direct naar inhoud van 4.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Dijkverbetering Hagestein - Opheusden
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMip12DijkverbHOP-3000

4.5 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Vianen

In de Structuurvisie Vianen 2015 heeft de gemeente Vianen haar visie op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van Vianen uitgewerkt. In de Structuurvisie zijn de volgende richtinggevende uitspraken voor de toekomst van het landelijk gebied opgenomen. Vianen wil zich positioneren en profileren als een aantrekkelijke groene gemeente in het Groene Hart en wil daartoe onder meer de volgende doelstellingen realiseren:

  • versterken bestaande hoofdgroenstructuur in stad en buitengebied;
  • aanleg recreatieve wandel- en fietsverbindingen naar Everstein, de Autenasekade en de Diefdijk;
  • ontwikkeling natuur- en landschapswaarden in de uiterwaarden waar mogelijk in combinatie met recreatieve ontsluiting (realisering natuurontwikkelingsplan in kader Beleidslijn Grote Rivieren);
  • behoud cultuurhistorische waarden en identiteit van de bebouwingslinten;
  • ontwikkeling ecologische verbindingszones waar mogelijk in combinatie met groenblauwe diensten voor huidige grondeigenaren (extensieve recreatie, natuurbeheer, waterberging).
    De maatregelen uit het inpassingsplan staan de realisatie van deze doelstellingen niet in de weg en kunnen waar mogelijk bijdragen aan deze doelstellingen.

Structuurvisie Culemborg 2030

In de structuurvisie van de gemeente Culemborg is de visie op ruimtelijke ontwikkelingen verwoord met een tijdshorizon tot 2030. De structuurvisie bepaalt dat water en dijk(verbetering)en ruimtelijk gezien een ordenend thema vormen. Het water heeft in Culemborg voor belangrijke mate de structuur van Culemborg bepaald. Voor het oostelijk buitengebied van Culemborg zijn ontwikkelingen voorzien die een versterking van de kenmerkende landschapselementen omvatten, waardoor de toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht van dit gebied mede wordt verhoogd. Behoud van het cultuurhistorisch waardevolle landschap tussen de oostzijde van de stad en de Beusichemsedijk staat daarbij centraal. De maatregelen uit het inpassingsplan staan aan het versterken van kenmerkende landschapselementen niet in de weg en dragen waar mogelijk hier aan bij.

Structuurvisie Buren 2009-2019

De structuurvisie van de gemeente Buren gaat in op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot 2019. Het rivierenlandschap is een belangrijke kwaliteit in het buitengebied van Buren. Deze kwaliteiten moeten behouden blijven en versterkt worden. Nieuwe ontwikkelingen moeten aansluiten op de bestaande karakteristieken van het landschap. De zones langs de dijken en kaden hebben landschappelijke, cultuurhistorische-en natuurwaarden. Daarnaast functioneren deze zones als ecologische verbindingen en als habitat voor plant- en diersoorten. In de zones langs de dijken wordt gestreefd naar behoud, herstel en ontwikkeling van de kenmerkende waarden, dit in samenhang met de verdere ontwikkeling van recreatief gebruik in de vorm van wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken. Tevens wordt buitendijks gezocht naar extra ruimte voor waterberging in verband met de te verwachten grotere hoeveelheden rivierwater. Om een verdere ophoging van rivierdijken te voorkomen en het rivierengebied ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen, is maaiveldverlaging in grote delen van de uiterwaarden nodig. Nieuwe bebouwing in de uiterwaarden is alleen wenselijk wanneer deze riviergebonden is, de bestaande waterberging niet verkleind en de mogelijkheden voor extra waterberging niet uitsluit of beperkt. Over de maatregelen die in het rivierengebied worden genomen is op nationaal niveau al een afweging gemaakt; de maatregelen liggen vast in de PKB Ruimte voor de Rivier. Maaiveldverlaging in grote delen van de uiterwaarden is niet meer aan de orde. De maatregelen uit het inpassingsplan leveren wel een bijdrage aan de veiligheid tegen overstroming en houden rekening met de karakteristieke kenmerken van de dijk en haar directe omgeving.

Structuurvisie Neder-Betuwe 2010-2020

De structuurvisie van de gemeente Neder-Betuwe geeft richting aan de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen. De structuurvisie is een leidraad bij de beoordeling van nieuwe plannen en initiatieven. De gemeente Neder-Betuwe wil zich profileren als groene landelijke gemeente met een aantrekkelijke leefomgeving om te werken, wonen en recreƫren. Neder-Betuwe staat bekend als het grootste laanboomcentrum van Europa en wil deze status ook uitbouwen. Dit betekent dat ook bedrijven in het buitengebied de ruimte krijgen om te groeien en te innoveren. Andere functies, zoals recreatie, toerisme en wonen zijn hieraan ondergeschikt. Daarnaast is in de structuurvisie opgenomen dat de bandijken belangrijke structurerende elementen zijn in het buitengebied. Deze moeten dan ook worden beschermd. Waar nodig moeten de bandijken worden verstevigd. De maatregelen uit het inpassingsplan staan niet in de weg aan deze doelstellingen en dragen daar waar mogelijk aan de doelstellingen bij.

Structuurvisie Wageningen

De gemeente Wageningen heeft een structuurvisie in voorbereiding. Met deze structuurvisie wil Wageningen drie ruimtelijke kernkwaliteiten koesteren en versterken: de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten, de duurzaamheid en de nabijheid. Er worden drie landschapstypen onderscheiden het type "uiterwaarden" is relevant voor het inpassingsplan. De maatregelen in het inpassingsplan staan niet in de weg aan het opstellen van de structuurvisie.

Houten, Overbetuwe en Rhenen

Het rijksinpassingsplan raakt het grondgebied van deze gemeenten alleen met de vrijwaringszone - dijk - 2. Dit is de weergave van de buitenbeschermingszone zoals die op grond van de Keur van toepassing is. De regeling in het inpassingsplan verdraagt zich met het ruimtelijk beleid van deze drie gemeenten.