direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Bierum, Losdorp, Godlinze
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0010.21BP-OH01

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Planologisch beleid gemeente Delfzijl

Op 23 december 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders de beleidsregels ‘Planologisch beleid gemeente Delfzijl’ vastgesteld. Doelstelling van

deze beleidsregels is het creëren van duidelijkheid en uniformiteit. De regels zijn voor het gehele grondgebied van de gemeente van toepassing en worden ook in nieuwe bestemmingsplannen opgenomen. De bouwregels van dit bestemmingsplan zijn in overeenstemming met deze beleidsregels.

3.4.2 Beleidsvisie dorpen

In de Beleidsvisie dorpen (vastgesteld in juni 2003) geeft de gemeente aan hoe zij de leefbaarheid in en om de dorpen in stand wil houden en de woonkwaliteit wil versterken. De beleidsvisie maakt onderscheid in oorspronkelijk wierdedorp (niet compleet dorp), uitgegroeid wierdedorp (compleet dorp), wierdedorp in stedelijke structuur en verdwenen dorp. Voor deze typen dorpen heeft de gemeente ambities geformuleerd. Op basis van deze Beleidsvisie dorpen zijn voor de dorpen uitgewerkte dorpsprofielen opgesteld. Deze volgen in de volgende paragraaf en dient als basis voor concrete projecten.

3.4.3 Uitgewerkte dorpsprofielen

Voor de dorpen in dit plangebied zijn specifieke dorpsprofielen en/of -visies opgesteld. Deze worden hierna kort samengevat. Deze profielen en visies geven geen directe uitgangspunten waar in dit bestemmingsplan een regeling voor opgenomen moet worden.

Uitwerkte dorpsprofielen Bierum - Spijk - Woldendorp (2004)

De uitwerkingen in dit beleidsstuk geven aan hoe de gemeente denkt over de richting van het behouden en versterken van de leefbaarheid in de dorpen Bierum, Spijk en Woldendorp. Per dorp is een profiel aangegeven, waarbij gekeken is naar de betekenis van het dorp, de bestaande kwaliteiten, de toekomst van het dorp en enkele aandachtspunten. Dit leidt uiteindelijk tot een ruimtelijke visie. De visie richt zich onder meer op het behoud van karakteristieke bebouwingsstructuren, de ontwikkeling van karakteristieke groenelementen en de verbetering van de bereikbaarheid (langzaam en snel verkeer).

Lösdörp, samen op pad (2010)

Dit is de titel van de dorpsvisie voor Losdorp en bevat een plan voor de toekomst van dat dorp. De visie geeft de gewenste ontwikkeling van het dorp weer, waardoor de leefbaarheid in het dorp vergroot wordt. In de visie zijn speerpunten en ideeën van opgenomen. Voorbeelden van genoemde ideeën zijn het plaatsen van borden, maar ook de verbetering van de promotie van bedrijven en bezienswaardigheden in het dorp.

Dorpsvisie Godlinze (2008)

Net als voor Bierum en Losdorp is ook voor Godlinze een toekomstvisie opgesteld. De visie richt zich op hele concrete ingrepen in de omgeving, voor de verbetering van onder meer de sociale samenhang en de leefbaarheid en veiligheid. Het gaat daarbij onder meer om een breder gebruik van bestaande voorzieningen en het verwijderen van panden van de monumentenlijst.

3.4.4 Welstandsnota

Doel van de welstandsnota is een bijdrage te leveren aan het behouden en waar nodig versterken van de schoonheid en aantrekkelijkheid van bebouwing binnen de gemeente. In de welstandsnota worden op heldere wijze de welstandseisen en de – criteria voor bouwplannen duidelijk gemaakt. Bouwplannen in de gemeente worden getoetst door de Welstandscommissie. De kernen in het plangebied hebben veel ruimtelijke kwaliteiten. De meest van belang zijnde worden door specifieke regels benoemd en hierdoor zoveel mogelijk in stand gehouden.

3.4.5 Duurzaam bouwen en klimaatprogramma 2009-2012

De gemeentelijke ambities voor duurzaam bouwen en klimaatbeleid zijn opgenomen in de nota ‘Duurzaam Bouwen 2005’ en het klimaatprogramma 2009 – 2012. Er doen zich nu en in de komende jaren kansen voor, die Delfzijl wil benutten. Duurzaam Bouwen is een manier van bouwen, die is gericht op een gezond en verantwoord woon- en leefklimaat binnen- en buitenshuis. De ambitie van de gemeente Delfzijl is, gegeven de grote veranderingsopgave in de woningvoorraad voor de komende jaren, om zoveel mogelijk duurzaam te bouwen en duurzaam te renoveren. Bij dit bestemmingsplan zijn het genoemd beleid en de daarbij horende maatregelen van toepassing bij woningbouwverbetering, herstructurering en/of vervangende nieuwbouw.

3.4.6 Afvalwaterplan DAL-W²

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum (DAL) hebben besloten om samen een nieuw (verbreed) gemeentelijk rioleringsplan te maken. De waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest zijn in dit samenwerkingsverband gestapt om alle facetten van de afvalwaterketen in beeld te kunnen brengen, met als resultaat het 'Afvalwaterplan DAL-W²' met een planperiode van 2013 - 2017. In dit plan worden alle activiteiten met betrekking tot de verbrede watertaken voor gemeenten evenals de taken in de afvalwaterketen van de waterschappen binnen de grenzen van de gemeenten weergegeven. Het plan is gaat niet alleen over afvalwater, maar ook over grondwater, hemelwater, riolering, gemalen, afkoppelen, afvalwaterzuivering, slibverwerking en duurzaamheid; nuttig (her)gebruik van gezuiverd afvalwater, grondstoffen en energie.

Binnen het plan worden zowel kortetermijnmaatregelen als langetermijnmaatregelen opgesteld. De voortgang van de maatregelen wordt jaarlijks bekeken in een overleg tussen de gemeenten en de waterschappen, in een zogenaamd 'afvalwaterteam' . Ook worden in het 'Afvalwaterplan DAL-W²' nog uit te voeren onderzoeken opgenomen, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een regenwaterstructuurplan.

Zowel op ambtelijk als bestuurlijk niveau zijn workshops georganiseerd om te bepalen wat speelt binnen de gemeenten en de waterschappen. Ook is het bestaand beleid geïnventariseerd, geanalyseerd en geëvalueerd om de bestaande en/of nieuwe opgaven te optimaliseren en te integreren. Het 'Afvalwaterplan DAL-W²' is op 24 januari 2013 vastgesteld. De betrokken partijen hebben vervolgens een inspanningsverplichting ten aanzien van de opgenomen maatregelen.