Plan: | Provinciaal Inpassingsplan N279 's-Hertogenbosch - Veghel |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | inpassingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.9930.ipN279-va01 |
Het plangebied kenmerkt zich door de route die grotendeels door groen en agrarisch gebied loopt. De gehele N279 loopt langs de Zuid-Willemsvaart. In 's-Hertogenbosch begint het plangebied met aan de noordzijde het bedrijventerrein De Brand. Aan de zuidzijde van de N279 ligt op dezelfde hoogte de Meerse plas, deze ligt in Sint Michielsgestel.
Impressie Bedrijventerrein De Brand en Meerse plas.
Vervolgens loopt het traject verder in zuidoostelijke richting en worden aan de noordzijde de kern Berlicum van de gemeente Bernheze gepasseerd en aan de zuidzijde Den Dungen van de gemeente Sint Michielsgestel. Bijna aan Berlicum grenst Middelrode.
Impressie N279 langs Berlicum en Den Dungen
Verderop loopt het tracé langs Heeswijk-Dinther aan de noordzijde en ligt aan de zuidzijde groengebied De Prekers. Verderop ligt ook het groengebied Wijboschbroek.
Impressie De Prekers en Heeswijk-Dinther
Het plangebied eindigt in Veghel nabij bedrijventerrein De Amert en De Dubbelen.
Impressie De Amert en De Dubbelen
De N279 kent een parallelweg die gebruikt wordt voor de ontsluiting van langs de weg gelegen percelen, en voor landbouw- en langzaam verkeer. Deze route heeft op dit moment op een beperkt aantal plaatsen dwarsverbindingen over de provinciale weg en Zuid-Willemsvaart.
Op de N279 rijdt Arriva met een streekbus (lijn 156) tussen de Maastrichtseweg en de Dungense Brug.
Het wegtracé ligt in het beekdal van de Aa. Binnen dit beekdal zijn in de loop van de eeuwen natuurlijke habitats verdwenen en verschillende andere habitats gecreeerd door menselijk ingrijpen. Het riviertje de Aa is vrijwel overal genormaliseerd en het beekdal is gedraineerd. Bekading voorkomt op een aantal plaatsen inundaties. Daarnaast zijn er nog oude meanders en steilwanden in het gebied aanwezig.
Over het gehele tracé loopt de Zuid-Willemsvaart aan de zuidzijde langs de N279. Het kanaal ligt nabij de sluizen verhoogd in het landschap, waardoor het wegtracé tussen de sluis bij Schijndel en de weg Laverdonk lager ligt dan het kanaalpeil. Lokaal heeft het kanaal een infiltrerende werking als gevolg van het hoge waterpeil. Het kanaal is hydrologisch geïsoleerd van het overige oppervlaktewatersysteem (de Aa met aangrenzende beken en zijwaterlopen).
Ten noorden van de N279 kronkelt de Aa op verschillende plaatsen langs het plangebied. De Aa loopt op wisselende afstand (tot maximaal circa 1250 meter) langs de noordzijde van de weg.
Langs de N279 bevinden zich ook enkele andere functies. In de nabijheid van de N279 bij Den Bosch bedrijventerrein de Brand en bij Veghel de bedrijventerreinen de Amert en de Dubbelen. Daarnaast is langs de N279 ook een tankstation met autogarage (handelsonderneming) aanwezig. Ook is langs de N279 ter hoogte van Heeswijk-Dinther een hotel/restaurant aanwezig.
Naast de beoogde capaciteitsvergroting van de N279 spelen er enkele andere ontwikkelingen in de directe nabijheid van het plangebied.Deze ontwikkelingen zijn: het dynamisch beekdal voor de Aa en de omlegging, capaciteitsvergroting van de Zuid-Willemsvaart en de verbreding van de A2. Tussen deze projecten heeft gedurende het planproces regelmatig afstemming plaatsgevonden.
De ontwikkelingen worden hieronder kort toegelicht.
Zuid-Willemsvaart
Rijkswaterstaat legt een nieuw stuk kanaal aan van negen kilometer om de stad 's-Hertogenbosch. Deze aftakking van de huidige Zuid-Willemsvaart loopt van Den Dungen naar de Maas. Voor de aanleg van het nieuwe stuk kanaal is het Tracébesluit Zuid-Willemsvaart Maas-Den Dungen 2009 vastgesteld. Het startsein voor de uitvoer werd pas gegeven na een positieve uitspraak van de Raad van State over de omlegging van de Zuid-Willemsvaart op 24 maart 2010. In 2011 is in aanvulling op het reeds genomen Tracébesluit een Wijzigings Tracébesluit genomen.
Daarnaast wordt de huidige Zuid-Willemsvaart, van Veghel tot Den Dungen, verbeterd. Het doel is de totale Zuid-Willemsvaart geschikt te maken voor grotere schepen. Belangrijke economische gebieden als de Rotterdamse en Antwerpse haven, evenals het Ruhrgebied, zijn in de toekomst met grotere, klasse IV-schepen bereikbaar via de Zuid-Willemsvaart.
De aanleg en verbreding van de Zuid-Willemsvaart heeft gevolgen voor de (spoor-) wegen die over het kanaal gaan. Dit is ook het geval voor de N279.
Verlegging van de Aa
Het project Dynamisch Beekdal heeft als doel het water in het beekdal van de Aa tussen Heeswijk-Dinther en 's-Hertogenbosch meer ruimte te geven. Hierdoor ontstaat een natuurlijke dynamiek van de Aa en worden overstromingsproblemen stroomafwaarts richting 's-Hertogenbosch voorkomen. Om dit te realiseren werkt het waterschap Aa en Maas samen met de gemeenten Sint-Michielsgestel en Bernheze en de provincie Noord-Brabant. Doordat het dal van de Aa op een aantal plaatsen dicht tegen de N279 aanligt, zullen de plannen van de provincie Noord-Brabant en het waterschap goed op elkaar worden afgestemd. Daarbij wordt getracht te komen tot gebiedsintegrale oplossingen.
Verbreding A2 's-Hertogenbosch - Eindhoven
Het Tracébesluit inzake de verbreding van de A2 nabij 's-Hertogenbosch is reeds genomen. De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft op maandag 6 juni 2011 het Tracébesluit getekend. De wijzigingen die voorzien zijn bestaan uit de volgende aanpassingen.
Op deze wijze wordt de verkeersafwikkeling bevorderd.