplan

Voor dit bestemmingsplan is de bestaande woningvoorraad het uitgangspunt. Er zijn geen nieuwbouwprojecten opgenomen. Wel is het mogelijk de individuele woningen aan te passen om het wooncomfort te verbeteren. Hiervoor zijn flexibiliteitsbepalingen en bouwvlakken met enige marge opgenomen. Waar dit ruimtelijk inpasbaar is kunnen woningen op basis van dit bestemmingsplan in beperkte mate worden vergroot. Ook de vergunningsvrije mogelijkheden uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) kunnen worden benut. Dit gaat buiten het bestemmingsplan om.

Voor de in de Nota Lintdorpen en Ruischerbrug genoemde zoekgebieden naar in te vullen locaties met enkele individuele woningen in Middelbert biedt een wijzigingsbevoegdheid mogelijkheden. Het college heeft hierdoor de bevoegdheid woningen toe te staan op de in de Nota genoemde plekken, binnen de marges die in dit bestemmingsplan zijn genoemd. In paragraaf 4.3 is beschreven hoe deze uitgangpspunten zijn vertaald in de regels en op de verbeelding.