direct naar inhoud van 2.2 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Hortusbuurt - Noorderplantsoen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP513HortusbuurtNo-vg01

2.2 Wonen

Woningtypen, bevolking en huishoudtypen

De Hortusbuurt is een populaire woonbuurt, met name bij jongeren. Het aantal inwoners in deze buurt groeit zonder dat er veel woningen bij zijn gekomen. Het aantal inwoners groeide van bijna 4.200 in 2006 naar bijna 4.500 in 2011. De bevolking in deze buurt is zeer jong: 45% van de bevolking in de Hortusbuurt is tussen de 20 en 29 jaar.


Samenhangend met de jonge bevolking staan in de Hortusbuurt relatief veel kamerverhuurpanden. Het aantal vergunningen is ongeveer 200 en bedraagt daarmee ongeveer ééntiende van de woningvoorraad. In het totale gebied is 35% van de woningen in eigendom van een particuliere verhuurder. De corporaties hebben 30% van de woningen in eigendom. Beleggers hebben 9% van de woningen in bezit. Dit bezit is met name geconcentreerd rond het winkelcentrum aan het begin van de Korreweg. Een kwart van de woningen is in bezit van eigenaar-bewoners.


Bijna éénderde van de woningen zijn boven-benedenwoningen. Een derde van de woningen zijn grondgebonden types. Dit zijn met name rijwoningen. De overige woningen zijn appartementen.


Beleidskader

In de Structuurvisie Stad op Scherp (2009) zijn concepten uitgewerkt voor een vitale en levendige stad. De gemeente wil de groei van een compacte stad in het groen blijvend faciliteren. In februari 2010 is als uitwerking van de structuurvisie een nieuwe structuurvisie Wonen vastgesteld: "Kwaliteit van Wonen". Hierin zijn de volgende thema's benoemd:

  • Ieder huishouden in de stad woont naar zijn eigen zin.
  • Nieuwbouw moet gericht zijn op wat nog ontbreekt. Nadruk op drie doelgroepen voor nieuwbouw: jongerenhuishoudens, gezinnen en ouderen. In de Hortusbuurt zijn geen nieuwbouwplannen.
  • Er wordt gestreefd naar evenwichtige wijken met een eigen karakter.


De Hortusbuurt kent al een intensieve bebouwing. Om de huidige woonkwaliteit te bewaren dienen de aanwezige binnenterreinen zoveel mogelijk openbare ruimtes te blijven.

Kamerverhuurbeleid

Ten aanzien van kamerverhuur geldt dat het bestemmingsplan en het kamerverhuurbeleid complementair zijn aan elkaar. Het bestemmingsplan maakt deze vorm van huisvesting mogelijk en met het kamerverhuurbeleid (15%-norm) wordt hierop gestuurd. Deze norm wordt niet in het bestemmingsplan geregeld.