direct naar inhoud van Bijlage 3 Inventarisatie bodemkwaliteitsgegevens
Plan: Bestemmingsplan Hoornse Meer, Hoornse Park en Piccardthof
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP485HoornseMeerHo-vg01

Bijlage 3 Inventarisatie bodemkwaliteitsgegevens

Inleiding

Ten behoeve van de actualisatie van het bestemmingsplan Hoornse Meer, Hoornse Park en Piccardthof is een inventarisatie uitgevoerd naar de aanwezigheid van gegevens over de bodemkwaliteit bij de Milieudienst van de gemeente Groningen. Daarvoor zijn de volgende aspecten beoordeeld:

  • de locaties die verdacht zijn van een ernstige bodemverontreiniging;
  • de aanwezigheid van ernstige bodemverontreinigingen;
  • de locaties waar na sanering een zorgmaatregel van kracht is en mogelijke gebruiksbeperkingen liggen;
  • de diffuse bodemkwaliteit zoals vastgesteld in de gemeentelijke bodemkwaliteitskaart.

Dit bestemmingsplan is een zogenaamd actualisatieplan. De beoordeling van de bodemkwaliteit voor de actualisatie gaat uit van een gebiedsbenadering. Er zijn geen concrete ontwikkellocaties.

De inventarisatie is uitgevoerd op 16 oktober 2009 ten behoeve van de beoordeling van het bestemmingsplan. De inventarisatie is gebaseerd op de op dat moment bij de Milieudienst beschikbare gegevens. Dagelijks worden gegevens aangeleverd en bijgewerkt. Voor een actuele situatie of voor informatie over individuele locaties verwijzen wij daarom naar www.eloket.groningen.nl. Verder bestaat de mogelijkheid om op afspraak rapporten in te zien bij de Milieudienst.

Inventarisatie bodemkwaliteitsgegevens

De uitgevoerde inventarisatie

Voor de inventarisatie van de bodemkwaliteitsgegevens is gebruik gemaakt van de informatie zoals opgeslagen in het informatiesysteem Squit van de gemeente Groningen. In het systeem Squit zijn in ieder geval die locaties opgenomen:

  • die verdacht zijn van een geval van ernstige bodemverontreiniging;
  • waar sprake is van een geval van ernstige bodemverontreiniging: 1. historisch geval: ontstaan voor 1987; 2. nieuw geval: ontstaan na 1987
  • waar een bodemsanering is uitgevoerd en waar eventuele nazorgmaatregelen of gebruiksbeperkingen van kracht zijn.

In bijgaande bijlage is een lijst opgenomen met de in Squit opgenomen locaties die binnen het betreffende plangebied liggen. Op basis van deze inventarisatie is de beoordeling uitgevoerd.

Het verrichten van bodemonderzoeken en het uitvoeren van eventuele saneringswerkzaamheden is een verantwoordelijkheid van de veroorzaker, de eigenaar en/of een belanghebbende. Voor de locaties die verdacht zijn van een geval van ernstige bodemverontreiniging is een bodemonderzoek bij de aanvraag van een bouwvergunning in ieder geval noodzakelijk. De Woningwet en de gemeentelijke bouwverordening regelen in welke gevallen bij de aanvraag van een bouwvergunning een bodemonderzoek moet worden gedaan.

Verdachte locaties

Uit de hierna opgenomen Squit-lijst blijkt dat binnen het plangebied diverse locaties aanwezig zijn die verdacht zijn van een geval van ernstige bodemverontreiniging. De verdachtmaking kan het gevolg zijn van bodembedreigende activiteiten die in het verleden hebben plaatsgevonden. Het kan ook zijn dat in een eerder bodemonderzoek is vastgesteld dat er bodemverontreiniging aanwezig is waarvan het vermoeden bestaat dat bij nader onderzoek vastgesteld wordt dat het om een geval van ernstige bodemverontreiniging gaat.

In het gebied bevinden zich een aantal voormalige en in gebruik zijnde bedrijfsterreinen, ophogingen, dempingen en diverse ondergrondse tanks waardoor de bodem plaatselijk verontreinigd kan zijn.

Bij ontwikkelingen en functiewijzigingen dient rekening gehouden te worden met deze verdachte locaties.

Ernstige bodemverontreinigingen en saneringen

Binnen het plangebied bevinden zich twee locaties waar een geval van ernstige bodemverontreiniging is vastgesteld. Alle gevallen zijn voor 1987 ontstaan.

Bij een geval van ernstige bodemverontreiniging zijn de functionele eigenschappen die de bodem voor mens, plant of dier heeft ernstig verminderd. Een bodemsanering is dan nodig om de locatie weer geschikt te maken voor het beoogde gebruik. Per locatie is nagegaan of er een sanering heeft plaatsgevonden en of er na sanering nog zorgmaatregelen of gebruiksbeperkingen van kracht zijn. De locaties, de sanering en de gebruiksbeperkingen zijn opgenomen in tabel 1.

De twee locaties waar een ernstige bodemverontreiniging is vastgesteld, zijn gesaneerd. Wel zijn er gebruiksbeperkingen van kracht bij het huidige gebruik.

Het uitvoeren van eventuele saneringswerkzaamheden is een verantwoordelijkheid van de veroorzaker, de eigenaar en/of een belanghebbende. De gemeente ziet er op toe dat de sanering op de juiste manier wordt uitgevoerd.

Squitcode   Locatie naam   Beoordeling verontreiniging   Sanering
Uitgevoerd  
Zorg na sanering  
GR001400005   Veenweg vml. nr. 2, Oeverbosch-Eimers   Ernstig, geen spoed   ja   Verboden te graven  
GR001400295   Veenweg 16   Ernstig, geen spoed   ja   Leeflaag in stand houden.  

Tabel 1: locaties met een ernstige bodemverontreiniging

De informatie over de bodemsanering inclusief de genomen beschikkingen bevindt zich in het archief van de Milieudienst. Dossiers zijn op afspraak in te zien (zie voor verdere informatie www.eloket.groningen.nl).

Bodemkwaliteitskaart en -plan

In de loop van de tijd zijn op allerlei manieren puinhoudend materiaal, kooldeeltjes en ander afval in de bodem terechtgekomen. Bewoning, bedrijvigheid en ook neerslag van luchtverontreiniging heeft op vele plaatsen de bodem belast. Dit heeft geleid tot diffuse, niet tot een bron ter herleiden, bodemverontreiniging.

De gemeente Groningen heeft voor haar gehele grondgebied een bodemkwaliteitskaart en een bodembeheerplan in het kader van de vrijstellingsregeling grondverzet opgesteld. De bodemkwaliteitskaart geeft inzicht in deze diffuse bodemkwaliteit. De kaart en het plan zijn op 10 juli 2007 geactualiseerd (besluit 6k B&W).

Uit de bodemkwaliteitskaart blijkt dat voor het plangebied geldt dat de bodem niet diffuus (licht) verontreinigd is.

Indien binnen het plangebied grond wordt afgevoerd of wordt hergebruikt dan dient rekening te worden gehouden met de regels ten aanzien van hergebruik van grond in de gemeente Groningen zijn vastgelegd in het bodembeheerplan. Eventueel hergebruik of afvoer van grond dient gemeld te worden bij de afdeling Bodem van de Milieudienst van de gemeente Groningen.

Voor meer informatie wordt verwezen naar de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan. Deze documenten zijn in te zien via de site milieu.groningen.nl.

Conclusie

Met deze herziening wordt de bestaande situatie vastgelegd.

Bestaande situatie gehele gebied

De functies in dit gebied zijn voornamelijk (grondgebonden) woningen met hierbij de reguliere wijkvoorzieningen zoals scholen en winkelcentra. In het gebied is op verschillende locaties bedrijvigheid gevestigd. De bodemkwaliteit voldoet over het algemeen aan de normen die gekoppeld zijn aan dit gebruik/deze functie. In het plangebied zijn echter wel diverse bronnen van verontreiniging aanwezig. Er is geen sprake van diffuse (lichte) verontreiniging van de bodem.

Bronverontreiniging

Binnen het plangebied bevinden zich diverse locaties die verdacht zijn van een (ernstige) bodemverontreiniging. De verdachtmaking kan het gevolg zijn van bodembedreigende activiteiten in het verleden of een eerder bodemonderzoek. In het gebied zijn veel ophogingen, dempingen en enkele ondergrondse tanks aanwezig zijn waardoor de bodem plaatselijk verontreinigd kan zijn. Daarnaast zijn enkele (voormalige) bedrijfsterreinen aangemerkt als ernstig verontreinigde locaties. De twee locaties waar een ernstige bodemverontreiniging is vastgesteld, zijn gesaneerd. Wel zijn er gebruiksbeperkingen van kracht bij het huidige gebruik.

Squitcode   Locatie naam   Beoordeling verontreiniging   Sanering
Uitgevoerd  
Zorg na sanering  
GR001400005   Veenweg vml. nr. 2, Oeverbosch-Eimers   Ernstig, geen spoed   ja   Verboden te graven  
GR001400295   Veenweg 16   Ernstig, geen spoed   ja   Leeflaag in stand houden.  

Diffuse verontreinigingen

Als gevolg van jarenlange activiteiten kan de bodem belast zijn met een diffuse, niet tot een bron te herleiden, bodemverontreiniging. Uit de bodemkwaliteitskaart van de gemeente Groningen blijkt dat in dit plangebied geen diffuse (lichte) bodemverontreiniging voorkomt. Indien binnen het plangebied grond wordt afgevoerd of wordt hergebruikt dan dient rekening te worden gehouden met de regels ten aanzien van hergebruik van grond in de gemeente Groningen zijn vastgelegd in het bodembeheerplan.

De beoordeling van de bodemkwaliteit voor het bestemmingsplan gaat uit van een gebiedsbenadering en van de beschikbare gegevens op het moment van de inventarisatie. Individuele locaties zullen telkens opnieuw moeten worden beoordeeld op het aspect van geschiktheid. De inventarisatie is uitgevoerd op 16 oktober 2009 en is gebaseerd op de op dat moment bij de Milieudienst beschikbare gegevens over (potentiële) ernstige verontreinigingen. Dagelijks worden gegevens aangeleverd en bijgewerkt. Voor een actuele situatie of voor informatie over individuele locaties verwijzen wij daarom naar www.eloket.groningen.nl.  

Bijlage Inventarisatielijst Squit

Locatie code   Locatie naam   Wbb fase lopend   Vervolg taak   Ontstaan   Hoofd-
categorie  
GO001400054   Veenweg 3a   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Tanks  
GO001400324   J.F. Kennedystraat 17   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001400593   Veenweg 5 - 5a   Onderzoek op aard   Uitvoeren NO   Voor 1987   Bedrijfsterrein (Voormalig)  
GO001400594   Veenweg 10b   Onderzoek omvang/EUT   Uitvoeren aanvullend OO   Voor 1987   Overig  
GO001400662   Piccardtlaan 4   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Bedrijfsterrein (Huidig)  
GO001400890   Veenweg, Hoornse meer   Onderzoek omvang/EUT   Uitvoeren aanvullend OO   Voor 1987   Overig  
GO001401286   Paterswoldseweg, trace   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Overig  
GO001401417   Veenweg 3b   Onderzoek op aard   Uitvoeren aanvullend OO   Voor 1987   Tanks  
GO001401418   Veenweg 6b   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Bedrijfsterrein (Voormalig)  
GO001401429   Ter Borchlaan 17   SE gereed   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Overig  
GO001401435   Kuifeend, t.o. nr. 2 - 16   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Overig  
GO001401458   Ter Borchlaan, vml. nr. 19   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Overig  
GO001401480   M. Wibautstraat 12   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Overig  
GO001401526   Veenweg 17   SE gereed   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Tanks  
GO001401600   A. Jacobsstraat, dempingen Hoornse park   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001401792   Hoornsedijk, dempingen park Hoornse Meer   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001401898   Laan Corpus den Hoorn, dempingen Corpus-zuid   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001401913   L.M. van Noppenstraat, demping boerderij I   Historisch onderzoek   Uitvoeren OO   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001401914   L.M. van Noppenstraat, demping boerderij II   Historisch onderzoek   Uitvoeren OO   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001401996   Paterswoldseweg, demping boerderij IX   Historisch onderzoek   Uitvoeren OO   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001401999   Paterswoldseweg, demping boerderij VII   Historisch onderzoek   Uitvoeren OO   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001402007   Piccardtlaan, dempingen volkstuinen Piccardhof   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001402076   Schweitzerlaan, vml. demping Piccardhofplas   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001402094   S.O.J. Palmelaan, dempingen Hoornse Meer   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001402132   Van Swietenlaan, demping bij afgebroken boerderij   Historisch onderzoek   Uitvoeren OO   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001402133   Van Swietenlaan, dempingen omg Van Swietenlaan   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Demping/
ophogingen  
GO001402353   Veenweg 59   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Bedrijfsterrein (Voormalig)  
GO001402405   Bruilweering 418       Voldoende onderzocht   Voor 1987   Overig  
GO001402498   Ter Borchlaan 31   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Overig  
GO001403422   Veenweg, trace   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403446   Veenweg 23a   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403550   Veenweg 32 - 34   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403552   Paterswoldseweg 811 - 817   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403641   A.J. Lutulistraat, tegenover nr. 1-15   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403683   Snip / Lepelaar, groenstrook   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403740   Paterswoldseweg / Snelliusstraat, VSTI   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403742   Piccardtlaan / Bornster Tol, VSTI   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403747   Van Swietenlaan / Schweitzerlaan, VSTI   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403748   Van Swietenlaan / Paterswoldseweg, VSTI   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403793   Ter Borchlaan 51   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403813   Ter Borchlaan, Piccardthofplas   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403846   Veenweg 20   Historisch onderzoek   Voldoende onderzocht          
GO001403949   Veenweg 124   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001403954   Ter Borchlaan 29   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001404025   C.G. Wichmannstraat   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GO001404043   Van Swietenlaan, waterbodem   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht          
GR001400005   Veenweg, vml. nr. 2 Oeverbosch - Eimers   Onderzoek op aard   voldoende gesaneerd   Voor 1987   Bedrijfsterrein (Voormalig)  
GR001400008   Veenweg, Stortplaats Bouwman   Zorg deelrapportage   Uitvoering IBC (na san.)   Voor 1987   Stortplaatsen/ged.wijken (Ginjaar-inv)  
GR001400195   Van Swietenlaan 1/1 - 1/3   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Bedrijfsterrein (Huidig)  
GR001400225   Ter Borchlaan, Piccardthof   Onderzoek op aard   Voldoende onderzocht   Voor 1987   Bedrijfsterrein (Voormalig)  
GR001400295   Veenweg 16   SE gereed   voldoende gesaneerd   Voor 1987   Tanks  

Voldoende onderzocht betekent: voldoende onderzocht voor het beoogde doel van het onderzoek. Onderzoek is niet vanzelfsprekend geschikt voor alle doeleinden

OO (fase) (fase) orienterend bodemonderzoek

NO (fase) (fase) nader bodemonderzoek

HO historisch onderzoek

SP saneringsplan

BIO bijzonder inventariserend onderzoek