direct naar inhoud van 5.3 Huidige watersysteem
Plan: Hoek van Holland-Bedrijventerreinen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01

5.3 Huidige watersysteem

5.3.1 Oppervlaktewater

Het bestemmingsplangebied is gelegen in de polder Nieuwland en Noordland en gedeeltelijk buitendijks (Stena Line, Viandaterrein, Slachthuisweg). De binnendijks gelegen deelgebieden liggen in de peilvakken POL306BNI enPOL306BNII, met waterpeilen van respectievelijk NAP +0,43 meter en NAP -0,1 meter. Water stroomt onder vrij verval naar het oosten af naar het Oranjekanaal. In het buitendijks gebied is het enige oppervlaktewater de Nieuwe Waterweg. In de figuur is een overzicht weergegeven van het oppervlaktewatersysteem in en rondom het bestemmingsplangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0004.png"

Figuur Oppervlaktewatersysteem rondom plangebied

5.3.2 Afval- en hemelwater

Het bestemmingsplangebied valt binnen rioleringsdistrict 15 (Krimsloot). In dit bemalingsgebied liggen verschillende typen rioolstelsels. Binnen het plangebied ligt rondom de Zekken een gemengd stelsel, wat betekent dat afval- en hemelwater gezamenlijk worden afgevoerd. Er ligt deels ook een gescheiden rioolstelsel. Het hoofdgemaal pompt het water naar AWZI Hoek van Holland, gelegen aan de Kulkweg binnen het plangebied. Er ligt in dit gebied één vuilwateroverstort die er bij hevige regen voor zorgt dat wateroverlast op straat beperkt wordt. Er zijn plannen om bij rioolvervanging in dit gebied over te gaan naar een gescheiden rioolstelsel.
Op bedrijventerrein de Kulk ligt een verbeterd gescheiden rioolstelsel: uitgezonderd de first flush die naar de zuivering gepompt wordt, wordt het overige hemelwater afgevoerd naar het oppervlaktewater. Het gebied heeft geen verbinding met de rest van het rioleringsdistrict en voert het water direct af naar de AWZI.
Van het buitendijks gelegen terrein Stena Line is bekend dat deze op de riolering is aangesloten. In de Slachthuisweg ligt een persleiding. Van het Viandaterrein en H6-weg zijn geen rioleringsgegevens bekend. Dit zijn waarschijnlijk particuliere stelsels.

Het hoofdgemaal van district 15 heeft de mogelijkheid om via een aparte persleiding (overstortbemaling) water direct af te voeren naar een buitendijkse overstort.

5.3.3 Grondwater

Voor grondwater liggen er 5 peilbuizen in het plangebied die de grondwaterstand meten. De ligging van deze peilbuizen is in de figuur weergegeven. In het buitendijkse deel van het plangebied staan geen peilbuizen, hiervan is geen grondwaterstand bekend.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0005.png"

Figuur Locatie peilbuizen

De meetreeksen uit deze peilbuizen zijn niet groot, door de recente plaatsing van de buizen, waardoor er weinig bekend is over historische grondwaterstanden.

Peilbuisnr.   106574-1   107574-1   107574-3   107574-4   107574-2  
Aantal metingen   22   13   4   4   9  
Start meting   10-11-2009   22-11-2010   20-06-2011   20-06-2011   22-11-2010  
Grondwaterstand gemiddeld (m. boven NAP)   1,29   1,27   1,10   0,90   1,02  
Maaiveld bij peilbuis (m. boven NAP)   2,49   1,67   1,66   1,65   1,34  
Ontwateringsdiepte gemiddeld (m. boven NAP)   1,20   0,40   0,56   0,76   0,32  

Tabel Grondwaterstandgegevens

De cijfers uit de tabel geven weer dat op bedrijventerrein de Kulk de ontwateringsdiepte beperkt is, ruim onder de wenselijke 80 cm. Dit wordt onderschreven door de grondwateroverlastklachten die er in dit gebied zijn. Indien (binnen de huidige functie) gebouwd wordt op de Kulk, moet daarom rekening worden gehouden met de risico's op grondwateroverlast. Bij het bouwrijp maken dient gezorgd te worden voor voldoende ophoging met goed doorlaatbare grond en voor voldoende ontwateringsmiddelen.

Er wordt actie ondernomen om een singel langs de Haakweg te graven. Deze is op het bestemmingsplan opgenomen doch nog niet gerealiseerd.

5.3.4 Waterkering en waterveiligheid

Waterkeringen
De primaire waterkering van dijkringgebied 14 loopt tussen de deelgebieden van het bestemmingsplan door. Deze kering heeft een normfrequentie van 1/10.000 jaar, wat inhoudt dat hij gebouwd is om een waterhoogte te keren met een terugkeertijd van gemiddeld eens per 10.000 jaar.

Daarnaast ligt de polderkader van de Krimsloot aan de rand van het deelgebied rond bedrijventerrein de Zekken. De ligging van de keringen is in de figuur weergegeven.

Rondom de waterkeringen worden verschillende beschermingszones gehanteerd. In hoofdstuk 5.4 wordt verder gefocust op deze zones in de buurt van de verwachte ontwikkelingen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0006.png"

Figuur Ligging waterkeringen

Waterveiligheid

Het bestemmingsplangebied ligt zowel binnen als buiten de primaire waterkering. Van beide delen wordt nagegaan wat de mogelijke waterdieptes zijn bij een eventuele overstroming.

Binnendijks

De gevolgen van een overstroming binnendijks zijn afhankelijk van meerdere aspecten, zoals de locatie waar de overstroming plaatsvindt, de afstand tot de waterkering en de maaiveldhoogtes in het gebied. Om een indicatie van de risico's te krijgen heeft de provincie Zuid-Holland voor de gehele provincie berekend welke delen van de provincie in de huidige situatie bij een doorbraak van de primaire kering onder water lopen en welke overstromingsdiepte er op de kwetsbare locaties bereikt kan worden. In de onderstaande figuur is dit voor het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0007.png"

Figuur Potentiële waterdiepte bij doorbraak primaire kering

Uit de figuur blijkt dat bij een dijkdoorbraak het gebied rondom de Kulkweg en een deel nabij de Zekkerweg onder water komen te staan. Er zijn waterdieptes mogelijk tot 2 meter.

Buitendijks

De kans dat een buitendijks gelegen locatie last krijgt van hoog water, wordt bepaald door de terugkeertijden van hoog water in de Nieuwe Waterweg en de maaiveldhoogte van het plangebied.

De kans op slachtoffers in het buitendijks gebied is gering. Het overstromen van buitendijks gebied gaat in het algemeen langzaam en is goed voorspelbaar. Bovendien blijft de waterdiepte beperkt door de hoge maaiveldhoogte van het terrein. De kans op verdrinking is daardoor klein.

Materiele schade en maatschappelijke ontwrichting is afhankelijk van de waterdiepte die optreedt en de functies en objecten die hier last van hebben. Enkele decimeters water in openbaar gebied hoeft niet direct schade op te leveren, maar een woning of bedrijf waarin deze hoeveelheid water staat levert vaak wel schade op aan het pand en de inboedel. Daarnaast ontstaat er nog schade door eventueel productieverlies.

Om een indicatie te geven van de mogelijke waterdieptes in het buitendijks gebied van het bestemmingsplangebied is in de figuur de waterdiepte weergegeven bij een hoogwatersituatie in het huidige klimaat met een terugkeertijd van 1/4.000 jaar . De gebruikte waterhoogte is NAP +4,88 meter.

afbeelding "i_NL.IMRO.0599.BP1053HvHBedrvter-oh01_0008.png"

Figuur Waterdiepte bij hoogwater met terugkeertijd 1/4.000 (huidig)

Uit de kaart blijkt dat er op dit moment al kans is op wateroverlast in het buitendijks gebied, waarbij het Viandaterrein door de lage ligging het meest kwetsbaar is .