direct naar inhoud van 4.3 Toelichting op de artikelen
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Driebond
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01

4.3 Toelichting op de artikelen

Inleidende regels

De artikelen 1 tot en met 3 bevatten achtereenvolgens de in het plan gebruikte begrippen en hun definitie, de wijze waarop moet worden gemeten en de manier van omgaan met uitmetingsverschillen.

Bestemmingsregels

Artikel 4 Bedrijf

Deze bestemming is uitsluitend van toepassing op de kavel ten noorden van Euvelgunnerweg 13. Hier is een bedrijf toegestaan met daarbij een bedrijfswoning dan wel standplaatsen voor maximaal twee woonwagens. In verband met het waardevolle groen op de percelen is de bouwmogelijkheid voor bedrijfsbebouwing beperkt gehouden. De oppervlaktes van deze bebouwing zijn gemaximeerd i.v.m. de aanwezige waardevolle erfbeplanting.

Artikel 5 Bedrijventerrein

Deze bestemming beslaat het grootste deel van het plangebied. Qua functies is aangesloten bij het geldende gemeentelijke beleid voor bedrijventerreinen uit de nota's werk aan de Winkel en Terrein in bedrijf. Daarnaast zijn zelfstandige kantoren tot 500m2 mogelijk. Wat betreft het milieuaspect zijn bedrijven tot categorie 3.2 toegestaan, met een ontheffingsmogelijkheid tot categorie 4. Risicovolle en geluidszoneringplichtige bedrijven worden uitgesloten. In het plangebied bevindt zich één risicovolle inrichting. Deze kan onder overgangsrecht blijven bestaan.

Met aanduidingen zijn de locaties aangegeven waar specifieke functies zijn toegestaan: onderwijs, bedrijfswoning, verkooppunt voor motorbrandstoffen, bouwmarkt, detailhandel in automaterialen. Voor eventuele nieuwe verkooppunten voor motorbrandstoffen is een wijzigingsbevoegdheid in de regels opgenomen.

Artikel 6 Groen

De bestemming Groen omvat de hoofdgroenstructuur in het plangebied. Het gaat hier om een strook groen aan de zuidzijde van het plangebied, parallel aan de zuidelijke ringweg, en de groenstructuur aan de Euvelgunnerweg.

Artikel 7 Verkeer

De bestemming Verkeer omvat de hoofdverkeersstructuur in het plangebied. Zowel de ontsluitingswegen van het bedrijventerrein, de binnenwegen als de ringweg vallen binnen de bestemming. Binnen deze bestemming is ook parkeren mogelijk zowel als groen dat geen onderdeel van de groenhoofdstructuur deel uitmaakt.

Artikel 8 Water

Onder deze bestemming valt de waterpartij die gelegen is aan de zuidkant van het plangebied, parallel aan de zuidelijke ringweg.

Artikel 9 Wonen

Deze bestemming is uitsluitend van toepassing op het perceel Euvelgunnerweg 13, alwaar gewoond wordt in de vorm van kamerverhuur.

Artikel 10 Leiding - hoogspanningsverbinding

In deze dubbelbestemming mogen uitsluitend hoogspanningsmasten worden gebouwd. Bij afwijken met een omgevingsvergunning kunnen ook andere bouwwerken (zowel gebouwen als bouwwerken geen gebouw zijnde) worden gebouwd. Maar daarvoor moet toestemming gevraagd worden aan de beheerder van de verbinding, TenneT, die een zakelijk recht heeft op de onderliggende gronden. De zakelijk rechtstrook is 25 meter aan weerszijden van het hart van de leiding.

Arikel 11 Waarde - Archeologie 1

Onder deze dubbelbestemming valt een terrein met bekende archeologische waarde aan de Euvelgunnerweg. Bouwinintiatieven met een oppervlakte groter dan 50m2 en dieper dan 40 centimeter beneden maaiveld kunnen pas worden toegestaan nadat archeologisch onderzoek is verricht. Deze eis kan vervallen als al maatregelen zijn genomen voor veiligstelling of opgraving van archeologische resten. Ook voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of werkzaamheden is een dergelijke regeling opgenomen.

Artikel 12 Waarde - Archeologie 2

Hieronder valt eenzelfde regeling als hierboven genoemd, maar dan voor terrein met verwachte waarden. Het gaat dan om een oppervlakte groter dan 200 m2.

Artikel 13 Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming dient ter bescherming van de boezemkade aan het Winschoterdiep. Het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde, ten behoeve van de waterkering is hier bij recht toegestaan en via een afwijkingsbevoegdheid voor bouwwerken geen gebouw zijnde onder de bestemming Bedrijventerrein. Voor de in de strook aanwezige bestaande gebouwen is een uitzonderingsregel opgenomen.

Algemene regels

Artikel 14

Dit artikel bevat de anti-dubbeltelbepaling. De redactie is conform artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening. Deze bepaling is ervoor om te voorkomen dat dezelfde grond meer dan eens betrokken wordt in een omgevingsvergunningstoets en daarmee meer gebouwd kan worden dan is toegestaan.

Artikel 15

In dit artikel wordt geregeld dat de aanvullende stedenbouwkundige bepalingen uit de Groninger Bouwverordening niet van toepassing zijn. Hetgeen het bestemmingsplan regelt gaat vóór datgene wat op dit gebied door de Bouwverordening wordt geregeld. Daarop is echter op een vijftal punten, die in dit artikel zijn genoemd, een uitzondering gemaakt. Het belangrijkste hierbij is onderdeel d., waarmee de Nota Parkeernormen van de gemeente Groningen voor dit bestemmingsplan van toepassing wordt verklaard.

Artikel 16

Dit artikel bevat enkele afwijkingsbepalingen, die op alle bestemmingen in het plangebied van toepassing zijn. Bedoeling van de bepaling is om relatief kleine afwijkingen van het bestemmingsplan toe te staan, zowel qua omvang als qua functie.

Artikel 17

Met deze wijzigingsbevoegdheid kunnen burgemeester en wethouders de geluidszone van het industrieterrein Groningen Zuidoost geheel of gedeeltelijk van de kaart verwijderen. Dit kan als die geluidszone kan worden verkleind. Het onderzoek daartoe zal moeten plaatsvinden in het kader van de ontwikkeling van nieuwe planologische regelgeving voor dit gezoneerde industrieterrein, dat zich ten zuiden en ten oosten het plangebied bevindt.

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 18

Dit artikel regelt het overgangsrecht. De redactie is conform de artikelen 3.2.1 en 3.2.2 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 19

Dit artikel bevat de zogenaamde slotregel, die bedoeld is voor een eenduidige vastlegging van de naam van het bestemmingsplan.

Interpretatieve gebruiksbepalingen

Interpretatieve gebruiksbepalingen kunnen per bestemming worden opgenomen wanneer binnen die betreffende bestemming behoefte is aan specifieke gebruiksregels of -verboden.

Wijzigingsbevoegdheid

Dit bestemmingsplan bevat geen algemene procedureregels voor wijzigingsplannen. De procedure hiervoor is nu voorgeschreven in artikel 3.6 onder 5 van de Wet ruimtelijke ordening en heeft rechtstreekse werking. Dit artikel regelt dat deze procedure de weg moet volgen die is voorgeschreven in artikel 3.4 Algemene wet bestuursrecht. Dit betekent een terinzagelegging van 6 weken, gedurende welke zienswijzen kunnen worden ingediend. Burgemeester en wethouders besluiten vervolgens binnen 8 weken over de vaststelling van het wijzigingsplan.

4.3.1 Toelichting regeling van vrije beroepsactiviteiten en bedrijfsmatige activiteiten in en bij woningen

De begrippen aan huis verbonden beroep en vrij beroep worden vaak, en ook hier, synoniem gebruikt. Het voorliggend bestemmingsplan biedt de mogelijkheid aan huis verbonden beroepen -met behoud van de woonfunctie- uit te oefenen in een woning en de daarbij behorende aangebouwde bijbehorende bouwwerken.

In het algemeen is het verboden om, indien aan gronden en bouwwerken een woonbestemming of -functie is gegeven, deze te gebruiken op een wijze of tot een doel in strijd met de woonbestemming. Een ander gebruik dan wonen is niet toegestaan. In de jurisprudentie is echter bepaald dat het vestigen van een vrij beroep niet in strijd is met de woonbestemming, tenzij het bestemmingsplan het tegendeel bepaalt en het beroep door de bewoner van het pand wordt uitgeoefend, waarbij het woonhuis in overwegende mate de woonfunctie behoudt en de uitoefening van het beroep een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft, die met de woonfunctie in overeenstemming is. Het gaat veelal om een eenpersoonsberoep.

Op grond van de definitie van aan huis verbonden beroepen in dit bestemmingsplan zijn de betreffende activiteiten (onder voorwaarden, zie hierna) in overeenstemming met de functie wonen. Voor dergelijke activiteiten in een woning en/ of de daarbij behorende aangebouwde bijbehorende bouwwerken is geen afwijking bij een omgevingsvergunning nodig.

Of een bepaald gebruik in overeenstemming is met de functie woondoeleinden wordt beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

a. de aard van het gebruik

b. de omvang van het gebruik

c. de intensiteit van het gebruik

Ad a. Bij de 'aard' van het gebruik kan men denken aan een beroep welke naar zijn aard (ernstige) hinder voor zijn omgeving oplevert, of welke naar zijn aard grote verkeersproblemen zal opleveren. Het gebruik mag immers geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer. Het mag evenmin een onevenredige parkeerdruk veroorzaken.

Ad b. Bij de 'omvang' van het gebruik is relevant of het gebruik meerdere ruimten of gebouwen in beslag neemt, welk gedeelte van het gebouw door het gebruik in beslag wordt genomen, hoeveel vierkante meter het gebruik in beslag neemt.

Ad c. Bij de 'intensiteit' van het gebruik kan worden gedacht aan frequent of incidenteel gebruik.

Als nu blijkt dat het gebruik aldus een uitstraling heeft welke niet te rijmen valt met de gelegde woonbestemming, dan is het gebruik strijdig met de woonbestemming (zie ARRvS, AB 1993/163).

Onder een 'vrije beroepsbeoefenaar' wordt verstaan: 'iemand die wordt gevraagd om zijn individuele, persoonlijke kwaliteiten, die in het algemeen op artistiek of academisch/HBO-niveau liggen'. In de praktijk is het onderscheid moeilijk aan te geven. Bij vrije beroepen valt te denken aan: advocaat, accountant-administratieconsulent, alternatieve genezer, belastingconsulent, bouwkundig architect, dierenarts, fysiotherapeut, gerechtsdeurwaarder, huidtherapeut, huisarts, interieurarchitect, juridisch adviseur, kunstenaar,logopedist, makelaar, medisch specialist, notaris, oefentherapeut, Cesar/Mensendieck, organisatieadviseur, orthopedagoog, psycholoog, raadgevend adviseur, redacteur, registeraccountant, stedenbouwkundige, tandarts, tandarts-specialist, (al dan niet beëdigd) tolkvertaler, tuin- en landschapsarchitect, verloskundige.

Aan huis verbonden beroepen in een vrijstaand bijbehorend bouwwerk

Voor het gebruik van vrijstaande bijbehorende bouwwerken ten behoeve van een aan huis verbonden beroep is het nodig om bij een omgevingsvergunning af te wijken van het bestemmingsplan. Hiertoe is een bevoegdheid voor burgemeester en wethouders opgenomen in lid 9.6.a.

Kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten

Overige activiteiten, die niet vallen onder de aan huis verbonden beroepen, maar in bepaalde gevallen wel daarmee gelijk te stellen zijn, worden aangemerkt als beroeps- en/of bedrijfsmatige activiteiten, die niet rechtstreeks passen binnen de woonbestemming. Zij zijn daarom niet bij recht toegestaan in dit plan. Wel is het mogelijk voor deze activiteiten bij een omgevingsvergunning af te wijken van het bestemmingsplan (zie lid 9.6.b) voor zover voorkomend op de bij dit plan behorende Lijst van bedrijfstypen wonen-werken (bijlage 2).