direct naar inhoud van 3.1 Europees beleid
Plan: Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMip12BERGINGVZM-3000

3.1 Europees beleid

Europese Kaderrichtlijn Water (KRW)

In 2000 hebben de EU-lidstaten de Kaderrichtlijn Water vastgesteld. Het belangrijkste doel van de Kaderrichtlijn Water is de algemene bescherming van de ecologie van alle wateren, van de bescherming van de grondwaterkwaliteit en -kwantiteit, alsmede de specifieke bescherming van soorten en habitats, drinkwaterbronnen en zwemwater. Het doel is om in 2015 een goede ecologische en chemische toestand voor alle oppervlaktewateren te hebben, en een goede chemische en kwantitatieve toestand voor alle grondwateren.

Voor een deel mogen de lidstaten zelf de hoogte van een doelstelling bepalen. Bijvoorbeeld in de mate waarin de inrichting en natuurlijke dynamiek van een watersysteem hersteld kunnen worden. Vervolgens moeten maatregelenprogramma's worden opgesteld om de doelen te halen. Onder strikte voorwaarden is het toegestaan een vastgestelde doelstelling later dan 2015 te halen, of een doelstelling te verlagen. Een belangrijke afspraak in de Kaderrichtlijn Water is dat de lidstaten per stroomgebied samenwerken aan de verbetering van de waterkwaliteit. Elk land dient voor zijn (nationale) deel van een internationaal stroomgebied een beheerplan op te stellen, zo ook voor het stroomgebied Maas en Schelde, waar het Volkerak-Zoommeer deel van uitmaakt.

Elk waterlichaam heeft zijn eigen karakteristieken en kenmerken die bepalend zijn voor de waterkwaliteit. Hierdoor kan het zijn dat wat voor het ene waterlichaam geldt als een goede waterkwaliteit volgens de KRW voor het andere lichaam als een slechte kwaliteit wordt beschouwd. Daarom hebben alle waterlichamen een typologie meegekregen. Elk type waterlichaam heeft zijn eigen normen voor de diverse parameters en kwaliteitselementen die in dit waterlichaam van belang zijn. De KRW gaat in op zowel de chemische als de ecologische toestand van de waterlichamen. De typologie van het plangebied is beschreven in de brondocumenten van het Volkerak en het Zoommeer (RWS Waterdienst, 2009), die in het kader van de KRW zijn opgesteld. Uit het MER is gebleken dat de KRW doelen zoals die gesteld zijn voor de diverse biologische kwaliteitskenmerken niet worden gefrustreerd als gevolg van de inzet van de waterberging.