direct naar inhoud van 3.2 Ecologie
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Koningsweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP484bedrKoningswe-vg01

3.2 Ecologie

Ecologische groenstructuur

Het bestemmingsplan is onderdeel van een ouder bedrijventerrein aan de oostkant van de stad dat wordt gekenmerkt door een vrij hoge bebouwingsdichtheid. Het merendeel van de bedrijven is grondgebonden. Er zijn slechts enkele hogere accenten. Natuurwaarden binnen het bedrijventerrein zijn als gevolg van de bebouwing en verstening gering. Groen en water zitten voornamelijk aan de randen van het plangebied. Aan de oostkant van het plangebied, tegen de Beneluxweg aan, ligt een stuk groen dat onderdeel vormt van de door de raad vastgestelde Groenstructuur en Ecologische structuur. Voorts behoort de zuidelijke rand langs het Roeierspad en de zuidwestelijke rand van de Kop van Oosterhoogebrug tot de ecologische structuur en de groenstructuur. Hier moet vooral gestreefd worden naar de groen- en waterverbinding met noord en zuid langs de oude Hunzeloop.

De voormalige grinddaken van bedrijf Dekker werden door visdiefjes gebruikt als broedlocatie.

Waterstructuur

Het watermilieu zorgt voor natuurwaarden, die belangrijk zijn voor vleermuizen, vissen, watervogels, oevervogels, amfibieƫn en libellen, niet alleen als voortplantingsgebied, maar tevens als foerageer- of rustgebied. We moeten voor deze waarden denken aan het Damsterdiep, de oude Damsterdiepsluis en het oude balkgat, de oevers van het Eemskanaal en Van Starkenborghkanaal. Het bestemmingsplan draagt positief bij aan het behoud van deze waarden, zeker als ecologische principes bij de profilering van water en taluds worden benut.

Gewenste ontwikkeling

De inrichting en het beheer van alle gebieden moet zoveel mogelijk zijn afgestemd op het Doelsoorten beleid Noord. In dit geval betreft dat speciale aandacht voor mogelijkheden voor zeldzame planten als krabbenscheer, vlinders, amfibieƫn, roodstaarten, visdiefjes en vleermuizen. Door middel van het aanbrengen van kunstmatige nestgelegenheid kunnen deze laatste soorten geholpen worden. Voor visdiefjes zijn dat grinddaken.

Langs de oevers en randen moet waar mogelijk gestreefd worden naar natuurlijke overgangen en inheemse plantensoorten met een daarop afgestemd ecologisch beheer. Te denken valt aan het groen aan de oostrand en de oevers van het Van Starkenborghkanaal en het oude balkgat bij de sluis.

Tevens moet nadrukkelijk worden gekeken naar het toepassen van vegetatiedaken. Dit is primair voor de vertraging en het vasthouden van water en fijnstof, voor de isolatie maar daarnaast ook als leefplaats voor planten en dieren.

Wet en regelgeving

Door middel van quickscans en zonodig nader onderzoek dienen ruimtelijke ontwikkelingen getoetst te worden aan de Flora- en faunawet als ook het stedelijke ecologische beleid.

De afstand tot de Ecologische Hoofdstructuur Structuur bedraagt ongeveer vijf kilometer. De afstand tot het dichtstbij gelegen Natura 2000 gebied Zuidlaardermeer bedraagt ruim 10 kilometer.