direct naar inhoud van 3.6 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Dorpskern Ten Boer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0009.BP022DorpskernTenB-vg01

3.6 Openbare ruimte

3.6.1 Groenstructuur

Ten Boer kent een aantal groenzones van structurele betekenis. Het betreft voornamelijk het groen rondom de oorspronkelijke wierde. De wierde is aan de noordoostkant onbebouwd. Een groenzone accentueert de kerk op de wierde. Aan de zuidkant van de kerk is wel bebouwing gerealiseerd. Groen beperkt zich hier tot enkele grote tuinen. Van de wierde loopt een groenzone in de richting van het Ten Boersterbos. In deze groenzone ligt een grote vijver en staan enkele gebouwen, waaronder een kantoorlocatie. Het Ten Boersterbos grenst aan de westkant aan het dorp. Dit bos geldt als recreatieve uitloper van het dorp. Het Ten Boersterbos valt onder het bestemmingsplan Buitengebied. In de jongste woonwijken maken groene veldjes en strookjes, evenals water, onderdeel uit van het stedenbouwkundig ontwerp.


Open erven

Kenmerkend voor het dorp is een aantal grote onbebouwde erven. Het gemeentehuis en het pand aan de Hendrik Westerstraat 26 beschikken over dergelijke grote tuinen. Deze zijn karakteristiek voor de historische ontwikkeling van de wierde. Ook op de wierde zelf heeft een aantal panden een karakteristiek open erf. Zo heeft de voormalige kosterswoning een grote voortuin waarin het hoogteverschil van de wierde goed te zien is. Aan de Gaykingastraat liet de arts W.G. Reddingius in 1905 een villa bouwen (Reddinckhof). Deze villa staat op een ruime kavel met een groot achtererf. Inzet van het bestemmingsplan is het behoud van deze karakteristieke erven. In een aantal gevallen is de bestemming Tuin opgelegd op het perceel om zodoende de erven open te houden en te vrijwaren van bebouwing.


Begraafpark

Aan de zuidwestkant van het dorp is een begraafpark aangelegd. De bedoeling is dat het begraafpark voor een termijn van tachtig jaar voldoende capaciteit bevat. Er wordt vooralsnog geen rekening gehouden met een aula of mortuarium. Het begraafpark bestaat uit een open en parkachtig terrein, aansluitend bij de omgeving, goed toegankelijk en uitnodigend, als onderdeel van een bosrijke omgeving. De inrichting gaat uit van ecologisch groenbeheer. De begraafplaatsen liggen in drie cirkelvormige gebieden midden in het begraafpark. Naast ecologisch groen maakt een moerassig watergebied onderdeel uit van het park. Het park wordt ontsloten via de woonwijk aan de westkant van het dorp.

3.6.2 Waterstructuur

Binnen het plangebied komt één belangrijke hoofdwaterstructuur voor, het Damsterdiep. Het Damsterdiep tussen Ten Post en Groningen stamt uit de 15e eeuw. Pas halverwege de 19e eeuw werd het zandpad langs het water verhard en nam deze de functie van ontsluitingsweg naar Groningen over. Tot dan toe was de Stadsweg de belangrijkste verbinding naar de stad Groningen. Ten Boer is uitgebreid tot aan het Damsterdiep. De Rijksweg, die langs het Damsterdiep loopt, geldt als zuidelijke begrenzing van het dorp. Het Damsterdiep heeft nu alleen nog een recreatieve functie. Scheepvaartverkeer gaat over het zuidelijker gelegen Eemskanaal. Langs het Damsterdiep ligt op een enkele locatie een aanlegplaats.


Ten noorden van het plangebied loopt langs de Wolddijk de Lellenster Maar, een oude vaarverbinding tussen het Damsterdiep en noordelijker gelegen dorpen. Aan de oostkant van het plangebied ligt de Westerwijtwerder Maar.

Verspreid door het dorp liggen enkele waterpartijen. Met name in de nieuwste woonwijken (Emmerwolderweg, Dijkshorn) is water een kenmerkend onderdeel van het stedenbouwkundig ontwerp geweest. Hier heeft het water vooral een esthetisch karakter en is van betekenis voor het bergen van hemelwater dat op het verhard oppervlak valt. Aan de Vijverweide, op de rand van de historische wierde, ligt een grote vijver met sloot die achter het gemeentehuis in oostelijke richting doorloopt.