direct naar inhoud van 1.3 Nut en noodzaak maatregelen Basispakket Benedenrivierengebied
Plan: Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMip12BERGINGVZM-3000

1.3 Nut en noodzaak maatregelen Basispakket Benedenrivierengebied

De toetspeilen in het Benedenrivierengebied worden niet alleen door extreme rivierafvoeren bepaald, maar vooral ook door opstuwing vanuit zee onder invloed van stormen. Dat betekent dat de typen maatregelen die geschikt zijn voor het effectief beschermen tegen overstromen anders zijn dan in het Bovenrivierengebied. Rivierverruiming is in het Benedenrivierengebied niet altijd hydraulisch effectief.

Het Basispakket Benedenrivierengebied bevat daarom voor Merwedes, Oude Maas, Bergsche Maas, Amer, Hollandsch Diep, Haringvliet en Spui een samenhangend pakket van uiteenlopende maatregelen dat bestaat uit:

  • Uiterwaardenvergraving (bedrijventerrein Avelingen);
  • Ontpoldering (Noordwaard en Overdiepsche Polder meestromend maken);
  • Kadeverlaging (Biesbosch);
  • Dijkverbetering langs Amer/Donge, Steurgat/Land van Altena, Bergsche Maas/Land van Altena, Oude Maas/Hoeksche Waard, Oude Maas/Voorne-Putten;
  • Waterberging (Volkerak-Zoommeer).

In het deelgebied Hollandsch Diep, Haringvliet, Spui hoopt, door het sluiten van keringen aan de zeezijde van de zeearmen, het rivierwater zich bij hoge afvoeren achter de keringen snel op. De compartimentering van het deltagebied, waarvan na het gereedkomen van de deltawerken sprake is, betekent dat het water niet meer verdeeld kan worden over de gehele Delta. De oplossing is gelegen in het verminderen van de compartimentering. Waterberging op het Volkerak-Zoommeer wordt hierin gezien als de juiste maatregel.