direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMip12BERGINGVZM-3000

3.4 Gemeentelijk beleid

In deze paragraaf is aangegeven welk beleid op gemeentelijk niveau relevant is voor het Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer.

3.4.1 Moerdijk

Waterplan Gemeente Moerdijk 2009-2015

Het waterplan Gemeente Moerdijk geeft de toekomstvisie van het Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Moerdijk op het watersysteem in de gemeente Moerdijk. Het waterplan geeft (beleidsmatige) invulling aan wettelijke verplichtingen waaronder de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW).

Strategische visie Moerdijk 2030

De strategische visie bevat een aantal fundamentele keuzes voor de gewenste toekomstrichting van de gemeente Moerdijk. De visie maakt het mogelijk om op langere termijn een consistent beleid te voeren, en nieuwe ontwikkelingen snel te combineren met al ingeslagen richtingen, waarmee de gemeente Moerdijk een integraal beleid kan voeren en beter kan anticiperen op veranderingen in de maatschappij, wet of mensen.

Structuurvisie Moerdijk 2030

De structuurvisie vormt de ruimtelijke uitwerking van de Strategische Visie en bevat de ruimtelijke kaders voor de toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente Moerdijk. De structuurvisie vormt ook het ruimtelijke referentiekader voor toekomstige bestemmingsplannen. De structuurvisie bestaat uit de eigenlijke visie en een uitvoeringsprogramma. Beide worden op kernniveau verder uitgewerkt in de dorpsplannen nieuwe stijl, waarbij eveneens sprake is van een visie en een uitvoeringsprogramma per kern. Voor het buitengebied (analoog aan de dorpsplannen nieuwe stijl voor de verschillende kernen) wordt samen met belanghebbende partijen een 'buitengebiedsontwikkelingsplan' opgesteld als een nadere inhoudelijke uitwerking (op basis) van de structuurvisie.

 

3.4.2 Steenbergen

Gebiedsvisie Steenbergen; visie op ontwikkelingen

In de gebiedsvisie worden de grote ontwikkelingen in Steenbergen, Welberg en Dinteloord in een samenhangend ruimtelijk kader geplaatst en wordt sturing aan deze ontwikkelingen gegeven. Leidend zijn de hoofdstructuur van het landschap en de infrastructuur, en een daarop aansluitende zonering in hoog- en laagdynamische gebieden. Speerpuntproject is een aquaduct in de A4, waardoor het mogelijk is Steenbergen als watersportstad te handhaven en te versterken.

 

3.4.3 Bergen Op Zoom

Bergen op Zoom in de Delta: Verkenning van kansen voor water en ruimte

Het doel van dit plan is vergroting van de integrale kwaliteit als duurzame basis voor natuur, wonen, werken en recreatie. Het Krammer-Volkerak-Zoommeer is onderdeel van de planvorming. Verzilting, introductie van (beperkte) getijdendynamiek en herstel van contact met de omgeving zullen de nu nog slechte waterkwaliteit aanzienlijk moeten verbeteren.

3.4.4 Reimerswaal

Missie, visie en strategie gemeente Reimerswaal

In deze notitie gaat het om de praktische vertaling van de ambities die de gemeenteraad van Reimerswaal heeft om de toekomst doelgericht tegemoet te treden. Voor de drie hoofdfuncties wonen, werken en welzijn is de visie van de gemeenteraad vastgelegd en de strategie om deze in te vullen.

Onderdelen van de eindkarakteristiek zijn: kleinschaligheid en hoge kwaliteit, ontwikkeling tot woongemeente, kernendifferentiatie leidend voor voorzieningenniveau.

Structuurvisie kernen en bedrijventerreinen (2012)

De ‘Structuurvisie kernen en bedrijventerreinen’ bevat het ruimtelijk beleid voor de komende tien jaar, aangaande het grondgebied van de kernen en bedrijventerreinen. Kort gezegd betreft het de kernen: Yerseke, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland, Hansweert, Waarde en Oostdijk en bedrijventerreinen ‘Nishoek’ en ‘De Poort’. De overige bedrijventerreinen, behorende bij de kernen, zijn tevens in de beschrijving van de kernen verwerkt. De structuurvisie is het integrale richtinggevende document waarin het ruimtelijk beleid is vastgelegd. Ontwikkelingen die in de structuurvisie zijn vastgelegd, vormen het uitgangspunt voor bestemmingsplannen en beheersverordeningen. De structuurvisie is daarmee de kapstok voor bestaand en nieuw beleid. Daarnaast gaat de structuurvisie in op de strategie om tot uitvoering van dit beleid te komen. Aan de hand van verschillende thema’s zijn uitdagingen en kansen voor de kernen en bedrijventerreinen in beeld gebracht. In de visie op de kernen zijn deze uitdagingen en kansen doorvertaald tot op kernniveau.

Structuurvisie Buitengebied Reimerswaal (2012)

De structuurvisie Buitengebied omvat het hele grondgebied van de gemeente Reimerswaal, met uitzondering van de kernen Hansweert, Yerseke, Kruiningen,

Krabbendijke, Waarde, Oostdijk, Rilland en de bedrijventerreinen. Gelet op het karakter van de structuurvisie, is het beleid primair gericht op de aan het landelijk gebied gebonden functies zoals water, landbouw, natuur en landschap, recreatief medegebruik

en cultuurhistorie. Daarnaast is het beleid gericht op nieuwe economische dragers, bedrijven, wonen en recreatie in het buitengebied.

Stedelijk waterplan gemeente Reimerswaal 2007-2011

De gemeente Reimerswaal streeft naar een duurzaam watersysteem. Het waterplan geeft invulling aan deze wens van de gemeente, die gedeeld wordt met het waterschap Zeeuwse Eilanden en de provincie Zeeland. Het waterplan richt zich voornamelijk tot het stedelijk gebied van de gemeente Reimerswaal en is richtinggevend voor projecten die een relatie hebben met water binnen het grondgebied van de gemeente.

3.4.5 Tholen

Stedelijk waterplan Tholen 2010-2012

Het Stedelijk waterplan Tholen geeft vorm en inhoud aan de activiteiten behorend bij een duurzaam beheer van het watersysteem en de waterketen. Naast de beheersaspecten is het waterplan ook een richtinggevend en kaderstellend document voor al het gemeentelijke beleid op het gebied van binnendijks water.

3.4.6 Schouwen-Duiveland

Waterplan Schouwen-Duiveland

Het doel van het waterplan is het uitvoeren van maatregelen waarmee biologisch gezond water, een goed functionerend en veilig watersysteem en vergroting van de belevingswaarde van water wordt bewerkstelligd.

Structuurvisie Buitengebied

Het centrale thema van de structuurvisie buitengebied 'Buitengebied in Beweging' is ontwikkelen met kwaliteit De structuurvisie Buitengebied dient als leidraad en inspiratiebron voor nieuwe ontwikkelingen en geeft richting aan het gemeentelijk beleid.

3.4.7 Goeree-Overflakkee

Waterplan Goeree Overflakkee; Samen werken aan goed water

Het doel van het waterplan is het opstellen van een gezamenlijke koers van de gemeenten en het Waterschap voor de realisatie van een veilig, schoon, aantrekkelijk en een goed beheerd watersysteem in en rond de stedelijke kernen op Goeree-Overflakkee. De gezamenlijke koers is vertaald in een visie en nader uitgewerkt per kern in een concreet maatregelenprogramma.