direct naar inhoud van Bijlage 3 Inspraakverslag
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Driebond
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01

Bijlage 3 Inspraakverslag

Inspraakverslag Bestemmingsplan Bedrijventerrein Driebond (geanonimiseerd)

november 2010

Over het voorontwerp-bestemmingsplan is een inspraakprocedure gevoerd op grond van de Algemene Inspraakverordening Groningen 2005. In het kader van deze procedure heeft het voorontwerp-bestemmingsplan van 3 september 2010 tot en met 30 september 2010 ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn kon schriftelijk op het bestemmingsplan worden gereageerd.

Van deze geboden mogelijkheid is gebruik gemaakt door:

1. Van der Molen Autogroep, postbus 5159, 9700 GD Groningen

2. Noorderpoort, postbus 530, 9700 AM Groningen

3. een tweetal personen woonachtig in de nabijheid van Driebond.

Ad 1.Van der Molen Autogroep, postbus 5159, 9700 GD Groningen

Inspreker heeft met een artikel 19 WRO-vrijstelling een bouwvergunning verkregen voor het oprichten van een Gamma Bouwmarkt op zijn perceel, omsloten door de Euvelgunner-, Stettin- en Osloweg. Naar aanleiding van gesprekken met de gemeente is bij hem de verwachting gewekt dat het nieuwe bestemmingsplan zou voorzien in een uitbreiding van de functie detailhandel. Hij heeft nl. plannen voor een tweede bouwmarkt (Karwei) naast de Gamma Bouwmarkt. Het voorontwerp-bestemmingsplan laat een tweede bouwmarkt evenwel niet toe. Inspreker kondigt aan een omgevingsvergunning te zullen aanvragen voor deze tweede bouwmarkt en sluit daartoe bij zijn reactie een ruimtelijke onderbouwing in. Hij wijst daarbij op het bedrijfseconomsch belang (autobranche maakt slechte tijden door) en de wederzijds stimulerende functie van de beide bouwmarkten, en wijst daarbij op eenzelfde constellatie op bedrijventerrein Peizerweg.

Reactie:

In het voorontwerp-bestemmingsplan is op het genoemde perceel de bestemming Bedrijventerrein gelegd. Binnen deze bestemming zijn, in zijn algemeenheid gesproken, geen bouwmarkten toegestaan. Op Driebond blijft detailhandel beperkt tot de branches ABC (auto's, boten en caravans), landbouwwerktuigen en grove bouwmaterialen. Dit was al zo in het voorgaande bestemmingsplan Driebond van 1991. De verleende vrijstelling voor een bouwmarkt is echter in het plan ingepast. Door middel van een aanduiding 'bouwmarkt' is deze onder deze bestemming toegestaan voor zover noodzakelijk voor de oprichting van de Gamma Bouwmarkt. In de toelichting bij het bestemmingsplan in paragraaf 2.2 is aangegeven dat de vestiging van deze bouwmarkt geen afbreuk doet aan het thema auto's op Driebond en dat zij bijdraagt aan de ruimtelijke spreiding van bouwmarkten in Groningen. Inspreker verzoekt nu feitelijk om uitbreiding van deze aanduiding over het gehele perceel in zijn eigendom, zodat een tweede bouwmarkt kan worden gebouwd naast de Gamma.

Een clustering van de beide bouwmarkten ontmoet bij ons geen bezwaar. Zij kunnen als wederzijds aanvullend worden gezien en doen geen afbreuk aan het thema auto's op Driebond. Als alternatief voor de vestiging van Karwei aan de Ulgersmaweg is Driebond een goede optie. De wijze waarop volgens de inspraakreactie de tweede bouwmarkt wordt gesitueerd ontmoet ruimtelijk in principe geen bezwaar. Een gedetailleerde toetsing zal evenwel bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning plaatsvinden. Op de bij de inspraakreactie overlegde situatietekening zijn twee gebouwen ingetekend met de vermelding 'derden'. Het moge duidelijk zijn dat de functies die in deze gebouwen gevestigd worden moeten passen in het bestemmingsplan. Andere detailhandel dan het bestemmingsplan toelaat is hier niet mogelijk.

De aanduiding 'bouwmarkt' zal in het ontwerp-bestemmingsplan zodanig worden uitgebreid dat de Karwei-bouwmarkt zoals aangegeven in de inspraakreactie kan worden ingepast.

Ad 2. Noorderpoort, Postbus 530, 9700 AM Groningen

Noorderpoort verzoekt om de locatie Euvelgunnerweg 17 (in bezit van Noorderpoort) naast de huidige onderwijsbestemming ook een kantorenbestemming te geven. Dit verzoek wordt verder niet gemotiveerd.

Reactie:

Volgens de regels van de bestemming Bedrijventerrein (artikel 5.1) zijn er twee mogelijkheden om de kantoorfunctie uit te oefenen. De eerste mogelijkheid is dat bij een bestaand bedrijf maximaal 50% van de bruto-vloeroppervlakte mag bestaan uit kantoorruimte, ten dienste van het ter plaatse gevestigde bedrijf. De tweede mogelijkheid is die van vestiging van zelfstandige kantoren met een maximale bruto-vloeroppervlakte van 500m2 per perceel. Het is gemeentelijk beleid dat grotere kantoren niet op bedrijventerreinen worden toegestaan; deze kunnen wel worden gevestigd op daartoe bestemde kantorenlocaties.

Noorderpoort kan gebruik maken van de in het plan opgenomen regeling. Een grotere oppervlakte zal niet worden toegestaan.

Ad. 3. een tweetal personen woonachtig in de nabijheid van Driebond

a. Insprekers missen aandacht voor de bestaande restanten van de oude Hunzeloop langs de westzijde van de Euvelgunnerweg, tegenover het pand Euvelgunnerweg 13, de locatie Groenenberg, en verder lopende richting Woonschepenhaven. Deze kwetsbare restanten behoeven uitdrukkelijke planologische bescherming.

b. De voormalige oostelijke ontsluiting van Driebond is buiten het plangebied gehouden. Hier kan een nieuw stuk bedrijventerrein worden ontwikkeld. Vanwege de slechte doorstroming van noord-zuidverkeer tussen Driebond en Eemspoort (mede door de lage Euvelgunnerbruggen) zou hier ruimte moeten worden gereserveerd voor een alternatieve verbinding, bv. een viaduct. Zo komt een evenwichtiger verdeling tot stand van de ontsluiting van beide bedrijventerreinen via de afslgen driebond en Westerbroek.

Reactie:

ad a. De archeologische waarden die eventueel aanwezig zijn op de oeverwallen oostelijk en westelijk van de loop van de oude Hunze zijn beschermd door middel van een dubbelbestemming 'Waarde –Archeologie-2'. Dit houdt in dat zonder vergunning de grond hier niet geroerd mag worden. Omdat het hier om een archeologische verwachtingswaarde gaat, en niet een vastgestelde waarde, is er een vrijstelling opgenomen van 200 vierkante meter.

Ter hoogte van Euvelgunnerweg 13, aan de oostzijde van de Hunze, ligt een zogenoemd AMK – terrein (opgenomen op de Archeologische Monumenten Kaart Nederland). Van dit terrein staat onomstotelijk vast dat er archeologische waarden in de grond bevinden. Dit gebied is daarom in het bestemmingsplan opgenomen met een dubbelbestemming 'Waarde – Archeologie - 1' en heeft een zwaardere bescherming gekregen.

De archeologische waarden in het gebied waar vroeger de Hunze heeft gelopen zijn hiermee volgens de wettelijke bepalingen (Monumentenweg 88, art 38a) afdoende (planologisch) beschermd.

ad b. Hoewel deze suggestie betrekking heeft op grond die buiten het plangebied is gelegen, merken wij hierover het volgende op.

Het klopt dat de Euvelgunnerbrug en Winschoterbrug regelmatig openstaan om scheepvaart op het Winschoterdiep door te laten. De wachtrijen voor de Euvelgunnerbrug kunnen dan terugslaan tot op de rotonde in de Bornholmstraat, waardoor ook de noord-zuid relatie tussen Driebond en Eemspoort wordt geblokkeerd. Er is echter een alternatieve noord-zuid verbinding beschikbaar via de aansluiting Driebond - Euvelgunnetracé - aansluiting Westerbroek. Dit is enigszins omrijden, maar garandeert wel een snelle verbinding. Een extra kortsluiting tussen Driebond en Eemspoort aan de zuidoostzijde van Eemspoort is daarom vanuit verkeerskundige overwegingen niet per definitie noodzakelijk.