direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding tot nieuw bestemmingsplan
Plan: Bestemmingsplan Bedrijventerrein Driebond
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01

1.1 Aanleiding tot nieuw bestemmingsplan

Voor het bedrijventerrein Driebond geldt een bestemmingsplan uit 1991. In dat jaar was de aanleg en bebouwing van het bedrijventerrein net begonnen. Het bestemmingsplan sprong in op de economische opbloei na de recessie van de jaren 1981-1984. Het richtte zich op de vestiging van bedrijven in de sfeer van handel, transport en dienstverlening. Om maximale flexibiliteit te waarborgen, kreeg het plan de vorm van een globaal eindplan met een Beschrijving in hoofdlijnen. Dit plan heeft goed gediend als basis voor verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein Driebond.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP465bedrDriebond-oh01_0001.png"

ligging van bedrijventerrein Driebond in de stad

Op dit moment zijn er verschillende redenen om het plan te actualiseren.

Het gemeentebestuur heeft een actualiseringsoperatie ingezet om in 2013 alle bestemmingsplannen actueel te hebben. De Wet ruimtelijke ordening verplicht gemeenten daartoe, d.w.z. dat ze op dat moment niet ouder dan 10 jaar zijn. Eventueel kan deze termijn nog eens verlengd worden met 10 jaar. Bovendien zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande die niet meer passen in het geldende bestemmingsplan. Te noemen valt het volgende.

  • 1. De nota Terrein in Bedrijf (2007) maakt het mogelijk dat op bedrijventerreinen in beperkte mate kantoren mogen worden gevestigd. Het huidige bestemmingsplan laat dit niet toe.
  • 2. Inmiddels zijn door middel van een vrijstelling (onder de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening) twee verkooppunten voor motorbrandstoffen en een bouwmarkt op het bedrijventerrein toegestaan. Het geldende plan staat deze functies niet toe.
  • 3. Het is gewenst de toegestane milieucategorieën van bedrijven te herzien en geluidszoneringsplichtige en risicovolle bedrijven uit te sluiten.
  • 4. Het is gewenst bepaalde branches van bedrijven niet toe te staan op het bedrijventerrein, omdat deze elders in de stad geconcentreerd zijn.

Tenslotte dient het plan ertoe om de industrielawaaizone Groningen Zuid Oost te verkleinen. De zone is, gezien de aanwezige en nog te verwachten aard van de bedrijvigheid, grotendeels overbodig geworden en belemmert daarmee de realisatie van geluidvoelige bestemmingen als wonen in de directe omgeving.