direct naar inhoud van 5.3 Deelgebieden
Plan: Buitengebied De Voorste Stroom
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008029-e001

5.3 Deelgebieden

Beleidsuitgangspunten ingedeeld naar de afzonderlijke deelgebieden (zie figuur 4a):

  • Moerenburg
  • Hoogeind-Pelgrimspad
  • Hoogeind-Noord
  • Hoogeind-Streepstraat
  • Nooitgedacht
  • Baksevenweg
  • Torentjeshoeve
  • Knooppunt De Baars.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008029-e001_0020.jpg"

Figuur 5a: de deelgebieden van bestemmingsplangebied 'Buitengebied De Voorste Stroom'

5.3.1 Moerenburg

Natuur en landschap

Landschappelijke structuur

1. Leidend principe is dat bij nieuwe ontwikkelingen in het landschap wordt uitgegaan van behoud en versterking van de landschappelijke structuur. Afhankelijk van de bestemming zal in de regels een aanlegvergunningstelsel worden opgenomen dat strenger wordt naarmate de bescherming van het landschap groter wordt.

De landschappelijke structuur is onderverdeeld in vier landschapstypen met de volgende typische kenmerken:

  • oude akkercomplexen ten noorden van de lijn Oisterwijksebaan/Broekstraat/Zandstraat (visueel relatief open gebied),
  • de noordzijde van het beekdal (visueel halfopen weidegebied met veel perceelrandbegroeiing haaks op de beek),
  • de zuidzijde van het beekdal (relatief gesloten gebied met broekbossen afgewisseld met natte hooilanden),
  • de jonge ontginningen ten zuiden en oosten van de A58/N65 (afwisselend grote landbouwkavels, boombeplanting langs wegen, verspreide boscomplexen).

Bestaande natuur

2. Bestaande gebieden met hoge natuurwaarden en bosgebieden worden in het bestemmingsplan beschermd via de bestemming 'Natuur' of 'Bos' (of, in geval van bestaand en voort te zetten agrarisch gebruik, via de bestemming 'Agrarisch met Waarden-4').

Nieuwe natuur

3. In het bestemmingsplan worden zoekgebieden aangegeven voor de ontwikkeling van nieuwe natuur. Het gaat daarbij om de volgende zoekgebieden:

  • ontvangstzone ( circa 9,8 ha)
  • natuurzone (circa 9,1 ha)
  • koe-in-de-weizone (circa 2,25 ha)

Daarnaast is er buiten Landschapspark Moerenburg een opgave in Hoogeind-Noord (5 ha.) en Hoogeind-Pelgrimspad (2 ha.).

In de koe-in-de-wei-zone is de ontwikkeling van natuur langs de Zwarte Rijt geconcretiseerd. Op een drietal plaatsen worden 'stapstenen' met poelen gerealiseerd. Omdat reeds overeenkomst met bereikt met de desbetreffende agrariërs worden deze 'stapstenen' als 'Natuur' bestemd.

4. Als een gebied verworven is met als doel het realiseren van nieuwe natuur, kan de betreffende bestemming worden gewijzigd in de bestemming 'Natuur' of 'Bos'.

Beheersgebieden

5. In het bestemmingsplan krijgen de beheergebieden de bestemming 'Agrarisch met Waarden-3' of 'Agrarisch met Waarden-4'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik met behoud en ontwikkeling van reeds aanwezige natuurwaarden. Hiertoe wordt een aanlegvergunningstelsel opgenomen in het bestemmingsplan.

6. In het bestemmingsplan zal een regeling worden opgenomen, zodat de bestemming na verwerving kan worden gewijzigd in 'Natuur' of 'Bos'.

Leefgebied kwetsbare soorten

7. In het plangebied komen diverse leefgebieden kwetsbare soorten voor. Het gaat hierbij met name om amfibieën, reptielen en planten. Ter bescherming van de kwetsbare soorten krijgen deze in het bestemmingsplan de bestemming 'Agrarisch met waarden-3' en een nadere aanduiding. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik met behoud en ontwikkeling van reeds aanwezige natuurwaarden. Hiertoe wordt een aanlegvergunningstelsel opgenomen in het bestemmingsplan.

Ecologische verbindingszones

8. De oevers langs het Wilhelminakanaal en de Voorste Stroom zijn aangewezen als ecologische verbindingszone. Ook wordt gestreefd naar een ecologische verbindingszone langs de Zwarte Rijt, in plaats van een ecologische noord-zuidverbinding langs de Burgemeester Bechtweg. Realisatie is afhankelijk van medewerking van de betrokken boeren. In het bestemmingsplan wordt een regeling opgenomen, inhoudende dat de bestemming na verwerving kan worden gewijzigd in 'Natuur'. De 'stapstenen' langs de Zwarte Rijt worden bestemd als 'Natuur'.

Landschapselementen

9. Uitgegaan wordt van behoud van landschapswaarden door bescherming van de bestaande landschapselementen met de aanduiding 'landschapswaarden'.
In het bestemmingsplan wordt een zoekgebied ( = weilandengebied tussen de Oisterwijksebaan-Broekstraat-Zandstraat en de Voorste Stroom) aangegeven waar de aanleg van nieuwe landschapselementen wordt gestimuleerd.

Beschermingszone natte natuurparels Oisterwijk

10. De beschermingszones rondom de natte natuurparels in Oisterwijk, zoals aangegeven in het Reconstructieplan, worden op de bestemmingsplankaart/verbeelding aangegeven, voor zover deze zich uitstrekken op het grondgebied van de gemeente Tilburg. Zie hiervoor de gebiedsaanduiding 'Vrijwaringszone-beschermingszone natte natuurparel'.Binnen deze zone mogen geen activiteiten plaatsvinden die een verslechtering van de hydrologische situatie in de natte natuurparel tot gevolg hebben. Hiertoe wordt het aanlegvergunningstelsel uit het Reconstructieplan overgenomen in het bestemmingsplan.

Archeologische waarden

11. In het bestemmingsplan wordt binnen de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' een aanlegvergunningstelsel opgenomen ter bescherming van archeologische waarden.

Beekherstel

12. Ingevolge het Reconstructieplan is de waterloop de Voorste Stroom 'concreet begrensd beekherstelgebied'. Gevolg daarvan is, dat kapitaalintensieve ontwikkelingen, zoals uitbreiding van bedrijven, intensieve teelten e.d., zijn uitgesloten. Daarnaast moet een aanlegvergunningenstelsel worden opgenomen ten aanzien van het aanbrengen van oppervlakteverhardingen, het aanbrengen van hoogopgaande of diepwortelende beplantingen, het aanleggen van dammen e.d. en het aanleggen van opslag-, stort of bergplaatsen, waaronder baggerdepots.

Landbouw

Landbouw algemeen

13. De bestaande agrarische bedrijven (zie 6.4.1 Agrarische bedrijven)worden door middel van een bouwvlak (zogenaamd agrarisch bouwblok) op de plankaart aangegeven. Hier wordt uitgegaan van het bestemmen van de huidige (planologische) erfomvang (dus handhaving van het huidige agrarisch bouwblok). Een uitzondering hierop vormt het landbouwcluster aan de Broekstraat 2 en 5.

14. Alle bebouwing, inclusief mest- en sleufsilo's en mestfoliebassins, dient in het bouwvlak geconcentreerd te worden.

15. Nieuwvestiging van agrarische bedrijven wordt uitgesloten. Ook omvorming van grondgebonden bedrijven naar intensieve veehouderij wordt uitgesloten.

16. Nieuwvestiging van boomkwekerijen wordt uitgesloten.

17. Ook nieuwvestiging van kassenbedrijven wordt uitgesloten.

Landbouwcluster Broekstraat

18. In afwijking van het eerste uitgangspunt onder het kopje 'landbouw algemeen' wordt uitgegaan van het voortbestaan en de duurzame ontwikkeling van twee melkveebedrijven in het landbouwcluster Broekstraat 2 en 5.

19. Bij deze bedrijven wordt uitgegaan van vergroting van het agrarisch bouwblok naar 1,5 ha. Hierbij wordt als strikte voorwaarde gesteld dat een goede inpassing van het vergrote boerenerf in het landschap dient te worden gerealiseerd. Hiertoe dient een inrichtingsplan te worden opgesteld. Het overleg met de boeren is gericht op natuurontwikkeling langs de Zwarte Rijt plus ten minste 15 meter ten noorden van de Voorste Stroom en het markeren van het bouwblok door middel van opgaande erfbeplanting. In het gebied ten zuiden van de Broekstraat wordt een versterking van de perceelrandbegroeiing nagestreefd.

20. Door grondruil wordt bij de twee bedrijven gestreefd naar vergroting van de zogenaamde huiskavel. Dit zijn weilanden die direct aansluiten op het agrarische bouwblok. De gemeente wil hieraan medewerking verlenen door grond die zij in haar bezit heeft voor dit doeleinde uit te ruilen.

Verbrede landbouw

21. Het bestemmingsplan biedt mogelijkheden voor verbrede landbouw. Hiermee worden activiteiten bij een agrarisch bedrijf bedoeld, die voortvloeien uit of nauw samenhangen met het verder in stand te laten agrarisch bedrijf en de bijbehorende agrarische bedrijfsvoering. Voorbeelden zijn agro-toerisme, waaronder agrarisch natuurbeheer, bewerking van ter plaatse geproduceerde producten en zorgboerderijen. In Moerenburg en de Regionale Natuur- en Landschapseenheid Het Groene Woud wordt primair gedacht aan functies die een toegevoegde waarde hebben voor het Landschapspark Moerenburg en het Groene Woud (maximaal 250 m2 bruto vloeroppervlak, bijvoorbeeld kinderboerderij, galerie, bed en breakfast en recreatieve doeleinden). De gemeente kan hieraan medewerking verlenen door middel van een ontheffingsregeling onder het stellen van voorwaarden. In elk geval geldt als voorwaarde dat deze activiteiten goed in het landschap dienen te worden ingepast.


Bedrijfsbeëindiging

22. De gemeente sluit voor wat betreft hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen aan op het provinciale beleid, de Interimstructuurvisie, de Paraplunota en de nota 'Buitengebied in Ontwikkeling'. In het kader van laatstgenoemd document is de lintbebouwing langs de Oisterwijksebaan, Broekstraat en Zandstraat aangewezen als bebouwingsconcentratie, hetgeen in beperkte mate ruimte biedt voor niet agrarische neven- en vervolgfuncties. De genoemde lintbebouwing is te kwalificeren als een lijnvormige verzameling gebouwen met geringe afstanden tussen de bouwkavels, met een historisch gegroeide menging van agrarische en niet agrarische functies.

23. In het kader van 'Ruimte voor Ruimte' is onderzocht of in Moerenburg een beperkt aantal woningen kan worden toegevoegd. Vanwege het grote belang, dat gehecht wordt aan natuur- en landschapontwikkeling is hier van af gezien.

24. Aan hergebruik van karakteristieke boerderijen ten behoeve van toeristisch-recreatieve, sociaal-culturele of educatieve voorzieningen kan de gemeente onder het stellen van voorwaarden medewerking verlenen.

Recreatie

Fiets- en wandelpaden

25. In het bestemmingsplan worden mogelijkheden geboden voor het verbeteren van de recreatieve infrastructuur. Bij het uitzetten van wandelroutes wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van historische tracés´s. Waar het mogelijk is zullen de verbindingen worden hersteld. Bestaande zandpaden worden in het bestemmingsplan beschermd.

Manege Broekstraat

26. De gemeente Tilburg ziet uitbreiding van de manege als een positieve ontwikkeling, mits het initiatief kan worden ingepast binnen het landschapspark Moerenburg en het provinciaal beleid (onder meer de beleidslijn paardenhouderijen). De volgende beperkende voorwaarden zijn daarbij van belang:

  • kenmerkend voor het gebied rond de manege is de openheid van het landschap. De gewenste uitbreiding mag niet leiden tot de aantasting van natuur- en landschapswaarden. Als strikte voorwaarde geldt een goede inpassing van de manege in het landschap. Hiertoe dient een inrichtingsplan te worden opgesteld;
  • uitbreiding van de manege mag geen belemmerende werking hebben voor agrarische bedrijven en een woonfunctie ter plaatse van Broekstraat 4;
  • geen aantasting van archeologische en cultuurhistorische waarden;
  • de uitbreiding mag geen verkeers- en parkeeroverlast met zich mee brengen. Het is ongewenst dat de huidige recreatiemanege zich ontwikkelt tot wedstrijdmanege.

Overig

Onder de uitgangspunten Verbrede landbouw , Bedrijfsbeëindiging (sub 3) en Helofytenfilter, tweede fase (sub 2) wordt eveneens ingegaan op het thema recreatie.

Voorzieningen

Reservering terrein voor sport en recreatie

27. Ten oosten van het Longaterrein wordt direct aansluitend aan de bestaande voetbalvelden een uitbreiding van de sportvoorzieningen in het bestemmingsplan opgenomen. Uitgangspunt is een parkachtige inrichting met landschappelijke en recreatieve meerwaarde. Tevens dient het sportpark openbaar toegankelijk te zijn.

Ut Rooie Bietje

28. Op de locatie Oisterwijksebaan tussen de nummers 6 en 8 zal 'Ut Rooie Bietje' (een biologisch tuindersbedrijf waar werknemers in het kader van reïntegratietrajecten werkzaam zijn) geherhuisvest worden. Naast het bouwen van een zogenaamde stadsboerderij met geïntegreerde beheerderswoning, worden op dit perceel mede gelet op de ligging binnen het Landschapspark, meerdere functies ontwikkeld. Te denken valt hierbij aan: zorgboerderij, maatschappelijke en culturele voorzieningen t.b.v. educatie, tentoonstellingen, bijeenkomsten e.d. als ook ondergeschikte en bijbehorende horeca- en detailhandelsactiviteiten. Hierbij geldt het voorbehoud van een dekkende financiering en archeologisch onderzoek moet uitwijzen of deze ontwikkeling mogelijk is.

Hergebruik voormalige Rioolwaterzuiveringsinstallatie

29. Gestreefd wordt naar hergebruik van het terrein van de RWZI ten behoeve van een publieksfunctie waarbij in potentie veel mogelijk is, zoals dagrecreatie, museum, natuureducatie en cultuur, horecagelegenheid in de vorm van pannenkoekenhuisje o.i.d. Op het gebied zal gedeeltelijk de bestemming 'Recreatie' met aanvullende aanduidingen worden opgenomen om de publieksfunctie mogelijk te maken. Hierbij dient wel rekening te worden gehouden met een aantal randvoorwaarden:

  • Geen aantasting van archeologische en cultuurhistorische waarden;
  • geen verkeers- en parkeeroverlast;
  • geen overmatige geluid- of andere hinder voor de omgeving;
  • veiligheid voor bezoekers.

30. Het complex kan functioneren als startpunt van recreatieve wandel- en fietsroutes (recreatieve toegang Moerenburg).

Huize Moerenburg

31. De locatie van Huize Moerenburg zal in het bestemmingsplan worden beschermd als 'Archeologisch monument'. Het uitgangspunt is om Huize Moerenburg als historisch belangrijke locatie zichtbaar te maken in het landschap. Hiertoe dient een inrichtingsplan te worden opgesteld.

Helofytenfilter, tweede fase

32. In het bestemmingsplan wordt een wijzigingsgebied opgenomen voor de aanleg van de tweede fase van het helofytenfilter in het gebied en zuiden van de Kommerstraat (ca 3 ha). Een deel van het desbetreffende gebied wordt rechtstreeks voor dit doel bestemd.

33. Uitgangspunt is een goede landschappelijk inpassing, alsmede recreatief medegebruik (wandelroute over het terrein) en openbare toegankelijkheid. Hiertoe dient een inrichtingsplan te worden opgesteld.

Korvelse Waterloop

34. In het inrichtingsplan voor de Korvelse Waterloop wordt deels uitgegaan van handhaving van de huidige damwandconstructie en deels van omvorming tot natuurvriendelijke oevers. Langs de waterloop komt een recreatieve route.

Wonen

Bestaande woningen

35. Alle bestaande woningen, die niet in gebruik zijn als dienstwoning of recreatiewoning, krijgen de bestemming 'Wonen - Buitengebied'.

Nieuwe woningen

36. Op de Hoevense Kanaaldijk 96-98 worden de twee voormalige bedrijfswoningen herbestemd tot een woonbestemming.

37. Bij de uitgifte van het voormalige agrarische bedrijf Broekstraat 4 wordt uitgegaan van herbouw van de zogenaamde Vlaamse schuur. De bestaande langgevelboerderij wordt in het bestemmingsplan opgenomen als Wonen - Buitengebied en kan, gelet op de culturele waarde van het gebouw, in zijn geheel als woning worden verbouwd. Verder wordt uitgegaan van een recreatieve, culturele en maatschappelijke functie, niet buitengebied gebonden bedrijvigheid, bed & breakfast, ondergeschikte en bijbehorende horeca- en detailhandelactiviteiten en van kleinschalige dienstverlening, niet zijnde zakelijke dienstverlening.

Rood voor groen

38. Vanwege het belang dat gehecht wordt aan natuur- en landschapsontwikkeling wordt afgezien van het realiseren van ´Rood voor Groen´.

5.3.2 Hoogeind-Pelgrimspad
  • 1. Er wordt uitgegaan van het openhouden van de landschappelijke geledingszone in het buitengebied tussen de bebouwde kom van Tilburg en de Noordoosttangent.
  • 2. In het bestemmingsplan krijgt dit gebied de bestemming 'Agrarisch'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarisch gebruik .
  • 3. In het bestemmingsplan wordt in de oostelijke helft van dit deelgebied gezocht naar nieuwe natuur. De opgave bestaat uit 5 hectare natuurontwikkeling en 2 hectare als compensatie in de deelgebieden Hoogeind-Noord en Hoogeind-Pelgrimspad samen.
  • 4. Gestreefd wordt naar herstel van het Pelgrimspad als wandelroute.
  • 5. Langs de Zwarte Rijt wordt gestreefd naar de realisatie van een ecologische verbindingszone van 2,5 hectare per km. In het bestemmingsplan zal hiervooor een wijzigingsbevoegdheid (Wro-zone - Wijzigingsgebied) worden opgenomen, zodat de bestemming na verwerving van de benodigde gronden kan worden gewijzigd in de dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie'. Daarnaast wordt in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee de bestemming 'Agrarisch' na verwerving van de benodigde gronden kan worden gewijzigd in 'Natuur' of 'Bos'.
5.3.3 Hoogeind-Noord
  • 1. Er wordt in het nieuwe bestemmingsplan uitgegaan van het openhouden van het buitengebied als landschappelijke geledingzone tussen de bebouwde kom van Tilburg en de Noordoosttangent en behoud van de agrarische functie.
  • 2. In het bestemmingsplan krijgt dit gebied de bestemming 'Agrarisch'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik. Gestreefd wordt naar verrijking van de landschappelijke beleving door de aanplant van landschapselementen.
  • 3. In het bestemmingsplan wordt in de oostelijke helft van dit deelgebied gezocht naar nieuwe natuur. De opgave bestaat uit 5 hectare natuurontwikkeling en 2 hectare als compensatie in de deelgebieden Hoogeind-Noord en Hoogeind-Pelgrimspad samen.
  • 4. Ten noorden van de Bosscheweg wordt voor de ecologische verbindingszone, die in de zuidelijk gelegen gebieden langs de Zwarte Rijt loopt, een wijzigingsbevoegdheid (Wro-zone - Wijzigingsgebied) opgenomen om de ecologische verbindingszone (dubbelbestemming 'Waarde - Ecologie') te realiseren. Daarnaast wordt in het bestemmingsplan een regeling opgenomen, waarmee de bestemming 'Agrarisch' na verwerving van de benodigde gronden kan worden gewijzigd in 'Natuur' of 'Bos'.
5.3.4 Hoogeind-Streepstraat

In het bestemmingsplan krijgt dit gebied overwegend de bestemming 'Agrarisch'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik.

5.3.5 Nooitgedacht
  • 1. In het bestemmingsplan krijgt dit gebied overwegend de bestemming 'Agrarisch'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik.
  • 2. In het noordelijk deel wordt gestreefd naar behoud van de openheid van het landschap. In het zuidelijk deel wordt gestreefd naar verrijking van het kleinschalige landschap door de aanplant van landschapselementen.
5.3.6 Baksevenweg
  • 1. In het bestemmingsplan krijgt dit gebied overwegend de bestemming 'Agrarisch met Waarden'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik met behoud van de openheid en ontwikkeling van reeds aanwezige natuurwaarden. Hiertoe wordt een aanlegvergunningstelsel opgenomen in het bestemmingsplan.
  • 2. In het noordelijk deel wordt gestreefd naar een betere herkenbaarheid van het beekdal van de Voorste Stroom.
  • 3. De bestaande bossen worden als 'Bos' bestemd.
  • 4. Nieuwvestiging van boomkwekerijen en kassen wordt uitgesloten.
5.3.7 Torentjeshoeve

Algemeen

  • 1. In het bestemmingsplan krijgt dit gebied overwegend de bestemming 'Agrarisch met Waarden'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik met behoud van de aanwezige landschappelijke waarden. Hiertoe wordt een aanlegvergunningstelsel opgenomen in het bestemmingsplan. Bestaande boscomplexen krijgen de bestemming 'Bos'.
  • 2. Uitgangspunt is vergroting van de veiligheid op de Eindhovenseweg voor fietsers door deze weg in te richten als 60km/h weg.
  • 3. Nieuwvestiging van boomkwekerijen en kassen wordt uitgesloten.

Abdij van Koningshoeven

Bij vernieuwing van het kloostercomplex annex bierbrouwerij is bescherming van de aanwezige cultuurhistorische waarden uitgangspunt alsmede behoud van de openheid rond het kloostercomplex. Verdere vergroting van het kassencomplex op het terrein van de kwekerij is ongewenst.

5.3.8 Knooppunt De Baars

In het bestemmingsplan krijgen de groene enclaves binnen het verkeersknooppunt De Baars gedeeltelijk de bestemming 'Agrarisch met waarden' en 'Natuur'. Uitgegaan wordt van voortzetting van het agrarische gebruik binnen de bestemming 'Agrarisch met waarden' met behoud en ontwikkeling van reeds aanwezige natuurwaarden. Hiertoe wordt een aanlegvergunningstelsel opgenomen in het bestemmingsplan.