direct naar inhoud van 2.3 Bestaande situatie
Plan: Ruiterlaan
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP09003-0004

2.3 Bestaande situatie

De Ruiterlaan is een woonstraat die de Willemsvaart verbindt met het park Engelse Werk. Het ligt enigszins geïsoleerd aan de westrand van de stad. De Ruiterlaan wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door woningbouw, maar er zijn tevens een aantal kleinschalige kantoren en een bedrijf aanwezig. Ten zuidwesten van de buurt staat het verzorgingstehuis De Venus. De locatie is grotendeels omgegeven door waterrijke groengebieden, zoals het hiervoor beschreven monumentale Park het Engelse Werk en het recenter aangelegde Spoolderbos. In groengebieden ten oosten van de Ruiterlaan is het waterbedrijf Vitens gesitueerd.

Het plangebied, met een oppervlakte van circa 4.400 m2, ligt aan de oostzijde van de Ruiterlaan, nabij de Willemsvaart en beslaat het gebied zoals is weergegeven op de afbeelding in figuur 2.3. Het weggetje naar het waterbedrijf Vitens is eigendom van Vitens.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP09003-0004_0005.jpg"

figuur 2.3. Plangebied

Het plangebied grenst aan een schoolterrein, dat op termijn plaats zal maken voor nieuwbouw / woningbouw.

De Ruiterlaan wordt gekenmerkt door het groene karakter van de straat. Het geeft de straat allure en uitstraling. De sfeer wordt versterkt door open en groene voortuinen op de aanliggende erven.

2.3.1 Archeologische structuur

Op de Archeologische Waardenkaart Zwolle is het plangebied aangeduid met een waarde van 50%. Deze archeologische waardebeoordeling is vooral gebaseerd op de mogelijke aanwezigheid van restanten van de verdedigingslinie van de stad Zwolle, via de Spoolderberg naar het Engelse Werk. Op oud kaartmateriaal is te zien dat door het oostelijk deel van het perceel een aarden wal met gracht heeft gelopen die de verbinding vormde tussen de Spoolderbergschans en het Nieuwe Werk.

Het vermoeden bestaat dat nog sporen van de verdedigingswal met gracht aanwezig zijn. Om dat vast te stellen, zal een inventariserend Veldonderzoek moeten worden uitgevoerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP09003-0004_0006.jpg"

Figuur 2.4. Het plangebied t.o.v. de verdedigingslinie

2.3.2 Ruimtelijke structuur
2.3.2.1 Verkeersstructuur

De huidige woningen in het gebied worden ontsloten op het weggetje van Vitens. Deze zal ook voor een nieuwe situatie de ontsluiting voor het plangebied vormen. Het gebied kent een 30 km/u - regime.

Parkeren vindt plaats op de particuliere erven. In de openbare ruimte bestaan hiertoe geen tot weinig mogelijkheden.

2.3.2.2 Groenstructuur

Het groen rond de te ontwikkelen locatie bestaat o.a. uit meerdere afzonderlijke houtopstanden/beplantingsobjecten. Het gaat hierbij o.m. om de laanbeplanting aan de Ruiterlaan, een houtwal aan de noordzijde van het weggetje naar Vitens en een houtwal achter de huidige school aan de oostzijde van het plangebied. Gezamenlijk vormen deze een zeer fraai geheel en dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van de omgeving.

Daarnaast betreffen het een aantal bomen in de thans aanwezige tuin binnen het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP09003-0004_0007.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP09003-0004_0008.jpg"

Figuur 2.5 De Ruiterlaan

2.3.2.3 Waterstructuur en riolering

Langs de Ruiterlaan ligt de riolering. Hierop kan worden aangesloten.

Het plangebied ligt in het grondwaterbeschermingsgebied nabij het wingebied.

Hierop wordt in paragraaf 4.2.7 nader teruggekomen.

2.3.2.4 Bebouwingsstructuur

De bebouwing aan de Ruiterlaan is lange tijd beperkt gebleven tot een enkele bouwmassa. De gebouwen bevonden zich met name aan de oostzijde van de laan. In de eerste helft van de vorige eeuw ontstond een verdichting aan de Ruiterlaan nabij het Engelse Werk. Een luchtfoto uit 1944 (figuur 2.6) laat een rij woningen zien aan de oostzijde van de laan. Deze rij is dan de enige herkenbare structuur in het gebied.

In de loop der jaren zijn grotere en kleinere bouwmassa’s aan het gebied toegevoegd. Deze lijken echter vrij willekeurig in de ruimte te zijn ingepast. De woningrij tegen het Engelse Werk blijft steeds herkenbaar aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP09003-0004_0009.jpg"

Figuur 2.6. Luchtfoto 1944

Het grootste deel van de bebouwing aan de Ruiterlaan is vrijstaand, een aantal zijn twee-onder-een-kap woningen. Ook zijn enkele korte rijtjes herkenbaar.

De meeste woningen zijn gedekt met rode pannen. De dakvorm is veelal een mansardekap. Ook zadeldaken en tentdaken komen voor. Alle woningen kenmerken zich door een behoorlijke mate van detaillering, zoals dat in die tijd gebruikelijk was.

De foto's in figuur 2.7. geven een impressie van deze woningen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP09003-0004_0010.jpg"

figuur 2.7. Impressie van de bebouwing aan de Ruiterlaan