direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke structuur
Plan: Bedrijventerrein Loven, Bosscheweg e.o. 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008015-e001

2.3 Ruimtelijke structuur

Op industrieterrein Loven zijn bedrijven met een gemengd industrieel karakter en woningen aanwezig. De terreinbenutting is intensief. De strook langs de Gelrebaan is bedoeld voor bedrijven met een kwalitatief hoge uitstraling. Langs de Jules de Verneweg zijn voornamelijk bedrijfshallen zonder open opslag gevestigd. Langs de overige wegen komen hoofdzakelijk bedrijfshallen met en zonder open opslag voor. De woningen binnen dit plangebied zijn geconcentreerd aan de Nautilusstraat, Kapitein Nemostraat en de Bosscheweg. In het gehele plangebied zijn circa 80 woningen gelegen. Daarnaast staan op een aantal percelen bedrijfswoningen en is er een woonwagenlocatie aanwezig in de Kapitein Nemostraat met 9 standplaatsen.

Het bedrijventerrein Loven is op diverse manieren bereikbaar. De belangrijkste toegangen zijn via de Bosscheweg/Jules Verneweg en via de Zuiderkruisweg. De Zuiderkruisweg en de Bosscheweg staan in verbinding met de Burgemeester Bechtweg (de noordoosttangent).

Loven is eveneens bereikbaar via de spoorlijnen Tilburg-Eindhoven (zuidzijde) en Tilburg-'s-Hertogenbosch (oostzijde) alsmede een havenspoorlijn (noordzijde).

Het Wilhelminakanaal heeft ter hoogte van bedrijventerrein Loven een aftakking, de 'industriehaven'. Deze insteekhaven ligt globaal noord-zuid en heeft een zwaaikom in het noordelijk deel van Loven nabij de Zuiderkruisweg.

Tussen het bedrijventerrein Loven en de woonwijk Quirijnstok ten westen ervan ligt een groengebied, dat vanaf het buitengebied tot aan het Wilhelminakanaal loopt. Hierin liggen in het noorden het Quirijnstokpark, meer naar het zuiden diverse sportvelden en grenzend aan het Wilhelminakanaal het park aan de Centaurusweg. Door de aanwezige groenstructuur vormt dit totale gebied een belangrijke ecologische verbinding vanuit het buitengebied naar het kanaal. Alleen het park aan de Centaurusweg valt binnen het plangebied van onderhavig bestemmingsplan. Het park heeft een landschappelijke inrichting met een vijver, gazons, bosjes en plantsoenen. Juist in combinatie met de vijver heeft het park een belangrijke functie als leef- en/of foerageergebied voor amfibieën, vogels, vleermuizen, dagvlinders, plantensoorten en paddenstoelen. Voor de genoemde doelgroepen is het park tevens een belangrijk onderdeel van de ecologische verbindingszone langs het Wilhelminakanaal. Door middel van de dubbelbestemming Natuur wordt extra bescherming geboden aan deze groenvoorziening.

Het Wilhelminakanaal in het zuidwesten van het plangebied vormt een ecologische zone, die dient om de natuurgebieden in de omgeving met elkaar te verbinden. Door middel van de dubbelbestemming Ecologische verbindingszone wordt hieraan extra bescherming geboden.

Tot slot wordt ten zuiden en oosten van het plangebied van dit bestemmingsplan de realisatie van een ecologische verbindingszone tussen de Voorste Stroom, door het gebied van Moerenburg richting het Schaapsven en het Hazennest ten noorden van bedrijventerrein Loven nagestreefd. Voor een groot gedeelte zal deze verbinding de loop van de Zwarte Rijt volgen. Ter hoogte van de Bosscheweg is langs de Zwarte Rijt echter (te) weinig ruimte om een verbinding te realiseren. De verbinding zal de Bosscheweg dan ook op een andere locatie kruisen. Mogelijke locaties zijn ter plaatse van de hoogspanningsleidingen en juist ten westen van de Burgemeester Bechtweg.

Het bedrijventerrein Loven, gelegen in het noordoosten van Tilburg, is vanaf het begin van de jaren zestig in fasen ontwikkeld. Het terrein heeft een oppervlakte van ruim 200 hectare bruto, waarvan ruim 140 hectare is uitgegeven als bedrijfsgrond. Loven biedt aan circa 7200 mensen werk, verdeeld over ruim 260 vestigingen. In het gedeelte ten noorden van de Gelrebaan zijn de grotere bedrijven gevestigd, zoals het distributiecentrum van Albert Heijn, Chromally Holland (revisie van vliegtuigmotoren) en Campina Melkunie (Kaasdivisie).

Gebied ten noorden van de Gelrebaan

Het noordelijk deel van het bedrijventerrein Loven is een geluidgezoneerd bedrijventerrein waar zich diverse grootschalige bedrijven bevinden (o.m. disributiecentrum Albert Heijn). Indertijd is dit deel van het bedrijventerrein Loven ontwikkeld als zogenaamd nat bedrijventerrein voor watergebonden bedrijven. Hier ligt de Industriehaven. De watergebonden bedrijven liggen vooral in het begin en midden van de industriehaven (o.m. de containerbinnenvaartterminal van BTT aan de Geminiweg). De haven is aangelegd als klasse IV haven, maar de breedte en maximale diepgang van het Wilhelminakanaal beperkt momenteel de toelaatbaarheid van schepen tot de Industriehaven.

Vanwege de ligging in de nabijheid van water, rails én weg heeft het gebied potentie als multimodaallogistiek centrum. Het noordelijk gedeelte van Loven is bereikbaar via een goederenspoorlijn, die evenwijdig loopt aan de Zuiderkruisweg en vervolgens aantakt aan op de spoorlijn Tilburg-'s-Hertogenbosch. Op dit punt bevindt zich de Laad- en losplaats Loven (een afvalcontaineroverslagterminal voor gesloten containers met huishoudelijk afval.

Het goederenspoor wordt ook. gebruikt door het Rail Distri Centre, een overdekte spoorterminal. De goederenspoorweg langs de Zuiderkruisweg had vroeger twee aftakkingen naar de west- en oostzijde van de Siriusstraat. De oostelijke tak in de Siriusstraat is inmiddels opgeheven. Hoewel hierin het profiel rekening mee is gehouden is er langs de Jules Verneweg en Centaurusweg nooit een goederenspoorlijn aangelegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008015-e001_0003.jpg"

In het verleden is het bedrijventerrein aan de westzijde van de Centaurusweg uitgebreid op de plaats van een aantal sportvelden, die buiten gebruik zijn geraakt.

Gelrebaan

Aanvankelijk waren de terreinen aan weerszijden van de Gelrebaan ingericht als groenvoorziening  of als overstortvijver. In de periode 1990-2000 werd het gebied ten zuiden van de Gelrebaan en ten oosten van de Paganelstraat omgevormd tot representatieve zichtlocatie voor bedrijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008015-e001_0004.jpg"

Gebied ten zuiden van de Gelrebaan tussen Wilhelminakanaal en Jules Verneweg

Loven-Zuid vormt een onderdeel van het bedrijventerrein Loven en ontwikkeld vanaf het begin van de jaren zestig. Dit gebied heeft een oppervlakte van 30 hectare bruto en wordt begrensd door:

  • de Gelrebaan aan de noordzijde. Ten noorden van deze weg ligt de industriehaven en het bedrijventerrein Loven-Noord;
  • het Wilhelminakanaal aan de westzijde;
  • de Bosscheweg aan de zuidzijde;
  • de Jules Verneweg aan de oostzijde.

Oorspronkelijk was het de bedoeling het gehele gebied ten zuiden van de Gelrebaan te ontwikkelen als woongebied. Dit is echter niet haalbaar gebleken, waarna het gebied als bedrijventerrein ontwikkeld is. Het oude buurtschap Loven is zodoende in het bedrijventerrein geïntegreerd, waardoor een menging van wonen en werken is ontstaan. In het gebied bevinden zich ca. 200 eengezinswoningen. Met name in de Nautilusstraat, de Kapitein Nemostraat en aan de Bosscheweg bevinden zich veel woonpanden. Daarnaast zijn er 17 bedrijfspercelen met een bedrijfs- of dienstwoning.

Op Loven-Zuid zijn ca. 90 bedrijven gevestigd. Deze bieden werk aan ca. 1200 mensen.

Milieuaspecten

Vanwege het gemengde karakter (de combinatie van wonen en werken) wordt het bedrijventerrein Loven-Zuid vooral geschikt geacht voor de vestiging van relatief kleinschalige bedrijven tot en met milieucategorie 3. Ook leent het bedrijventerrein zich goed voor de realisering van combikavels. Een combikavel is een kavel waarop wonen wordt gecombineerd met kleinschalige bedrijfsactiviteiten.

De meeste bedrijven in het plangebied hebben ook een milieubelasting conform de milieucategorieën 1 t/m 3. Slechts 4 bedrijven zijn ingedeeld in categorie 4. Op Loven-Zuid bevinden zich geen "zware lawaaimakers".

Bosscheweg

Kenmerkend voor de Bosscheweg ten westen van de spoorlijn Tilburg-Den Bosch  is de aanwezigheid van een aantal karakteristieke blokjes woningen die architectonisch een ensemble vormen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008015-e001_0005.jpg"

Ten oosten van de spoorlijn Tilburg-Den Bosch is langs de Bosscheweg overwegend sprake van een lint met vrijstaande woonbebouwing. De gebieden achter het lint hebben nog overwegend een agrarische gebruik.

Mobiliteitsprofiel

Voor wat betreft de toelaatbaarheid van bedrijvigheid moet de locatie uit oogpunt van mobiliteit beschouwd worden als een C-locatie.

Bedrijventerrein Loven in vogelvlucht:

- 163 ha bruto, 113 ha netto.

- ± 270 bedrijven, ± 6.300 personen.

- Volledig uitgegeven.

- Begin jaren '60 in fasen aangelegd.

- Zuidelijke deel kent kleinschalige bedrijvigheid, gecombineerd met woningen.

- Accent ligt op kleinschaligheid, met enkele grotere bedrijven ten noorden van de Gelrebaan.

- Spoor-, weg- en waterontsluiting.

- Maximale milieuhinder categorie is 5.

Kade

Voor het gebruik van en bouwen op de kade van het bedrijventerrein Loven geldt een regeling die is vastgelegd in een privaatrechtelijke overeenkomst (tussen gemeente en privaatrechtelijke gebruikers). In dit bestemmingsplan zijn voorzover juridisch-planologisch mogelijk delen van de overeenkomst overgenomen in de regels. Het betreft de bebouwingsvrije zone van 8 meter vanaf de waterkant en de opslagmogelijkheden tussen de 5 en 8 meter.