direct naar inhoud van 2.2 Bedrijvigheid
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Koningsweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP484bedrKoningswe-vg01

2.2 Bedrijvigheid

Gemeentelijk beleid
De gemeente Groningen heeft in 2007 het bedrijventerreinenbeleid vastgesteld met de nota 'Terrein in Bedrijf'. In deze nota komt de gemeente tot de conclusie dat de meeste bedrijven in Groningen op bestaande bedrijventerreinen zitten. Aandacht voor deze ondernemers en voor hun omgeving zorgt voor een goed vestigingsklimaat. Dat levert een positieve bijdrage aan de economische positie van de stad en aan de werkgelegenheid. Om die reden wordt met de actie 'Terreinwinst' actief ingezet op het revitaliseren van de verouderde terreinen en het samenwerken met bedrijven en bedrijvenverenigingen om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren en op niveau te houden.

Functionele uitgangspunten

Ten zuiden van de Rijksweg ligt het bedrijventerrein Koningsweg, ingeklemd tussen de oostelijke ringweg, het Damsterdiep en het Eemskanaal.

Het bedrijventerrein is één van de oudste terreinen van de stad en is ontstaan in de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Het karakter van het bedrijventerrein is vanwege de aangelegde wegenstructuur kleinschalig. Het bedrijventerrein biedt ruimte aan productie- en dienstverlenende bedrijven in het kleine en middelgrote segment. Het gaat om lichte industrie, bouw, transport, opslag en ambachtelijke bedrijvigheid. Toegestaan zijn bedrijven tot en met milieucategorie 3.2. Ook worden mogelijkheden geboden voor detailhandel in volumineuze goederen.

Conform de door de raad in 2007 vastgestelde nota 'Terrein in bedrijf' kunnen nu eveneens zelfstandige kantoren tot een oppervlakte van 500 m2 en kantoorachtige bedrijven worden toegestaan. Kantoorachtig wil zeggen dat het aandeel kantoorvloer maximaal 50% per bedrijfspand bedraagt. Dit kan worden verruimd naar 70% .

Bij perifere detailhandelsvestigingen is het mogelijk om op 10% van het oppervlak branchevreemde producten (exclusief food) te verkopen, met een maximum van 500 m2. De beleidslijn, die ter zake in 2007 is ingezet met de nota 'Werk aan de winkel', wordt voortgezet.
Bedrijfswoningen kunnen, conform het vorige bestemmingsplan, via een afwijkingsbevoegdheid worden toegestaan. De maximale bouwhoogte van een bedrijfswoning bedraagt 9 meter.

Ruimtelijke uitgangspunten
Binnen een rondgaand wegencircuit liggen de bedrijfskavels. De kavels zijn qua grootte zeer verschillend. Globaal komt het erop neer dat het noordelijke deel kleinschalige bedrijfskavels bevat en het zuidelijke deel grootschalige bedrijfskavels.
Op het hele terrein is bebouwing mogelijk met een maximale bouwhoogte van 15 meter. Afgezien van de in acht te nemen afstanden tot de perceelsgrenzen kunnen de kavels volledig worden bebouwd.