direct naar inhoud van 5.2 Inspraak
Plan: Bestemmingsplan Bessemoerpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP514Bessemoerpark-oh01

5.2 Inspraak

Reacties

Het bestemmingsplan heeft in het kader van de inspraak ter inzage gelegen van 9 december 2011 tot en met 5 januari 2012. In die periode zijn 2 inspraakreacties ontvangen, met de volgende inhoud.

1. een omwonende: deze is blij met de plannen voor de herinrichting van het park, op één onderdeel na, en dat is de plaats van de voetbalkooi. Deze is in het ontwerp voor de herinrichting avn het park ingetekend op de huidige locatie. Met het verplaatsen van het wijkcentrum ziet inspreker niet in waarom de voetbalkooi op de huidige plaats wordt gehandhaafd. De ligging (oost-west, dus dwars op de achterliggende flat) en de metalen omheining, zijn inspreker een doorn in het oog. Door de ligging lijkt het park smaller op dit punt en komen ballen die te hoog of te hard worden geschopt op haar balkon terrecht, ondanks de omheining. Bovendien veroorzaakt het schoppen tegen de omheining van de voetbalkooi een harde galm. Dit was geen probleem geweest als er alleen overdag gevoetbald werd, maar dit gebeurd ook 's avonds om 23u nog. Inspreker vraagt daarom de positie en omheining van de voetbalkooi te heroverwegen.

Reactie gemeente:

Medio 2011 is overlegd met betrokken instanties zoals het jeugdwerk of de voetbalplek terug moest komen in het park. Zij hebben aangegeven dat er opnieuw een voorziening moet komen omdat de voetbalkooi veel gebruikt wordt. Het is een belangrijke plek voor de oudere jeugd.

Dat het veldje bij het buurtcentrum komt te liggen heeft verschillende redenen. Het is het beter voor de sociale veiligheid omdat er zicht is vanuit het buurtcentrum en de wandelpaden. Het grootste deel van het park wordt ecologisch ingericht met daarin onder andere speelaanleidingen. Daarom komt de voetbalkooi ongeveer terug op de oude locatie.

In 2012 wordt het parkontwerp verder uitgewerkt. Er wordt onderzocht of de hekwerken ecologisch kunnen worden uitgevoerd met beplanting of een groene wand. Hierdoor kan het lawaai en overlast door overvliegende ballen worden beperkt. Mocht het mogelijk en wenselijk zijn de hekwerken achterwege te laten dan heeft dit de voorkeur omdat dat beter past in het totaalbeeld van het park.

Overigens is de plaats van de voetbalkooi niet aangegeven op de verbeelding van het bestemmingsplan. De bestemming Groen laat een voetbalkooi toe maar de plaatsbepaling is vrij.

2. nog een omwonende: deze is blij met de afsluiting voor auto's van de Dierenriemstraat, maar maakt zich wel zorgen om een goede verkeerskundige inpassing van het doorgaand voetpad i.v.m. overlast door fietsers. Inspreker heeft verder nog zorgen over:

  • de faunaplek in de wadi: gevraagd wordt om dieper water i.v.m. droogte
  • de waterkwaliteit in de wadi: wordt het water van de parkeerplaats hier ook op geloosd?
  • de energiekosten van het buurtcentrum: kan er geïnvesteerd worden in zonnecellen en -panelen?

Reactie gemeente:

  • Ter hoogte van de Grote Beerstraat / Dierenriemstraat bij de school De Zaaier wordt de autoroute omgevormd naar een doorgaand fietspad. De doorgaande fietsroute loopt niet door het park maar door de Bessemoerstraat en de Dierenriemstraat. Hiermee houden we rekening in het ontwerp. Voor de aansluitingen van de fiets- en voetpaden en het nieuwe fietspad langs het spoor wordt een integraal ontwerp gemaakt.
  • De wadi is een verzamelplaats voor (overtollig) regenwater wat langzaam in de bodem kan wegzakken. Tijdelijk kan hier water staan, met een maximale diepte van ongeveer 50 cm. Het betreft hier regenwater (hemelwaterafvoer van de woningen) en oppervlaktewater vanuit het park.
  • Bij droogte ontstaat hier tijdelijk een blubberige plek (uiteraard hangt e.e.a. af van de aanleg, er kan een zandbodem aangelegd worden maar ook die wordt uiteindelijk blubberig.
  • De parkeerplaats krijgt een separate afvoer.
  • Het ontwerp voor het buurtcentrum wordt in 2012 uitgewerkt. In de uitwerking wordt aandacht besteed aan gebruik van duurzame materialen en duurzame energie.

Conclusie

Het inspraakverslag geeft geen aanleiding om het bestemmingsplan aan te passen.