direct naar inhoud van 2.6 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Westpark
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP517Westpark-vg01

2.6 Openbare ruimte

2.6.1 Groenstructuur

Het plangebied bestaat voor het grootste deel uit openbare ruimte. In de voorgaande paragrafen wordt beschreven op welke manier hiermee wordt omgegaan bij de ontwikkeling van het gebied. In deze paragraaf wordt uitsluitend ingegaan op het Groenstructuurplan en Boomstructuurplan welke bouwstenen zijn voor het ontwikkelingsconcept.

Groenstructuurplan

In de groenstructuurvisie Groene Pepers, vastgesteld in maart 2009, is op de groenstructuurkaart (zie kaart 4) onderscheid gemaakt tussen de basisgroenstructuur en de nevengroenstructuur. Gestreefd wordt naar versterking van de functionele kwaliteit en complementering van de basisgroenstructuur. Binnen het plangebied behoort het gehele Westpark tot de basisgroenstructuur. Dit geldt ook voor de Johan van Zwedenlaan. De zuidkant van het plangebied, Hoendiep Noord, is er niet beschermd op grond van het groenstructuurplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP517Westpark-vg01_0014.png"

groenstructuurvisie

Boomstructuurplan

In het Boomstructuurplan (vastgesteld in 2002) is de huidige situatie weergegeven en daarnaast de gewenste situatie met betrekking tot de boomstructuren in het plangebied. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een hoofd- en nevenstructuur. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in de gewenste grootte van de bomen. De laanstructuren van de Johan van Zwedenlaan en het Hoendiep behoren tot de bomenstructuur.

De uitgangspunten met betrekking tot het groen en de bomenstructuren zijn in het bestemmingsplan verwerkt. De bestemmingen binnen het Westpark zijn groengerelateerd en houden de aanwezige basisstructuur in stand. De boomstructuren langs het Hoendiep en de Johan van Zwedenlaan vallen, omwille van de overzichtelijkheid op de plankaart, weliswaar binnen de bestemming Verkeer, maar het is niet de bedoeling deze structuren te wijzigen.

2.6.2 Waterstructuur

Naast diverse afwateringssloten in het plangebied is de centrale vijver van betekenis voor de waterstructuur. De vijver is één van de landschappelijke dragers van het gebied. Diverse functies in het park zijn gerelateerd aan de vijver (o.a. waterskifunctie). Ook wordt aan het water de mogelijkheid geboden om een aantrekkelijke verblijfsplek te realiseren (in de vorm van horeca). De oostkant van de vijver heeft een ecologische functie. Opmerkelijk is het niveauverschil met de omgeving. Het water ligt, net als het gehele park, ongeveer vier meter hoger dan het omliggende land.

In het gebied aan de zuidkant is het slotenpatroon nog origineel uit de tijd dat het gebied werd drooggemalen. Dit heeft een zekere cultuurhistorische waarde (beschermd via aanduiding). Deze sloten hebben de bestemming Water.