direct naar inhoud van 5.4 De Weegbree
Plan: Dommelkwartier
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04

5.4 De Weegbree

Het deelgebied De Weegbree wordt ontwikkeld als een afronding van het dorp Valkenswaard, zodat een betere overgang wordt gecreëerd tussen de bebouwing (het rood) en het Dommeldal (het groen). Deze overgang wordt gerealiseerd door landschappelijke structuren vanuit het Dommeldal door te laten lopen in het deelgebied. Het betreft hier enkele houtwallen in oostwest-richting, een te ontwikkelen natuurgebied aan de noordzijde en het oude zandpad centraal door het gebied. Het zandpad heeft een cultuurhistorische betekenis en blijft behouden in het gebied. De groenzone langs het zandpad en het te ontwikkelen natuurgebied aan de noordzijde zullen gecombineerd worden met infiltratievoorzieningen. De infiltratievoorzieningen versterken de groenstructuur en zijn essentieel om te kunnen voldoen aan de voorwaarden vanuit de beschermingszone natte natuurparel.


Grenzend aan het oude zandpad en aan het Dommeldal worden bijzondere clusters bebouwing gerealiseerd. Het gaat om woningen die door parkeeroplossingen aan de andere zijde direct in het groen staan. Hiermee worden in situering en architectuur voorwaarden gegenereerd voor een unieke afronding van de kern. Grenzend aan het perceel met de monumentale bunker worden enkele vrijstaande woningen gerealiseerd zodat er sprake is van een geleidelijke en groene overgang.


Centraal door het woongebied loopt een ontsluitingsweg die aan de noordoostzijde eindigt op een plein. De ontsluitingsweg wordt begeleid door een gevarieerde woonbebouwing. Het gebied krijgt hiermee een sterke interne structuur gericht op de ontsluitingsweg (introvert), gecombineerd met een structuur die zich juist sterk richt op het Dommeldal en het groen langs het zandpad (extravert). Het introverte karakter aan de ontsluitingsweg wordt doorbroken aan de noordzijde waar het woongebied zich opent richting het nieuw te ontwikkelen natuurgebied.


Met deze ontwikkeling krijgt het gebied verschillende randen die zich op een passende wijze voegen in het huidige karakter van de omgeving. Aan de westzijde oriënteert de bebouwing zich op het Dommeldal, gekenmerkt door de afwisseling aan begroeiing, graslanden en poelen. Aan de noordzijde richt de bebouwing zich op het nieuw te ontwikkelen natuurgebied. Op verschillende plaatsen dragen houtwallen bij aan een passende landschappelijke overgang. Aan de Weegbree blijft een groenzone behouden met bomen die zorgt voor een landschappelijke overgang met de wijk ’t Gegraaf. Hier wordt ook een voetpad toegevoegd aan de zijde van de nieuwe woonbuurt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0056.png"

Indicatieve verkaveling Weegbree


Woningbouw Nieuwe Waalreseweg

Bij de stedenbouwkundige afweging en ontwikkeling van het totale plangebied voor het Dommelkwartier is met nadruk gekeken naar de relatie met aangrenzende gebieden. Daarbij is ook het al dan niet meenemen van het gebied tussen tuincentrum Coppelmans en de Bunker, afgewogen. Dit gebied kan worden beschouwd als onderdeel van de entree van Valkenswaard en vraagt om een passende ruimtelijke invulling. De gemeentelijke ambitie is om de entree ruimtelijk-stedenbouwkundig te verbeteren.


afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0057.png"

Locatie woningen Nieuwe Waalreseweg


Dit betreft een specifiek vraagstuk en staat wat dat betreft los van plan Dommelkwartier. Via een afzonderlijk ruimtelijk traject wil de gemeente Valkenswaard komen tot de beoogde verbetering, waarbij gedacht kan worden aan een invulling van het betreffende gebied met woningen die georiënteerd zijn op de Nieuwe Waalreseweg. Het zou de ontwikkeling betreffen van circa 5 woningen in een ruime opzet die de overgang vormen tussen het buitengebied en de bebouwde kom van Valkenswaard.

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0058.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0059.png"

Woningbouwprogramma

Ontwikkeling van het deelgebied betreft een gevarieerd programma van grondgebonden woningen, afgestemd op de vraag binnen de gemeente Valkenswaard. In het hele gebied komen grondgebonden woningen, waarvan 30% in de goedkope sector, zoals omschreven in de door de gemeenteraad vastgestelde woonvisie.


Aan het Dommeldal en de groenzone bij het oude zandpad wordt gestreefd naar eenduidige en gelijke bouwvolumes als heldere eenheden aan het groen. Langs de interne ontsluitingsweg is een afwisseling aan woningtypes mogelijk. Het betreft een cluster van 45 rijwoningen in het zuidelijke deel. In het overige gebied komen gemengd vrijstaande woningen, twee-onder-één-kap woningen en rijwoningen voor.


In het bestemmingsplan worden de woningtypes mogelijk gemaakt zoals aangegeven op de kaart.


Groen en water

De groenstructuur in het plangebied sluit aan op de visie en het inrichtingsplan voor het Dommeldal. Bijzonder aan dit gebied is dat het cultuurhistorisch waardevolle zandpad de landschappelijke ruggengraat vormt van het woongebied. Het Dommeldal is aan deze zijde ook veel opener en weidser. Deze ingrediënten worden gebruikt om de overgang tussen bebouwing en landschap vorm te geven. Bosjes, open weilanden en struwelen wisselen elkaar hier af en zorgen voor uitzicht en vergezichten. Gelijktijdig zorgen ze voor een afwisseling in intimiteit, omdat deze rand aansluit op de recreatieve structuur aan de zuidkant van het plangebied. Waterbergingen worden landschappelijk opgezet, zodat ze bijna natuurlijke elementen in de groenstructuur vormen. Daarnaast zijn ze interessant als speelgebieden. Kleine weilanden voorzien in de behoefte van dierenliefhebbers maar ook hier krijgt natuurontwikkeling alle ruimte.

Het bergbezinkbassin is landschappelijk ingepast en vormt de voet van een smalle wandeldijk het Dommeldal in. Dit is een van de weinige plekken in het plangebied waar de wandelaar tot dicht aan het water kan komen. Daarmee ontstaat ook een bijzondere uitzichtplek met de lengte van het Dommeldal mee. De grote landschappelijke afwisseling in dit deel biedt heel veel ruimtelijke kwaliteit en identiteit voor het Dommeldal maar ook voor de nieuw te bouwen wijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0060.png"

Kleine weilanden voor dierenliefhebbers


afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0061.png"

Dommeldal opener en weidser


Verkeer en parkeren

Het plangebied takt aan op de Weegbree. Vanaf deze weg wordt het woongebied via een interne ontsluitingslus ontsloten. Vanaf de ontsluitingslus zijn de diverse parkeerhoven in het gebied bereikbaar. De ontsluitingslus eindigt aan de noordoostzijde op een plein. Het gehele gebied zal ingericht worden als 30 km/uur-zone. Indien bij calamiteiten het calamiteitenverkeer gebruik moet maken van een alternatieve route is hierin voorzien vanaf de noordoostzijde via de wandelpaden en het oude zandpand naar de weg de Weegbree.


Parkeren vindt deels op eigen terrein plaats en deels in de openbare ruimte. Hierbij moet voldaan worden aan het parkeerbeleid van de gemeente Valkenswaard. Op basis van het indicatieve verkavelingsplan is een parkeerbalans opgesteld (zie tabel). Hierbij geldt voor de 126 woningen een totale parkeerbehoefte van 214,15 parkeerplaatsen. Deze worden gerealiseerd door 103 parkeerplaatsen op eigen terrein en 122 parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Hiermee voldoet het indicatieve verkavelingsplan aan het parkeerbeleid van de gemeente Valkenswaard.


Op basis van het indicatieve verkavelingsplan voor het deelgebied De Weegbree kan de volgende parkeerbalans worden opgemaakt:

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0062.png"


Wanneer bij de ontwikkeling van het plangebied een wijziging plaatsvindt van woningtypen, dient dit verwerkt te worden in de parkeerbalans. Consequenties voor het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein en voor het aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte dient verwerkt te worden in het stedenbouwkundig plan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0063.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0064.png"


Bijzondere elementen

De woonbuurt heeft diverse mogelijkheden voor spelen en het uitlaten van honden. Centraal in de buurt, bij het oude zandpad, wordt een speelplek ingericht met spelaanleidingen en/of speeltoestellen voor kinderen in alle leeftijden. Daarnaast wordt aan de noordzijde in het groen een trapveld gerealiseerd. Naast deze aangelegde speelmogelijkheden biedt het plan vele andere mogelijkheden voor spelen in de diverse groene ruimtes langs het zandpad en in het Dommeldal.


Het oude zandpad heeft nu al een functie voor mensen uit de wijk ‘t Gegraaf voor het uitlaten van honden. Deze mogelijkheid blijft ook in de nieuwe situatie. Daarnaast worden de wandelmogelijkheden vergroot door de uitbreiding van de wandelpaden in het woongebied en in het Dommeldal.

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPdommelkwartier-ON04_0065.png"


Beeldkwaliteit

Voor de ontwikkeling van het Dommelkwartier is een beeldkwaliteitplan opgesteld dat gelijktijdig met het bestemmingsplan zal worden vastgesteld. Het beeldkwaliteitplan is opgesteld als aanvulling op het ruimtelijk plan. Het beeldkwaliteitplan is gemaakt om de beeldkwaliteit in de woondeelgebieden vast te leggen. In het beeldkwaliteitplan worden randvoorwaarden en richtlijnen voor de inrichting van de publieke ruimte geformuleerd evenals uitspraken over de gewenste beeldwaarden van de bebouwing in relatie tot de publieke ruimte. Dat gebeurt door aan te geven op welke ruimtelijke kenmerken van bebouwing en landschap en op welke landschappelijke structuren en elementen je zou moeten inspelen en welke streefbeelden daar bij horen. Binnen het woongebied De Weegbree worden in het beeldkwaliteitplan drie architectuureenheden onderscheiden waarvoor steeds specifiek de waardebepaling en gewenste ontwikkeling wordt aangegeven met daarbij beeldkwaliteitcriteria. Tevens zijn criteria opgenomen voor de verharding van de wegen en de inrichting van de groen-blauwe structuur.