direct naar inhoud van 3.5 Water
Plan: Bestemmingsplan Trefkoel
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP501Trefkoel-oh01

3.5 Water

Algemeen

De natuurlijke relatie van water met zijn omgeving ligt in steeds sterkere mate (mede) ten grondslag aan de ruimtelijke ontwikkeling. Het water als mede-ordenend principe. Water legt verbindingen tussen bodem, natuurlijke ontwikkeling en de gesteldheid en beleving van de woon- en werkomgeving.
Bij de planvorming wordt in een vroegtijdig stadium overleg met waterbeheerders gezocht, dit is de zogenaamde Watertoets. Doel is hierbij tot een zo natuurlijk mogelijk watersysteem te komen, dat is afgestemd op duurzame ontwikkeling, natuurlijke ontwikkeling en geohydrologie van het gebied.

Riolering

Rondom de locatie ligt een uitgebreid gemengd rioolstelsel waardoor zowel het huishoudelijk afvalwater als het regenwater wordt afgevoerd (zie onderstaand kaartje). In de Antaresstraat ligt een fors riool (diameter 500/750mm) die het afvalwater van de noordwestelijk gelegen woongebieden afvoert. In de Zonnelaan (in de groenstrook) ligt een zogenaamd 'moerriool'. Dit is een hoofdtransportriool met een diameter van 900/1350mm en zorgt voor de afvoer van een groot deel van het afvalwater vanuit Paddepoel.

Bij de realisatie van het plan moet een gescheiden rioolsysteem aangelegd worden. Het huishoudelijk afvalwater moet naar het bestaande gemengde stelsel. Het dakwater plus het overige regenwater moet met een verzamelleiding richting de Antaresstraat worden afgevoerd. Ook eventuele drainagesystemen moeten afwateren richting de Antaresstraat. Hiervoor moeten twee huisaansluitsleidingen ter plaatse van de kavelgrens aangeboden worden, nl. één voor het vuile water en één voor het schone hemelwater. Afkoppeling bij aanpassing aan de gemengde gemeentelijke riolering is dan eenvoudig te realiseren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP501Trefkoel-oh01_0007.jpg"

Waterhuishouding

In de huidige situatie zijn woningen en voorzieningen aanwezig. Aan de zijde van de Zonnelaan liggen groenstroken en zijn bomen aanwezig. Aan de Antaresstraat is nagenoeg alles verhard.

In de huidige situatie is in het gebied geen oppervlaktewater aanwezig. Het grondgebied is voor het grootste deel bebouwd en verhard. Oppervlaktewater ligt zowel ten noorden als ten zuiden van het plan (zie kaartje huidige situatie). Het streefpeil van deze vijvers is -0.72m t.o.v. NAP. De gemiddelde maaiveldhoogte is ongeveer +1.20m (bron stedelijke wateropgave).

Bij de nieuwbouw en inbreiding van het plangebied moet rekening worden gehouden met de gevolgen van een toename van verhard en bebouwd oppervlak. Door deze verdere verstedelijking komt regenwater sneller tot afstroming. Voor het bestaande watersysteem betekent deze toename een extra belasting en moet meer water geborgen worden. Vandaar dat een compensatie in de vorm van oppervlaktewater vereist is. Als vuistregel wordt een compensatie van 10% van de toename van het verhard en / of bebouwd oppervlak in de vorm van oppervlaktewater geëist.

Het verhard en bebouwd oppervlak neemt volgens het ontwerp toe. Volgens de bovenstaande vuistregel komt dit neer op de realisatie van een bepaalde hoeveelheid oppervlaktewater. Hiervoor moet door de ontwikkelaar, in overleg met het betreffende waterschap, een oplossing worden gezocht. Een ander nadeel van de verdere verstedelijking is dat geen regenwater in de bodem verdwijnt. Door de hiermee gepaard gaande grondwaterstanddaling kan een verdroging van de ondergrond optreden. Dit is voor met name de bomen en het overige groen nadelig.

Bij het onderdeel duurzaamheid wordt nader ingegaan op de voordelen voor de waterhuishouding van een sedumdak.

Watertoets

In het kader van de watertoets moet in overleg met de waterbeheerder een nadere uitwerking van de principes van afwatering en ontwatering in relatie tot de waterkwaliteit en de waterkwantiteit plaatsvinden. De locatie valt binnen het beheersgebied van waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap vervult een adviserende en toetsende rol.

Grondbalans

De grond wordt in de huidige staat overgedragen. Eventuele aan- of afvoer van grond is voor rekening van de ontwikkelaar. Uitgangspunt hierbij is dat de toekomstige maaiveldhoogte overeen komt met de huidige ligging.