direct naar inhoud van 3.3 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP516BedrterreinZo-vg01

3.3 Openbare ruimte

3.3.1 Groenstructuur

De groenstructuur in het plangebied bedrijventerrein Zuidoost concentreert zich met name op de grotere infrastructuur zoals watergangen en wegen, de randen en de Hunzezone. Grofweg valt de groenstructuur in de volgende onderdelen op te delen:

1. De Hunzezone
Dit gebied is de grootste groenstructuur die door Zuidoost loopt. Het valt slechts gedeeltelijk onder dit bestemmingsplan; het gedeelte tussen de Beneluxweg en de Europaweg heeft een eigen bestemmingsplan (Eemspoort-Hunzezone). Het gedeelte ten zuiden van de Europaweg valt wel binnen het bestemmingsplan. Vanwege de centrale ligging in het bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost is het een zeer noemenswaardige structuur. Het betreft een groene meanderende dooradering in het bedrijventerrein van honderd tot enkele honderden meters breed waarbij de oude loop van de Hunze is gevolgd. Het vormt een recreatieve, cultuurhistorische en ecologische waardevolle zone. Door het beplanten van de randen tussen het omliggende bedrijventerrein is een groene afscheiding ontstaan waardoor het gebied zijn rustieke uitstraling behouden heeft. Het is daarom van belang dat ook in de toekomst deze randbeplanting doorgezet en gewaarborgd blijft.

2. Begeleidend groen van infrastructuur en knooppunten
De stroomwegen en belangrijke gebiedsontsluitingswegen binnen het bestemmingsplan worden begeleid met groen. Dit groen bestaat zowel uit groene bermen als uit boomstructuren (zie het kaartje met groenstructuren). Met name de gebiedsontsluitingswegen (Gotenburgweg, Bornholmstraat en Winschoterweg) worden begeleid met een hoofdbomenstructuur. De langzaamverkeersverbinding met Coendersborg en de brug over het oude Winschoterdiep zijn groen geaccentueerd waardoor de Antwerperweg ook een groene begeleiding heeft. De stroomwegen (Europaweg en Beneluxweg) en de spoorweg worden begeleid met divers groen zoals bosplantsoen en meer open bermen. Deze groenstructuren dienen veelal ook als ecologische structuur (zie onder Ecologie). Ook de grotere infrastructurele knooppunten hebben een groene invulling gekregen. Op de oude Hunze na worden de waterlopen in het gebied nauwelijks begeleid met groen. Een uitzondering daarop vormt de punt tussen het Oude Winschoterdiep en het Winschoterdiep. De oevers aan deze punt zijn hier begeleid met bomenstructuren en waar de twee diepen splitsen is een terrein aangewezen als te ontwikkelen ecologisch gebied.

3. Bedrijventerrein Roodehaan
Voor de invulling van dit terrein is een beeldkwaliteitsplan gemaakt. Hierin wordt de opzet van de groenstructuur van het bedrijventerrein nader omschreven. Samenvattend: het bedrijvenpark krijgt een (verplichte) parkmanagementconstructie waar ondernemers in participeren. Deze draagt zorgt voor het onderhoud van de openbare ruimte. Tussen de uit te geven kavels en de openbare ruimte komt een groenstrook met hierin opgenomen een haag. Verder is er een zone langs de N7/A7 en aan de zuidrand van Roodehaan behouden als agrarisch gebied. Op die wijze is er een geleidelijke entree naar de stad gevormd met zichtlocaties aan de N7/A7. Het gebied heeft een open agrarische inrichting.

4. Overige ecologische verbindingen
Verder zijn er enkele ecologische verbindingen vastgelegd binnen het gebied. Zie hieronder het kaartje met groenstructuren en paragraaf 4.3. Ecologie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP516BedrterreinZo-vg01_0011.png"

Groenstructuren in het plangebied bedrijventerrein Zuidoost

3.3.2 Waterstructuur

Door het plangebied lopen twee belangrijke waterstructuren. Dit zijn het Oude Winschoterdiep en het Winschoterdiep. Het Oude Winschoterdiep loopt vanaf de Gideonweg in de richting van het Europapark. Aan het water zijn enkele percelen van de Duinkerkenstraat (onder andere een betonmortelcentrale) ontsloten, die het water nog gebruiken voor aanvoer van grondstoffen. Voor het overige heeft dit water vooral een recreatieve functie.

Het Winschoterdiep is verlegd om een verbinding te creƫren met het Eemskanaal en het Van Starkenborghkanaal (buiten het plangebied). Het Winschoterdiep heeft vooral een verkeersfunctie voor de beroepsvaart. Het kanaal loopt dwars door het plangebied in noord-zuidrichting. Enkele bedrijven zijn ontsloten via het water.

Het grootste deel van het bedrijventerrein is aangelegd in een tijd dat compensatie van waterberging nog geen rol speelde. Dit verklaart het ontbreken van meer waterstructuren in het plangebied. Alleen in de recenter aangelegde gebieden is water te vinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor een waterstrook tussen de N7/A7 en het gedeelte van Eemspoort en voor het nieuw aan te leggen Roodehaan.

Belangrijke historische waterstructuren met een ecologische en recreatieve functie zijn de sloten en structuren van de oude Hunzezone. Deze vallen grotendeels buiten het plangebied (zie onder 3.3.1. onder 1.)