direct naar inhoud van 3.3 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan HOV West fase 3
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP498HOVWestfase3-oh01

3.3 Openbare ruimte

3.3.1 Groenstructuur
3.3.1.1 Ecologische groenstructuur en beleid

Het plangebied van dit bestemmingsplan ligt tegen de binnenstadsgrenzen aan. De locatie wordt ingeklemd door verschillende infrastructurele voorzieningen. Het gebied bestaat uit de volgende twee onderdelen:

  • 1. Nelf-terrein

Het Nelf-terrein is een braakliggend en grotendeels verhard terrein dat tussen Grunobuurt en spoor ligt. Langs de randen herbergt dit terrein waardevol en gevarieerd groen. Het terrein vormt geen onderdeel van de vastgestelde stedelijk ecologische structuur (SES).

  • 2. Emmaviaduct

Er ligt een groene zone met bomen, struiken en kruiden ingeklemd tussen het Emmaviaduct met groene taluds (oostzijde) en het Noord-Willemskanaal met harde kaden (westzijde). Deze zone heeft volgens de SES-kaart de status van ecologische groenverbinding en conform het groenstructuurplan is sprake van basis-groenstructuur. Verlies of aantasting van dit groen zal in gelijke mate gecompenseerd moeten worden.

Naast specifiek ecologisch beleid in het kader van de SES geldt er algemeen ecologisch beleid voor het stedelijk milieu. Op deze locatie bestaan de potentiƫle natuurwaarden uit stadsvogels, zoals gierzwaluw, zwartkop, boomkruiper en zwarte roodstaart, en daarnaast uit vleermuizen, vlinders (insecten) en potenties voor muurplanten.

3.3.1.2 Bomenstructuur en -beleid

Het gemeentelijk beleid richt zich op het behouden en versterken van de groeiomstandigheden van waardevolle bomen. De bomen in het plangebied vormen geen onderdeel van de bomenhoofd- of -nevenstructuur. Uit een recent uitgevoerde inventarisatie blijkt dat er in het plangebied 26 potentieel monumentale bomen groeien waarvan er voor het project 24 gekapt moeten worden. Daarvan zijn 2 bomen niet vergunningsplichtig omdat ze dunner dan 20 centimeter zijn. De te kappen bomen zijn voornamelijk eiken met een enkele meidoorn, els en plataan. Bij de uitwerking van het plan zal nader worden onderzocht of er bomen verplant kunnen worden in plaats van gekapt.

De genoemde aantallen zijn in deze fase van voorbereiding globaal. De exacte aantallen kunnen maximaal 20% afwijken nadat de uitvoering nader is gedetailleerd.

Bij het verlenen van de omgevingsvergunning zal een herplantverplichting opgelegd worden. Voor een nadere bepaling van het te kappen groen dient een Bomen Effect Analyse gemaakt te worden op basis van het nader uitgewerkte ontwerp. In deze uitwerking zal een beplantingsplan worden opgesteld met daarop het te herplanten groen. Grote te kappen bomen worden herplant in een grote plantmaat, nader te bepalen in de omgevingsvergunning. Er wordt naar gestreefd om op het Nelf-terrein (noordzijde Grunobuurt) een volwaardige groencompensatie te realiseren.

3.3.2 Waterstructuur

Het Noord-Willemskanaal maakt onderdeel uit van de Eemskanaal-Dollardboezem. De boezem hanteert een streefpeil van NAP -0.53 meter.


Groningen is een waterrijke stad en het water in de stad is zeer divers. Aan elk water in de stad is een functie toegekend. Voor elke functie is een streefbeeld opgesteld. Dit streefbeeld bepaalt het onderhoud en beheer. Functiegericht beheer en onderhoud sluit aan bij de centrale ambitie op watergebied: het streven naar een duurzaam stedelijk waterbeheer.


In het gebied van dit bestemmingsplan kent het Noord-Willemskanaal de functie boezemwater. Boezemwater heeft een aan- en afvoerfunctie voor water op een lokale en regionale schaal.

Het watermilieu zorgt voor natuurwaarden op het gebied van vleermuizen, vissen en watervogels. Het gaat op deze locatie voornamelijk om de functie foerageergebied. Het bestemmingsplan heeft geen beperkende invloed op deze waarden.