direct naar inhoud van 5.4 De wateropgave
Plan: Hoek van Holland-Bedrijventerreinen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01

5.4 De wateropgave

Wateropgave in relatie tot de plankaart en planregels

De in het plangebied aanwezige watergangen en -partijen hebben de bestemming 'Water - 1' gekregen. De onderhoudstroken langs de hoofdwatergangen, waarop de Keur van het Hoogheemraadschap van toepassing is, zijn met een dubbelbestemming 'Water - Waterstaatkundige functie' op de verbeelding aangegeven.

Op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (artikel 67 lid 11) is het verboden (behoudens ontheffing) bouwwerken op te richten of houtgewassen te planten binnen een strook van 5 meter (gemeten vanuit de insteek van het talud) langs hoofdwatergangen respectievelijk boezemwatergangen, ten behoeve van het onderhoud van genoemde watergangen.

Een belanghebbende met bouwvoornemens in een keurstrook wordt geadviseerd om contact op te nemen met genoemd hoogheemraadschap over antwoord op de vraag of voor het bouwproject in kwestie ontheffing verleend kan worden van het bouwverbod in de Keur.

De Nieuwe Waterweg heeft de bestemming Water-2 gekregen. Binnen deze bestemming zijn gemalen en aanlegsteigers mogelijk, waarvoor een waterwetvergunning van Rijkswaterstaat noodzakelijk kan zijn en wellicht ook een omgevingsvergunning van de gemeente. Voor ontwikkelingen en activiteiten die niet vergunningsvrij zijn, moet advies worden ingewonnen bij Rijkswaterstaat (waterbeheerder) en de Rijkshavenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam (nautisch beheerder).

5.4.1 Waterberging

De wijzigingen in het bestemmingsplan zorgen beperkt voor fysieke veranderingen in de buitenruimte. De mogelijkheid tot realisatie van perifere detailhandel vindt plaats in een gebied dat al 100% verhard is. Er zijn geen maatregelen gepland in het kader om waterberging te creƫren.
Doordat de ontwikkelingen niet leiden tot een verslechtering van het watersysteem, hoeft er geen aanvullende waterberging gerealiseerd te worden.

De primaire watergangen in het plangebied zijn op de verbeelding opgenomen en als zodanig bestemd.

5.4.2 Afval- en hemelwater

De realisatie van 1.000 m2 perifere detailhandel op de Zekken zal naar verwachting leiden tot een toename van de productie van afvalwater. Uitgaande van 3 m3 afvalwater per hectare per uur zal de ontwikkeling leiden tot een toename in de piekbelasting van ongeveer 0,4 m3 afvalwater per uur: Dit is ongeveer 4 m3 per dag. In overleg met de water- en rioolbeheerder dient een rioolplan opgesteld te worden, waarin naast het afvalwater ook gekeken moet worden naar de methode van verwerking van hemelwater. Uitgangspunt van de gemeente is het scheiden van hemel- en afvalwater. Daarnaast wordt de aanleg van groene daken door de gemeente gestimuleerd.

Ten aanzien van de afstroming van hemelwater van de rest van het bestemmingsplangebied zullen geen veranderingen optreden aangezien er geen ontwikkelingen plaatsvinden.

5.4.3 Grondwater

De mogelijke wijzigingen leiden niet tot een grootschalige verharding of ontharding van de ondergrond. Hierdoor zijn er geen significante effecten te verwachten vanuit de ontwikkeling op de grondwaterstand.

5.4.4 Waterkeringen en waterveiligheid

Waterkeringen
Rondom de locatie waar wijzigingen mogelijk worden gemaakt (De Zekken en Prins Hendrikweg) ligt ten zuidwesten een primaire kering en ten noordwesten een polderkade. De exacte locaties zijn echter nog niet bekend. In de figuur zijn de beschermingszones van de primaire kering weergegeven rondom het deelgebied waar de ontwikkelingen plaats zullen vinden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0009.png"

Figuur Leggergegevens (zonering) van de primaire waterkering

Ook voor de polderkade van de Krimsloot (ten noordwesten van de Zekken) gelden randvoorwaarden. Hier geldt dat de kade (oostzijde) een waterstaatswerkzone van 9,15 meter en een beschermingszone van 15 meter heeft.
De beschermingszone van de waterkeringen is op de verbeelding opgenomen. Binnen de beschermingszone is medegebruik onder voorwaarden mogelijk. Indien ontwikkelingen leiden tot werken in een van de zones van de waterkeringen, dan wordt geadviseerd vroegtijdig in contact te treden met het Hoogheemraadschap van Delfland.

Waterveiligheid binnendijks

De wijzigingen in het gebied hebben geen significante invloed op het veiligheidsrisico binnendijks en dragen maar beperkt bij aan de totale waarde binnen dijkringgebied 14.

Waterveiligheid buitendijks

In de figuur is de waterdiepte in het gebied weergegeven bij hoog water met terugkeertijd van 1/4.000 jaar en uitgaande van het KNMI W(+) scenario in 2100. De gebruikte waterhoogte is NAP +5,64 meter . Hiermee wordt inzicht gekregen in de toekomstbestendigheid van het buitendijkse gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0010.png"

Figuur Waterdiepte bij hoogwater met terugkeertijd 1/4.000 (W2100)

Uit de figuur blijkt dat in grote delen van het bestemmingsplangebied meer dan 1,5 meter water kan komen te staan bij hoog water. Indien voor dit gebied geen waterveiligheidsmaatregelen worden getroffen, wordt dit gebied op lange termijn zeer kwetsbaar voor overstromingen.

Beleidslijn grote rivieren
Het bestemmingsplangebied ligt in de rivierbedding van de Nieuwe Waterweg. Hierdoor vallen ontwikkelingen in het gebied in principe onder de vergunningssfeer van de Waterwet, vanwege het feit dat er niet gewerkt mag worden in de rivierbedding (een waterstaatswerk). Uit de kaart van het waterbesluit is echter op te maken dat het vaste land van het plangebied valt binnen het gebied waarop een vrijstelling van de vergunningverlening van toepassing is. Het deel van het bestemmingsplan dat de rivier betreft, valt bij werkzaamheden wel onder de vergunningplicht en de Beleidsregels grote rivieren.

Voor dit bestemmingsplan geldt echter dat er in het buitendijkse gebied geen ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Daarom zijn voor dit bestemmingsplan de beleidsregels en het vergunningenregime niet van toepassing.

5.4.5 Leidingen

In het plangebied liggen persleidingen van Delfland. Daarnaast ligt er een oppervlaktewater leiding. In de figuur zijn deze weergegeven. De rode lijn is de oppervlaktewaterleiding, de overige lijnen zijn persleidingen/afvalwatertransportleidingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0011.jpg"

Figuur Leidingen van Delfand rond het plangebied