direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding tot nieuw bestemmingsplan
Plan: Bestemmingsplan De oude Hortus
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP460DeoudeHortus-oh01

1.1 Aanleiding tot nieuw bestemmingsplan

Op 19 december 2007 nam de gemeenteraad van Groningen een motie aan die ten doel heeft te komen tot een partiƫle herziening van bestemmingsplan Hortusbuurt/ Noorderplantsoen.

De raad overwoog dat bebouwing in het westelijk deel van de Oude Hortustuin mogelijk is geworden bij de vaststelling van het bestemmingsplan Hortusbuurt/Noorderplantsoen en dat dit niet conform de politieke wens van de meerderheid van de toenmalige raad was.

Voorts overwoog de raad dat de buurt en de RuG het eens zijn geworden over:

a. uitbreidingsplannen bovenop de kantine/bibliotheek van het Heymansgebouw, en

b. voor de langere termijn, vervangende nieuwbouw aan de Grote Rozenstraat.

Bij de motie sprak de raad uit dat het bestemmingsplan Hortusbuurt/Noorderplantsoen gewijzigd dient te worden, zodat duidelijk is dat bebouwing in het westelijk deel van de Oude Hortustuin niet mogelijk is, maar de genoemde uitbreidingsmogelijkheden via direct bouwrecht mogelijk worden, zodat met de belangen van zowel de buurt als de RuG rekening wordt gehouden.

De motie volgt op de op 29 mei 2006 tussen de buurt en de RuG gesloten vaststellingsovereenkomst over de realisering van onderwijsgebouwen voor de korte en langere termijn, die een eind moet maken aan de jarenlange protesten tegen bebouwing in het gebied.

Motie en vaststellingsovereenkomst zijn in het voorliggend plan verwerkt.

Behalve de gerealiseerde uitbreiding bovenop de kantine/bibliotheek van het Heymansgebouw zijn de bebouwingsmogelijkheden in het voorliggend bestemmingsplan vergeleken met de bebouwingsmogelijkheden in bestemmingsplan Hortusbuurt/Noorderplantsoen als volgt verwerkt in het voorliggend plan:

* in de zuidwestrand van het plangebied is geen bebouwing meer toegestaan;

* aan de Grote Rozenstraat 19 t/m 27 wordt - overeenkomstig de door de RUG en bewonersorganisatie Hortusbuurt bereikte overeenstemming, zoals verwoord bij brief van 12 november 2010 - aan de voorzijde de maximale hoogte van 15 meter teruggebracht naar een goothoogte van maximaal 6.6 meter en een bouwhoogte van maximaal 10.50 meter. Aan de achterzijde is een maximale bouwhoogte toegestaan van 14 meter; dit laatste geldt ook voor Grote Rozenstraat 17.

Hiermee is de tussen buurt en RuG gesloten vaststellingsovereenkomst zoveel mogelijk in dit bestemmingsplan vertaald.

De begrenzing van het plangebied wordt gevormd door de Grote Kruisstraat, de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat, de Grote Rozenstraat en de achterste perceelsgrens van de woningen aan de westzijde van de Hortustuin. Binnen het bouwblok bevindt zich de voormalige Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP460DeoudeHortus-oh01_0001.jpg"

Situering plangebied

Juridische aspecten

Bestemmingsplan De oude Hortus is een partiƫle herziening van bestemmingsplan Hortusbuurt/ Noorderplantsoen, dat op 17 oktober 2001 door de gemeenteraad is vastgesteld en op 2 mei 2002 onherroepelijk is geworden.

Zie de hierna volgende afbeeldingen voor een vergelijking van de oude plankaart met de plankaart behorend bij dit plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP460DeoudeHortus-oh01_0002.png"

Uitsnede bebouwingskaart behorend bij het vastgestelde bestemmingsplan Hortusbuurt/

Noorderplantsoen

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP460DeoudeHortus-oh01_0003.jpg"

Plankaart behorend bij het voorliggend bestemmingsplan De oude Hortus