direct naar inhoud van 3.2 De deelgebieden
Plan: Bestemmingsplan Bodenterrein - UMCG
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP459BodenterreinU-oh01

3.2 De deelgebieden

Het centrale deel: het ontwikkelgebied

In het centrale deel heeft een intensivering van het grondgebruik plaatsgevonden: de paviljoenachtige bebouwing ten behoeve van het UMCG heeft steeds verder plaats gemaakt voor een massief bouwblok. Het betreft één centraal ziekenhuiscomplex, het UMCG met aan de zuidzijde een hoofdingang (aan het Hanzeplein), een centrale receptie en met overdekte publieke binnenstraten die opgenomen zijn in het bouwblok. In dit deelgebied is sprake van een monofunctie: UMCG- voorzieningen met patiëntenzorg en het klinische deel van de faculteit geneeskunde. Daarbij is er in de binnenstraten en -pleinen plaats voor ondersteunende (kleinschalige) detailhandel en horeca ten behoeve van patiënten en bezoekers. Hier bevinden zich voorts een voorzieningengebouw en een ondergrondse parkeergarage. Nieuwe ontwikkelingen worden in de bestaande structuur van het complex ingepast.

UMCG en RuG ten zuiden van de Antonius Deusinglaan presenteren zich als soort eiland, een zelfstandig element teruggelegd in het groen. De brede toegangsweg langs de entreehal met het plein benadrukt dit beeld. De entree van het UMCG trekt vanaf de Petrus Campersingel de aandacht van voorbijgangers door de wijde ruimte ervoor. Het voorplein voor de entreehal verschaft het imposante UMCG ruimte. Vanwege die gewenste ruimtelijke werking is het plein niet door gebouwen omsloten. De oriëntatie op de stad vindt plaats via de aanrij-as en de oost-westverbinding langs het plein.

De bouwgrens voor de bebouwing is aan de westzijde teruggelegd ten opzichte van de bestaande bouw en de groene rand is daar verbreed. Aan de zijde van de Petrus Campersingel is de structuurbepalende rooilijn van het UMCG teruggelegd tot op de plek van het hoofdvolume. De zone ervoor wordt voornamelijk gevormd door groen en water met de mogelijkheid van paviljoens in het park.

Het Bodenterrein is gelegen direct ten noorden van de Antonius Deusinglaan. Het is sinds het verdwijnen van de boderijders in de tachtiger jaren steeds meer in onbruik geraakt en was in gebruik als parkeerterrein voor het UMCG en de RuG. Op deze locatie bevinden zich geïsoleerd nog enkele gebouwen van de RuG en het UMCG.

Het zuidelijke deel: het menggebied ten zuiden van het Hanzeplein

Terwijl het centrale deel zich manifesteert als een zelfstandig element, zijn bij de zuidpunt de relaties met de omgeving meer van belang. In de zuidpunt komen vele elementen bij elkaar.

De zuidpunt vormt de zuidoostelijke entree tot de binnenstad. Hier ook presenteert het UMCG zich als de dominante functie in dit gebied. Ruimtelijk is de zuidpunt ingepast in zijn omgeving. De grootschaligheid van het UMCG en de Europaweg enerzijds, en de kleinschaligheid van het Damsterdiep en de binnenstad anderzijds, zijn op elkaar afgestemd. De zuidpunt fungeert als een intermediair tussen het centrale UMCG-deel en de omringende stad, zowel ruimtelijk als functioneel.

Aan de oostzijde vormt de hoge, ranke woontoren (18 lagen, circa 60 woningen) daarop een uitzondering. De toren markeert de plaats van het UMCG aan de Petrus Campersingel.

De westzijde van het gebied wordt gevormd door een gesloten bouwblok van vijf bouwlagen. Dit bouwblok sluit qua typologie - een gesloten bouwblok - aan bij de binnenstad (westzijde Oostersingel). Het blok heeft een woonfunctie aan de zijde van de Oostersingel en de Oostersingeldwarsstraat. De verbijzondering op de kop (11 lagen) beëindigt het groen van de Oostersingel. Er is een hotel in gevestigd.

De noord- en oostzijde van het gesloten bouwblok hebben een functie voor kantoren (vijf lagen) en bedrijven (circa 9500 m²) met winkels op de begane grond aan het plein.

Het lange blok van vijf lagen hoog met een terugliggende vijfde laag gelegen aan de oostzijde van de aanrijroute, is bestemd voor kantoren. Het blok is opgetild; het manifesteert zich daardoor luchtiger dan het gesloten bouwblok en vormt een overgang naar de onbebouwde ruimte.

Ook de functionele invulling van de zuidpunt is beïnvloed door de omgeving. Enerzijds is er de dienstverlening gerelateerd aan het UMCG, anderzijds is er de woonfunctie in ondergebracht in aansluiting op het bestaande wonen ten westen en ten oosten van het plangebied.

Groen speelt een belangrijke rol in de zuidpunt. De monumentale bomen langs de Petrus Campersingel zijn zowel visueel als ecologisch een waardevol element. Aan deze zijde domineert de gebogen structuurlijn van de Petrus Campersingel; de monumentale bomen versterken die dominantie door de schermwerking. De bebouwing van de zuidpunt en de entreehal van het UMCG schemeren daar af en toe doorheen.

In de zuidpunt komen de beide omvattende groene randen samen ter plaatse van de entree van het UMCG aan het ovaalvormig plein.

Het zuidelijke deel van het plangebied zal niet worden ontwikkeld. Het behoudt zijn huidige functie.

Het noordelijke deel: de bedrijvenstrook aan het Oosterhamrikkanaal

De noordelijke rand van het plangebied wordt gevormd door het bedrijvenstrookje direct ten noorden van het Oosterhamrikkanaal. In de huidige situatie maakt het terrein onderdeel uit van een voor de Korrewegwijk kenmerkend gesloten bouwblok, maar de bestaande bebouwing doet niet overal recht aan dit principe en aan de betekenis van de plek. De oorspronkelijke bedrijfsbebouwing heeft in de loop van de tijd een andere functionele invulling gekregen. Hier bevindt zich bebouwing met een gemengd karakter.

Op korte termijn zal dit gebied niet worden ontwikkeld. De bestaande functies en bouwmogelijkheden worden daarom vooralsnog gehandhaafd. In de toekomst kunnen burgemeester en wethouders de bestemming ter plaatse wijzigen naar de bestemming Woongebied met eventueel op de begane grond werkfuncties die verenigbaar zijn met de woonbebouwing.