direct naar inhoud van 5.3 Toelichting op de artikelen
Plan: Bestemmingsplan Pop Dijkemaweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP468PopDijkemaweg-vg01

5.3 Toelichting op de artikelen

Inleidende regels

De artikelen 1 tot en met 3 bevatten achtereenvolgens de in het plan gebruikte begrippen en hun definitie, de wijze waarop moet worden gemeten en de manier van omgaan met uitmetingsverschillen.

Bestemmingsregels

Artikel 4 Bedrijventerrein

De belangrijkste bestemming binnen het plangebied is de bestemming Bedrijventerrein. Onder deze bestemming zijn produktie- en reparatiebedrijven, bouwnijverheid, groothandel, kantoren tot maximaal 200 m2 bruto vloeroppervlakte, de bestaande geluidsstudio en de bestaande (dienst)woningen toegestaan. De toegestane bedrijven en functies dienen te passen binnen de milieu-categorieën 1 en 2 van de VNG-lijst van Bedrijfstypen (bijlage 1 bij de regels). Op één na vallen de bedrijven in het plangebied onder één van beide categorieën. Het bedrijf dat een hogere categorie heeft, is positief bestemd. Tevens zijn de overige, reeds bestaande functies, positief bestemd. Dit sluit aan bij de doelstelling van dit plan om de bestaande situatie zoveel mogelijk te handhaven.

Conform de vigerende regeling is detailhandel ter plaatse niet toegestaan, waarbij drie uitzonderingen zijn gemaakt, namelijk voor:

  • handel in gebruikte auto's, aanhangers, motorfietsen, boten en caravans;
  • detailhandel als additionele voorziening;
  • detailhandel in motorbrandstoffen.

Handel in nieuwe auto's en motorfietsen is binnen het plangebied niet toegestaan. Hiermee wordt bereikt, dat detailhandel in deze produkten uitsluitend in relatie met nijverheid, c.q. autosloperijen danwel reparatie van auto's, plaatsvindt. Bovendien is het gemeentelijk beleid gericht op de verkoop van nieuwe auto's op in principe één plek (thematische clustering): de autoboulevard. Een uitzondering is gemaakt voor nieuwe vrachtwagens in verband met een bestaande vestiging aan Pop Dijkemaweg 31a.

Detailhandel als 'additionele voorziening' betreft detailhandel die ondergeschikt is aan, en uitsluitend voorkomt in relatie met een andere bedrijfsfunctie. De verkoopvloeroppervlakte, c.q. baliefunctie, is daarom beperkt tot maximaal 100 m². Grote verkoophallen en showrooms worden hierdoor uitgesloten. Voorts is detailhandel in voedings- en genotmiddelen uitgesloten. Dergelijke vestigingen (bv. supermarkt, bakker, drogist, slijterij) horen nadrukkelijk niet thuis op bedrijventerreinen, c.q. buiten de winkelcentra.

Detailhandel in motorbrandstoffen betreft het bestaande pompstation aan de Pop Dijkemaweg.

Omdat in dit plan de bestaande situatie zoveel mogelijk wordt gehandhaafd, zijn geen grotere kantoorvestigingen toegestaan met uitzondering van de reeds vergunde vestiging.

Onder additionele voorzieningen zijn ook de bijgebouwen bij de bestaande (dienst)woningen toegestaan. De toegestane omvang wordt geregeld op basis van de Woningwet.

Artikel 5 Groen

De bestemming Groen betreft vrijwel de gehele rand rondom het bedrijventerrein.

Artikel 6 Verkeer

De bestemming Verkeer betreft de Oostersluisweg en de Rijksweg aan de west-, respectievelijk zuidzijde van het plangebied. De Pop Dijkemaweg is opgenomen in bestemmingsplan Oosterhoogebrug-Ulgersmaborg.

Artikel 7 Water

De bestemming Water betreft twee bestaande waterpartijen die aan de westkant van het plangebied lopen, evenwijdig aan de sluis in het Van Starkenborghkanaal.

Artikel 8 Waarde - Archeologie 2

De (dubbel)bestemming Waarde - Archeologie -2 ligt op het zuidelijk deel van het plangebied en heeft ten doel mogelijke archeologische waarden te beschermen.


Algemene regels

Artikel 9 Anti-dubbeltelbepaling

Dit artikel bevat de anti-dubbeltelbepaling. De redactie is conform artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening. Deze bepaling is ervoor om te voorkomen dat dezelfde grond meer dan eens betrokken wordt bij de toets van de aanvraag om een omgevingsvergunning en daarmee meer gebouwd kan worden dan is toegestaan.

Artikel 11 Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening

In dit artikel wordt geregeld dat de aanvullende stedenbouwkundige bepalingen uit de Groninger Bouwverordening niet van toepassing zijn. Hetgeen het bestemmingsplan regelt gaat vóór datgene wat op dit gebied door de Bouwverordening wordt geregeld. Daarop is echter op een vijftal punten, die in dit artikel zijn genoemd, een uitzondering gemaakt. Het belangrijkste hierbij is onderdeel d., waarmee de Nota Parkeernormen van de gemeente Groningen voor dit bestemmingsplan van toepassing wordt verklaard.

Artikel 12 Algemene afwijkingsbevoegdheid

Dit artikel bevat een afwijkingsbevoegdheid, die op alle bestemmingen in het plangebied van toepassing zijn. Bedoeling van de bepaling is om relatief kleine afwijkingen van het bestemmingsplan toe te staan, zowel qua omvang als qua functie.

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 13 Overgangsrecht

Dit artikel regelt het overgangsrecht. De redactie is conform de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 14 Slotregel

Dit artikel bevat de zogenaamde slotregel, die bedoeld is voor een eenduidige vastlegging van de naam van het bestemmingsplan.

Interpretatieve gebruiksbepalingen

Interpretatieve gebruiksbepalingen kunnen per bestemming worden opgenomen wanneer binnen die betreffende bestemming behoefte is aan specifieke gebruiksregels of -verboden.