direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding en doel
Plan: Provinciaal Inpassingsplan N279 's-Hertogenbosch - Veghel
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.9930.ipN279-va01

1.1 Aanleiding en doel

In 2001 is in opdracht van de provincie Noord-Brabant een planologische en verkeerskundige inventarisatie naar de verkeersproblematiek op de N279 tussen 's-Hertogenbosch en Veghel uitgevoerd. Uit deze studie volgt dat een capaciteitsvergroting van de N279 noodzakelijk is om het onderliggende wegennet te kunnen ontlasten. De provincie heeft de ambitie om de capaciteit van de N279 te vergroten. Deze ambitie is reeds verwoord in het provinciaal verkeers- en vervoersplan 2006. In de provinciale structuurvisie (2011) is het belang van een goed functionerend netwerk als belangrijke voorwaarde aangegeven voor de ontwikkeling van Noord-Brabant. Ook hier sluit de ambitie om de capaciteit van de N279 Noord ('s-Hertogenbosch - Veghel) te vergroten nadrukkelijk op aan.

Op dit moment is de capaciteit van de N279 onvoldoende voor de hoeveelheid verkeer die van deze route gebruik wil maken. Hierdoor is er sprake van een forse (sluip)verkeersbelasting op het (parallel liggende) onderliggende wegennet. Het gaat daarbij vooral om de route noordoostelijk van de N279 langs de kernen van Berlicum, Middelrode en Heeswijk en om de route zuidwestelijk van de N279 van ‘s-Hertogenbosch via Schijndel en Eerde naar Veghel (N617/N622).

Een belangrijke opgave bij capaciteitsuitbreiding van de weg is de inpasbaarheid in de omgeving. Daarbij speelt natuur en landschap een belangrijke rol. Aan de zuidzijde van de weg ligt de Zuid-Willemsvaart, aan de noordzijde van de weg ligt een het beekdal van de Aa, met daartussen een parallelweg en incidenteel bebouwing.

Rijksbeleid

Het rijk heeft de ambitie om in het jaar 2020 in heel Nederland betrouwbaar van A naar B te kunnen bewegen. Zij heeft deze ambitie vastgelegd in de Stuctuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR). Voor het traject 's-Hertogenbosch - Veghel van de N279 staat deze ambitie onder druk als gevolg van structurele files die ook in 2025 nog zullen optreden. De files worden veroorzaakt door een groei van het verkeer, onder meer als gevolg van:

  • de verbreding van de Rondweg 's-Hertogenbosch (naar 4x2 rijstroken);
  • de openstelling van de A50;
  • en diverse grootschalige ruimtelijke ontwikkelingen in de regio.

Waarom een inpassingsplan?

De capaciteitsvergroting van de N279 past niet binnen de vigerende bestemmingsplannen. Gezien het gemeentegrensoverschrijdende karakter van de provinciale weg is, in samenspraak met de betrokken overheden, ervoor gekozen een Provinciaal Inpassingsplan (PIP) op te stellen. Dit is ook in de Structuurvisie ruimtelijke ordening van de provincie Noord-Brabant opgenomen. Een inpassingsplan is een provinciaal bestemmingsplan. Doel van het inpassingsplan is het bieden van een actueel juridisch-planologisch kader op basis waarvan het project kan worden gerealiseerd en in gebruik genomen. In hoofdstuk 6 wordt nader ingegaan op de juridische aspecten van dit inpassingsplan.

Crisis- en herstelwet

Dit project is opgenomen in de Crisis- en herstelwet. Dit brengt enkele procedurele versnellingen met zich mee die betrekking hebben op onder andere de kring van beroepsgerechtigden en de termijn van uitspraak.