direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en plangebied
Plan: Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0000.IMip12BERGINGVZM-3000

1.1 Aanleiding en plangebied

Het Rijksinpassingsplan Waterberging Volkerak-Zoommeer maakt het mogelijk het Volkerak-Zoommeer te gebruiken voor berging van water ter uitvoering van de maatregel "Berging op het Volkerak-Zoommeer"van de Planologische Kernbeslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier. De berging van water op het Volkerak-Zoommeer en de bijbehorende voorzieningen zijn noodzakelijk voor de veiligheid van het Benedenrivierengebied. Het fysiek geschikt maken van het Volkerak-Zoommeer daarvoor betekent aanpassing van een deel van de 127 km aan dijken en dammen rondom het meer. Over een totale lengte van circa 21 km wordt dijkbekleding verbeterd. Daarnaast worden over een totale lengte van circa 1 km dijken aan de binnenzijde versterkt. Op enkele locaties zijn aanpassingen aan kunstwerken nodig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0000.IMip12BERGINGVZM-3000_0001.jpg"

Figuur 1.1. Ligging Volkerak-Zoommeer in de Zuidwestelijke Delta

Het plangebied van het Rijksinpassingsplan is vrijwel gelijk aan de grens van de maatregel Berging op het Volkerak-Zoommeer, zoals die is opgenomen in de PKB Ruimte voor de Rivier (Het Spuikanaal tussen de Kreekraksluizen en de Bathse Spuisluis staat niet op de kaart in de PKB, maar staat wel in open verbinding met het Volkerak-Zoommeer). De begrenzing wordt in beginsel gevormd door de primaire waterkeringen rondom het Volkerak-Zoommeer. Uitzonderingen daarop zijn de dam bij het Rammegors, de Kreekraksluis en de dam tussen het Antwerps Kanaalpand en het Spuikanaal.

In dit hoofdstuk is eerst de noodzaak van de maatregelen beschreven, vervolgens is het instrument Rijksinpassingsplan toegelicht.