direct naar inhoud van 6.4 Indeling regels
Plan: Provinciaal Inpassingsplan N279
Status: vastgesteld

6.4 Indeling regels

Het PIP is opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Hierin zijn regels opgenomen over onder andere de indeling van de planregels en de naamgeving van bestemmingen. De planregels kennen standaard vier hoofdstukken.

Hoofdstuk 1 Inleidende regels

In de inleidende regels is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Een en ander voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen. Tevens is bepaald op welke wijze de in het plan aangegeven maten gemeten moeten worden. Evenals de begripsbepalingen voorkomen de bepalingen inzake de wijze van meten interpretatieverschillen bij de toepassing van de planregels.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels

De bestemmingsregels zijn onderverdeeld in reguliere bestemmingen en dubbelbestemmingen. De reguliere bestemmingen (artikel 3 t/m 7) zijn de volgende:

1. Groen (Artikel 3);

2. Verkeer - 1 (Artikel 4);

3. Verkeer - 2 (Artikel 5);

4. Verkeer - 3 (Artikel 6);

5. Water (Artikel 7).

Bestemming Verkeer - 1, Verkeer - 2 en Verkeer - 3

De bestemming 'Verkeer - 1' is gegeven aan de gronden waar op de hoofdrijbaan twee rijstroken per richting zijn toegestaan. Naast deze rijstroken zijn ook parallelwegen, opstelstroken, opstelstroken, in- en uitvoegstroken en op- en afritten toegestaan. De bestemming 'Verkeer - 2' is gegeven aan wegen waar op de hoofdrijbaan 1 rijstrook per richting is toegestaan. Binnen de bestemmingen 'Verkeer - 1' en 'Verkeer - 2' is vanwege geluidschermen een aantal aanduidingen opgenomen. Enkel daar waar dit in de regels is bepaald en op de verbeelding is aangeduid, zijn geluidschermen toegestaan. Verschillende aanduidingen voor geluidscherm zijn gebruikt doordat de geluidschermen in het plangebied verschillen qua hoogte en daardoor geen generieke regeling kan worden opgenomen. Als peil wordt aangehouden de hoogte van de weg ter plaatse van het scherm.

Om te borgen dat de geluidschermen daadwerkelijk worden gerealiseerd, is een voorwaardelijke verplichting opgenomen. Op grond van deze verplichting mogen de gronden met de bestemming 'Verkeer - 1' bedoeld voor de capaciteitsuitbreiding van de N279 niet eerder voor doorgaand verkeer in gebruik worden genomen, dan nadat de geluidsbeperkende voorzieningen ter plaatse van de aanduidingen 'specifieke vorm van verkeer - geluidscherm 1', 'specifieke vorm van verkeer - geluidscherm 2', 'specifieke vorm van verkeer - geluidscherm 3' en 'specifieke vorm van verkeer - geluidscherm 4' zijn gerealiseerd.

Daarnaast is een voorwaardelijke verplichting opgenomen om de mitigerende en compenserende maatregelen planologisch te borgen. De mitigerende en compenserende maatregelen dienen gerealiseerd te zijn voordat de capaciteitsvergroting opengesteld mag worden voor verkeer.

Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het PIP ten behoeve van de bouw en het gebruik van geluidwerende voorzieningen anders dan ter plaatse van de aanduiding. Van deze afwijking mag slechts gebruik worden gemaakt indien in ieder geval de wijzigingen geen zodanige veranderingen in de geluidssituatie brengen dat daardoor de vastgestelde hogere waarden worden overschreden of ten behoeve van nieuwe woningen hogere waarden moeten worden vastgesteld.

Voor kunstwerken is ook een aantal aanduidingen opgenomen. Hier geldt dat eveneens verschillende aanduidingen zijn gebruikt doordat de hoogte tussen de verschillende kunstwerken verschilt. In vergelijking tot andere bouwwerken wordt voor kunstwerken, waaronder bouwwerken ten behoeve van civieltechnische en/of infrastructurele doeleinden worden verstaan, voor wat betreft de peilbepaling uitgegaan van het NAP.

Naast de twee genoemde verkeersbestemmingen is ook nog een derde verkeersbestemming opgenomen. Dit betreft de bestemming 'Verkeer - 3'. Deze bestemming is gegeven aan de gronden die niet bedoeld zijn voor wegen, maar voor langzaamverkeersverbindingen, zoals voet, bromfiets- en rijwielpaden. Binnen deze bestemming zijn bruggen, viaducten en een ovatonde toegestaan daar waar dat is aangeduid. Het hiervoor bij de bestemmingen 'Verkeer - 1' en 'Verkeer - 2' gestelde over deze aanduidingen, is ook hier van toepassing. Binnen de bestemming 'Verkeer - 2' is nog de aanduiding 'parkeerterrein' opgenomen. Ter plaatse van die aanduiding is een parkeerterrein toegestaan.

Bestemming Groen

De gronden die bestemd zijn voor groenvoorzieningen hebben de bestemming 'Groen' gekregen. Binnen deze bestemming zijn daar waar dit is aangeduid, geluidschermen en kunstwerken toegestaan. Het hiervoor bij de bestemmingen 'Verkeer - 1' en 'Verkeer - 2' gestelde over deze aanduidingen, is ook hier van toepassing. Voor het geluidscherm dat is toegestaan binnen de bestemming 'Groen' geldt als peil ook de hoogte van de weg ter plaatse van het scherm.

Bestemming Water

De bestemming Water is gegeven aan een deel van de Aa en de Zuid-Willemsvaart en enkele kleinere waterlopen in het plangebied.

De dubbelbestemmingen (artikel 8 t/m 12) zijn de volgende:

1. Leiding - Gas (Artikel 8);

2. Leiding - Riool (Artikel 9);

3. Waarde - Archeologie (Artikel 10);

4. Waarde - Attentiegebieden ehs (Artikel 11);

5. Waterstaat - Waterkering (Artikel 12).

Deze dubbelbestemmingen gelden primair ten opzichte van de andere reguliere bestemmingen waarmee zij samenvallen.

Dubbelbestemming Leiding - Gas

Binnen het plangebied ligt een drietal aardgastransportleidingen van de Gasunie. Deze leidingen, van 36 en 42 inch en 66,2 bar, kruisen ter hoogte van de Molendijk de Zuid-Willemsvaart. Doordat dit planologisch relevante leidingen zijn, hebben deze de dubbelbestemming Leiding - Gas gekregen met een bijbehorend beschermingsregime. Aan weerszijden van de leidingen is ook een belemmeringenstrook opgenomen van 5 meter om een veilig en bedrijfszeker gastransport en beperken van gevaar voor goederen en personen in de directe omgeving te waarborgen.

Dubbelbestemming Leiding - Riool

Binnen het plangebied ligt ook een rioolpersleiding ter hoogte van Berlicum. Deze planologisch relevante leiding heeft de dubbelbestemming Leiding - Riool opgenomen met een bijbehorend beschermingsregime. Een vrijwaringszone van 3,5 meter aan weerszijden van de leiding is opgenomen.

Dubbelbestemming Waarde - Archeologie

De dubbelbestemming Waarde - Archeologie is opgenomen voor gronden met een zekere verwachtingswaarde. In hoofdstuk 5.3 van de toelichting is opgenomen welke verwachtingswaarde het betreft en in hoeverre planologische bescherming geboden is. Via onderliggende dubbelbestemming is een beschermende regeling opgenomen op voorstel vn de provinciaal archeoloog, die erin voorziet dat voor ingrepen groter dan 100 m2 en dieper dan 30 cm een omgevingsvergunnig moet worden verleend en dat in dat kader nader archeologisch onderzoek moet worden uitgevoerd.

Dubbelbestemming Waarde - Attentiegebieden ehs

Het plangebied is gelegen in een gebied dat volgens de Verordening Ruimte Noord-Brabant 2011

als attentiegebied ehs is aangegewezen. Om dit gebied te beschermen is een dubbelbestemming opgenomen.

Dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering

De Drongelse dijk bij Waalwijk is een primaire waterkering en vanwege die dijk is de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering opgenomen met bijbehorend beschermingsregime. Naast deze waterkering zijn er geen andere waterkeringen die planologisch bescherming behoeven.

Hoofdstuk 3 Algemene regels

De algemene regels (artikel 13 t/m 17) bevatten regels, die voor alle in het plan opgenomen bestemmingen gelden. Het betreffen de volgende regels:

1. Anti-dubbeltelregel (Artikel 13);

2. Algemene afwijkingsregels (Artikel 14);

3. Algemene wijzigingsregels (Artikel 15);

4. Overige regels (Artikel 16).

Anti-dubbeltelregel (Artikel 13)

De anti-dubbeltelregel is bedoeld om te voorkomen dat een ongewenste cumulatie van bebouwing optreedt.

Algemene afwijkingsregels (Artikel 14)

In aanvulling op afwijkingsbepalingen in hoofdstuk 3 van de planregels is in dit artikel een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden opgenomen. Afwijking mag in de genoemde gevallen niet plaatsvinden indien de bouw- en gebruiksmogelijkheden van nabijgelegen percelen in onevenredige mate worden beperkt en/of indien ter plaatse aanwezige waarden op onevenredige wijze worden of kunnen worden aangetast.

Algemene wijzigingsregels (Artikel 15)

In de algemene wijzigingsregels is bepaald dat het bevoegd gezag bevoegd is bij wijziging de bestemmingsgrenzen van de bestemmingen 'Verkeer - 1' en 'Verkeer - 2' te wijzigen, voor zover zulks van belang is voor een technisch betere realisering van de bestemmingen of bouwwerken. Voor de wijzigingsbevoegdheid gelden wel enkele voorwaarden. De bestemmingsgrens mag met niet meer dan 1 meter aan weerszijden worden gewijzigd en er dient te zijn aangetoond dat de wettelijke toegestane grenswaarde van de gevelbelasting van omliggende functies als bedoeld in de Wet geluidhinder niet wordt overschreden. Verder dient voor het overige voldaan te zijn aan de vereisten in titel 5.2 van de Wet milieubeheer.

Overige regels (Artikel 16)

In dit artikel is onder meer geregeld dat voor zover in deze regels wordt verwezen naar andere regelgeving, de andere regelgeving geldt zoals die luidt dan wel van kracht is op het moment van tervisielegging van het ontwerp van het PIP. Daarnaast is een rangorderegeling opgenomen ingeval dubbelbestemmingen samenvallen.

Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

De overgangs- en slotregels (Artikel 17 en Artikel 18) bevatten de wettelijk voorgeschreven overgangsregels en de citeertitel van de regels van het PIP.