direct naar inhoud van 2.5 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Bessemoerpark
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP514Bessemoerpark-oh01

2.5 Openbare ruimte

2.5.1 Groenstructuur

In het Bomenstructuurplan is vastgesteld welke bomenstructuren voor de stad belangrijk zijn. De Bessemoestraat is onderdeel van de bomenhoofdstructuur.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP514Bessemoerpark-oh01_0011.jpg"

uitsnede uit de kaart bij het Bomenstructuurplan

De ambitie is deze te behouden en te versterken. Met de planuitwerking dient met de bomen rekening gehouden te worden. Dit geldt met name indien er sprake is van het opheffen van het hoogteverschil tussen de Bessemoerstraat en het naastgelegen terrein.

Op het terrein hebben de meeste populieren een goede levensverwachting en zijn hiermee waardig om in de planuitwerking behouden te worden. Uit de inventarisatie is gebleken dat ze een status hebben van potentieel monumentaal. Ten noorden van het huidige buurthuis staat een waardevolle eik die potentieel monumentaal is. De ambitie is deze te behouden.

Voor het behouden van bomen is een goed inzicht in de wortelontwikkeling van levensbelang. Nader onderzoek voor de planuitwerking is hiervoor wenselijk.

Binnen het plangebied staan diverse soorten bomen. De structuur van de beplanting valt in twee delen uiteen, namelijk:

- de grote populierenrijen die de richting volgen van de hogere bebouwing en

- de overige bomen die in een zogenaamd wildverband staan en als solitaire bomen het gebied vullen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP514Bessemoerpark-oh01_0012.jpg"

populierenrij

De populieren hebben een goede levensverwachting waardoor het wenselijk is met deze bomen rekening te houden in de planvorming.


afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP514Bessemoerpark-oh01_0013.jpg"

Bessemoerstraat

Daarnaast staan aan de Bessemoerstraat markante kastanjebomen. Er is geconstateerd dat er kastanjeziekte aanwezig is in een deel van deze bomen. Maar de levensverwachting van de bomen is onduidelijk omdat de ontwikkeling van de ziekte nog niet bekend is. De bomen worden periodiek aan een vitaliteitsonderzoek onderworpen waarna zonodig beheermaatregelen worden genomen teneinde deze groenstructuur in stand te houden. Voor een groot deel staat er onder de kastanjebomen onderbeplanting, bestaande uit heesters met diverse hoogtes.

De ambitie voor dit gebied is o.a. om de groenstructuur te versterken en te verbeteren. Daartoe worden de volgende middelen ingezet.

  • De bestaande onderbeplanting wordt op een aantal plaatsen verwijderd waardoor meer openheid en doorzicht wordt verkregen, en hierdoor wordt de sociale veiligheid verbeterd.
  • Er wordt een ecologische zone in de noord-zuidrichting met een variabele breedte ingericht. De inrichting bestaat voornamelijk uit ecologisch beheerd gazon (bloemenweide), een wadi en een aantal solitaire heesters. Veel bebouwing en bestrating wordt omgevormd naar ecologisch groen waradoor de oppervlakte groen toeneemt.
  • Het padenverloop door het plangebied wordt ook aangepast en afgestemd op de nieuwe functies en bebouwing.
2.5.2 Waterstructuur

Waterstructuur huidige situatie

In het plangebied is geen waterstructuur aanwezig en komt geen oppervlaktewater voor.

Met de ecologische omvorming van het gebied zoals hierboven beschreven wordt een zogenaamde wadi aangebracht met een overloop op de regenwaterriolering. Een wadi is een verlaging in het maaiveld waarbij tijdens hevige regenbuien tijdelijk water kan staan en die als bufferings- cq. infiltratievoorziening wordt toegepast.

Het gebied maakt onderdeel uit van een peilvak waar een waterpeil van -0,72 m NAP aangehouden wordt. Het water in dit peilvak watert af naar het Reitdiep.

Waterfunctie

Groningen is een waterrijke stad en het water in de stad is zeer divers. Aan elk water in de stad is een functie toegekend. Voor elke functie is een streefbeeld opgesteld, en dit streefbeeld bepaalt het onderhoud en beheer. Functiegericht beheer en onderhoud sluiten aan bij de centrale ambitie op watergebied: het streven naar een duurzaam stedelijk waterbeheer.

Ten noorden van het plangebied komt alleen de functie stedelijk water voor. Dit ligt in de regel in het stedelijk gebied en nabij woonwijken. Het dient voor waterberging en deels voor aan- en afvoer.

De waterfunctie is in onderstaande figuur weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP514Bessemoerpark-oh01_0014.jpg"

waterfunctie

Waterberging

De oppervlakte van de waterpartijen is voldoende om het neerslagoverschot dat tijdens het klimaatscenario optreedt te bergen. De maximale waterstandstijging bedraagt 1,35 meter. Voor dit gebied voldoet deze situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP514Bessemoerpark-oh01_0015.jpg"

Stedelijke wateropgave Bessemoerstrook