direct naar inhoud van 3.1 Algemeen
Plan: Bestemmingsplan Bodenterrein - UMCG
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP459BodenterreinU-oh01

3.1 Algemeen

Het plangebied maakt deel uit van de oude vestingwallen rond de binnenstad en vormt zo een oostelijke schil rond de binnenstad. Ten westen en ten oosten van deze schil lopen wegen, die in ringen rond de binnenstad gaan (tangenten). Het plangebied ligt zo op een breukvlak tussen de gesloten bouwblokken van Binnenstad-Oost en de stadsuitleg van de Oosterparkwijk.

Het gebied heeft altijd een zelfstandig karakter gehad, ondoordringbaar en een beetje weerbarstig.

Het plangebied bestaat uit drie delen: het centrale te ontwikkelen deel betreffende het UMCG-RuG-complex, het zuidelijke deel gelegen ten zuiden van het Hanzeplein en het noordelijke deel gelegen ten noorden van het Oosterhamrikkanaal.

Deze drie delen, gescheiden door de dwarsverbindingen, zijn ruimtelijk en functioneel verschillend.

* In het centrale deel, in het gebied ten zuiden tussen de Antonius Deusinglaan en het Hanzeplein, is de bebouwing geconcentreerd en zijn de UMCG- en RuG-functies gevestigd. Het UMCG met de medische faculteit sluit qua schaal aan bij de Europaweg en heeft een regionale betekenis.

Het gebied ten noorden van de Antonius Deusinglaan, het Bodenterrein, zal in de nabije toekomst worden ontwikkeld. De Antonius Deusinglaan wordt verlegd naar het noorden, zodat het UMCG/RuG-terrein wordt vergroot zonder doorsnijding als gevolg van een stedelijke ontsluitingsweg.

Op het resterende Bodenterrein ten noorden van de omgelegde Antonius Deusinglaan, die in dit bestemmingsplan Vrydemalaan wordt genoemd overeenkomstig de weg die ter plaatse aanwezig was na de Middeleeuwen, zullen de nieuwe bouwblokken als integraal onderdeel van het Oosterhamriktracé het beeld naar de stad bepalen.

* De zuidpunt, die door een brede toegangspartij afgescheiden is van het centrale deel, is ruimtelijk en functioneel meer bij de stad getrokken. Het gebied heeft een locale betekenis.

* De noordzijde betreft een bedrijvenlocatie langs het water.

Ondanks de opdeling in het plangebied als totaal kan het plangebied als een eenheid worden ervaren. De bebouwing wordt omzoomd door een groene rand aan de oost- en westzijde.

Aan de westzijde is de Oostersingel, door de verbreding van de groene rand met daarin bestaande bebouwing en een aantal paviljoens, een ruime groene stadsstraat. De brede groene rand versterkt de betekenis van de tangent en het breukvlak tussen het UMCG /RuG-complex en de stad.

Aan de oostzijde worden langs de Petrus Campersingel het groen en het water behouden en uitgebreid. De - grotendeels bestaande - singel, houdt de schil in een keer bijeen en de voormalige vestingwallen blijven zich manifesteren aan deze zijde van de stad.

In het verleden was de ondoordringbaarheid van het plangebied een probleem. Dit is inmiddels deels opgelost, doordat op twee plaatsen oost-westverbindingen tussen de binnenstad en de buitenwijken zijn aangelegd: ten zuiden van de nieuwe entree van het UMCG voor het openbaar vervoer en de fiets en dwars over het terrein ter hoogte van de Walstraat voor de fiets, hulpdiensten en incidenteel patiëntenvervoer.