direct naar inhoud van 6.7 Bodem
Plan: Hoek van Holland-Bedrijventerreinen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01

6.7 Bodem

De kwaliteit van de bodem wordt gewaarborgd in de Wet Bodembescherming. De bodemkwaliteit kan van invloed zijn op de beoogde functies, of financiƫle haalbaarheid van een bestemmingsplan. De bodem zelf kan ook verschillende functies hebben, zoals een archeologische-, of aardkundige waarde, energie-opslag, waterberging, drinkwaterwinning. Deze functies worden indien relevant eerder in deze toelichting beschouwd. In deze paragraaf staat de kwaliteit van de bodem centraal.

Ter bescherming van toekomstige gebruikers worden bij nieuwe bestemmingen, of veranderingen van de huidige bestemmingen bepaalde eisen gesteld aan de kwaliteit van de bodem. Dat betekent dat soms onderzoek moet worden gedaan naar de bodemkwaliteit. Voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor het bouwen, moet worden aangetoond dat de bodemkwaliteit goed genoeg is om te bebouwen ten behoeve van de toegekende bestemming (bodemgeschiktheids-verklaring): er mag pas worden gebouwd als de bodem schoon genoeg is bevonden. In het kader van de bouwplannen zal de bodem ter plaatse nader worden onderzocht. Indien nodig zal de bodem voorafgaand of tijdens de bouw geschikt gemaakt worden op basis van de nota "Naar een gezamenlijk Bodemsaneringsbeleid in provincie en stad".

6.7.1 Plangebied

De Indicatieve bodemkwaliteitskaartkaart uit 2010 geeft als gevolg van de uitgestrektheid van het plangebied een sterk wisselend beeld van de bodemkwaliteit.

Het bedrijventerrein De Kulk (ruimtelijke eenheid 01+2b+3c Voormalige tankgracht) is zowel aan de oppervlakte (0-1 mtr. diepte) als in de ondergrond (> 1meter) schoon. Ditzelfde geldt voor het noordoostelijk deel van het bedrijventerrein De Zekken. Het overige deel van De Zekken (locatie 02d Stortplaatsen Krimsloot) kent een lichte verontreiniging van de bovengrond en een matige verontreiniging op een diepte > 1 meter.

De locatie van de Stena Line (ruimtelijke eenheid 01a+02e Centrum Hoek van Holland) is volgens de Indicatieve bodemkwaliteitskaart slechts (zeer) licht verontreinigd.
Het Slachthuisterrein (DSM) (ruimtelijke eenheid 03a Loswallen Hoek van Holland) kent de zwaarste verontreiniging. Dit deelgebied is zowel in de bovengrond (0-1 meter) als in de ondergrond (> 1 meter).

In het plangebied ligt ten oosten van de Krimsloot een oude stortplaats waar naast stadsafval van Hoek van Holland ook harsafval van de DSM-alkydharsfabriek in Hoek van Holland is gestort. Het terrein ligt braak en is afgesloten met hekwerk. De stortplaats is nog niet gesaneerd maar wordt wel gemonitord (medio 2012 is er een geactualiseerd monitoringsrapport gereed). Voor zover bekend is er nu alleen sprake van een zich langzaam verspreidende pluim formaldehydes onder de stort.
De kwaliteit van de deklaag en het talud aan de westzijde (zijde Krimsloot) is onvoldoende onderzocht om een goede inschatting te geven van de bodemkwaliteit. Er moet rekening gehouden worden met een matige tot sterke verontreiniging met zware metalen en de bijmenging van alkydharsen en/of de aanwezigheid vaten.
Ingeval er plannen zijn de stort weer een gebruiksfunctie te geven (b.v. park of sportvelden), zal de huidige afdeklaag van de stort moeten worden onderzocht en zal -afhankelijk van het voorgestelde gebruik- waarschijnlijk een nieuwe afdeklaag van 0,5-1 meter schone grond noodzakelijke blijken. In het bestemmingsplan heeft deze locatie de bestemming "Bedrijf - 5" waarbinnen alleen opslag is toegestaan.