direct naar inhoud van 5.3 Flora en fauna
Plan: Bestemmingsplan De oude Hortus
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP460DeoudeHortus-oh01

5.3 Flora en fauna

Recente inventarisaties tonen een grote variëteit aan plantensoorten aan in het gebied. Hoewel er geen duidelijke restanten van de oorspronkelijke heemtuinvegetatie meer aanwezig zijn, is de soortenrijkdom voor een stadstuin opmerkelijk. De Hortustuin wordt verder gekenmerkt door een aantal monumentale bomen. De gemeente heeft haar beleid ten aanzien van monumentale bomen verwoord in de nota BladGoud (2007). Het begrip monumentale boom is vastgelegd in de APV, compleet met toetsingscriteria.

De nabijheid van het Noorderplantsoen zorgt voor een diverse vogelbevolking en er worden regelmatig vleermuizen gesignaleerd. Een onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde fauna laat dit ook zien (Ecoscan Hortustuin te Groningen, VZZ rapport 2005.03, juni 2005).

Met het oog hierop en gezien de omvang en de ligging van de binnentuin is er een grote natuurlijke potentie in het gebied aanwezig, die bij een meer op de ecologie afgestemd beheer gerealiseerd kan worden. In verband hiermee is de tuin toegevoegd aan de Stedelijke Ecologische Structuur (SES). Naast de “SES-kwalificatie” bestaat het doelsoortenbeleid. Voor dit gebied is dat vastgelegd in de Doelsoortennota deelgebied Centrum. De tuin is verder onderdeel van de basisgroenstructuur binnen de gemeentelijke Groenstructuurvisie.

Het bestemmingsplan is globaal getoetst aan de Flora- en Faunawet; omdat het plan vooral de bestaande situatie bestendigt, heeft dit echter geen consequenties. Er is ook geen sprake van beïnvloeding van Natura 2000-gebieden.