direct naar inhoud van 2.3 Bedrijvigheid
Plan: Bestemmingsplan Hortusbuurt - Noorderplantsoen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP513HortusbuurtNo-vg01

2.3 Bedrijvigheid

Bedrijvigheid

Economisch gezien vormt de Hortusbuurt een natuurlijke overgang van de drukke activiteit in de binnenstad naar de relatief beperkte economische activiteit in de woonwijken. Mede door die overgangssituatie levert de Hortusbuurt ook op economisch gebied een sterk gedifferentieerd beeld op: van binnenstedelijke drukte tot stedelijke rust. Het plangebied kent qua bedrijvigheid voornamelijk menggebieden, vooral in de radiaalstraten Nieuwe Kijk in 't Jatstraat en Nieuwe Boteringestraat. Echter, de Hortusbuurt herbergt ook een karakteristieke aanloopstraat naar het kernwinkelgebied, namelijk de Nieuwe Ebbingestraat, met het bijbehorende winkelbestand. Ook zijn er, verspreid door het plangebied, enkele horecaclusters, zowel binnen in het plangebied als aan beide randen, respectievelijk de Diepenring en het Noorderplantsoen. Dit gedifferentieerde economische beeld, tezamen met wonen en groen, levert een uitstraling en sfeer op die bijdraagt aan en past bij de kwaliteit van dit deel van de stad.


Nieuwe Ebbingestraat en Boterdiep

De Nieuwe Ebbingestraat is van oudsher een aanrij- en aanlooproute naar de binnenstad met een aaneengesloten aanbod van commercieel vastgoed. Vanuit die functie heeft de straat zich ontwikkeld tot een winkelstraat met een gevarieerd aanbod van voornamelijk zelfstandige winkeliers, met daarnaast een ruim aanbod aan horeca en dienstverlening. Met het veranderen van de verkeersroutes heeft de Nieuwe Ebbingestraat haar aanrijfunctie grotendeels verloren. Het effect hiervan was een daling in passantenaantallen en leegstand van winkelpanden. Met name het middengedeelte, tussen de Noorderkerkstraat en de Zuiderkerkstraat, heeft het moeilijk. Door de woonfunctie toe te staan op de begane grond, kan worden voorkomen dat leegstand ontstaat.

Door huurprijsdalingen, de komst van de Boterdiepgarage, de effecten van de creatieve activiteiten in het Paleis en op het CiBoGa-terrein en het project Winkelstraatmanagement lijkt de Nieuwe Ebbingestraat weer nieuw perspectief te hebben als straat met enerzijds gevestigde bedrijven en anderzijds startende bedrijven met veelal nieuwe concepten. De straat krijgt met kansen voor de laatste categorie nadrukkelijk een broedplaatsfunctie. Om dit perspectief ruimte te geven dient volledige uitwisseling van functies dienstverlening en detailhandel mogelijk te zijn. Horeca is voldoende aanwezig in de straat. Voor kwalitatief hoogwaardige en/of vernieuwende concepten bestaan afwijkingsmogelijkheden.


Ook het Boterdiep profiteert van genoemde impulsen in het gebied. Het Boterdiep heeft op dit moment echter niet de uitstraling van een winkelstraat en dit zal in de toekomst naar verwachting ook niet veranderen. Daarvoor is de zuigende werking van de naastgelegen Nieuwe Ebbingestraat te groot. Veel meer zal hier een mix ontstaan van kleinschalige, zelfstandige creatieve bedrijvigheid en ambachten. Detailhandel zal zich hier de komende jaren minder vestigen, maar kan in voorkomende gevallen bestaansrecht hebben, wanneer zij aansluit op de gevestigde bedrijvigheid. Ook woon-werkcombinaties en wonen op de begane grond kunnen hier op aansluiten en dienen geaccommodeerd te worden.


Nieuwe Boteringestraat en Nieuwe Kijk in 't Jatstraat

Zowel de Nieuwe Boteringestraat als de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat hebben altijd een sterk gemengd karakter gehad. Wonen en commerciële functies wisselen elkaar in meer of mindere mate af en deze diversiteit draagt bij aan het karakter van de Hortusbuurt en aan de levendigheid van het gebied. Uitwisseling tussen wonen, bedrijvigheid, detailhandel (met een maximum van 200m2) en zakelijke dienstverlening dient hier mogelijk te zijn, ook met het oog op wijkeconomie. De huidige horeca (ook in zijstraten, zoals de Kleine Rozenstraat) voorziet het gebied in voldoende mate. Gezien de ruime hoeveelheid wonen in deze straten is uitbreiding van de horecafunctie ongewenst.


Noorderhaven tot Turfsingel

De zuidkant van het plangebied Hortusbuurt grenst aan de Diepenring en heeft een sterk binnenstedelijk karakter. Op dit moment is er een diversiteit van functies aanwezig, met voornamelijk wonen, afgewisseld met dienstverlening en een enkele horeca- of detailhandelsvestiging. Nu nog voornamelijk op verkeer en parkeren gericht, zal deze zone op termijn meer een verblijfsklimaat krijgen met het project 'Herinrichting Diepenring', het potentieel verdwijnen van parkeren en het inrichten van een gebied gericht op voetgangers. Op dat moment krijgen commerciële functies meer bestaansrecht. In het gebied dienen wonen, bedrijvigheid, dienstverlening en detailhandel vrij uitwisselbaar zijn, waarbij aan detailhandel een maximum van 200m2 gesteld wordt. Gezien de hoeveelheid wonen is uitbreiding van de horecafunctie in principe ongewenst. Er is wel een afwijkingsmogelijkheid opgenomen. Eis daarbij is dat de horeca op het dag- en avondpubliek gericht is en niet zozeer op het nachtpubliek. Op dit moment vinden er twee terrasontwikkelingen plaats, namelijk in de groenstroken bij de Spilsluizen en de Turfsingel, geëxploiteerd door de tegenoverliggende horeca. Deze terrassen zullen als zodanig aangeduid worden.


Nieuwe Kerkhof

Aan het Nieuwe Kerkhof zijn op dit moment twee horecabedrijven gevestigd.


Locatie Singelweg-Van Kerckhoffstraat

Gezien de relatie met het CiBoGa-terrein en de diversiteit aan functies dienen hier zowel culturele als commerciële functies mogelijk te zijn. Bedrijvigheid en dienstverlening kunnen zich hier vestigen; detailhandel is, gezien de nabijheid van winkelcentrum De Beren en de solitaire locatie, uitgesloten. Voor horeca is een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid van het bestemmingsplan opgenomen.


Werken aan huis

Meer en meer worden in de laatste jaren beroepen aan huis uitgeoefend dan wel kleinschalige bedrijvigheid aan huis bedreven. Dit wordt nog eens onderstreept door de toename van inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel en onderzoeken in het kader van de ontwikkeling van wijkeconomie die de laatste tijd landelijk wordt gepubliceerd. In het licht van deze trend en het feit dat burgers meer en meer tot mengvormen van ZZP (Zelfstandige Zonder Personeel)-activiteiten en loondienst neigen om in hun bestaan te voorzien, worden in dit bestemmingsplan aan huis verbonden beroepen bij recht toegestaan. Voor het toestaan van kleinschalige bedrijvigheid aan huis is een binnenplanse afwijkingsmogelijkheid opgenomen. Voorwaarde is dat de woonfunctie in stand blijft.