direct naar inhoud van Besluittekst
Plan: Gedeeltelijke intrekking reactieve aanwijzing tav Buitengebied Werkendam
Status: vastgesteld
Plantype: reactieve aanwijzing
IMRO-idn: NL.IMRO.9930.intrekra0870bgWdam-va01

Besluittekst

Hoofdstuk 1 Inleiding

Bij besluit van 15 december 2015 met nummer 3897931 hebben wij een reactieve aanwijzing gegeven ten aanzien van het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Werkendam teneinde de vergroting van woondoeleinden tot meer dan 1.500m2 bij een woning te blokkeren, gezien de provinciale belangen die in het geding waren. Het digitale plan heeft planidn NL.IMRO.9930.ra0870bgWerkendam-va01.

1.1. Aanleiding aanpassing reactieve aanwijzing

Door de gekozen planmethodiek was het niet mogelijk het aantal getroffen woningen in het besluitgebied van de aanwijzing te beperken door een selectie te maken van uitsluitend vlakken met een woonbestemming groter dan 1.500m2 ten behoeve van een individuele woning. 
In overleg met de gemeente is dan ook vastgesteld dat er in eerste instantie geen andere mogelijkheid was dan in de aanwijzing alle bestemmingsvlakken met een omvang groter dan 1.500m2 op te nemen, ongeacht het aantal daarin aanwezige woningen. Hierdoor bleven de woonbestemmingen en regels uit het voorgaande plan van kracht.

De gemeente heeft ons vervolgens een bestand ter beschikking gesteld waaruit blijkt bij welke woningen daadwerkelijk sprake is van een groter bestemmingsvlak Wonen dan 1.500m2, zodat een verdere selectie en daardoor beperking van de aanwijzing mogelijk is.

Hoofdstuk 2 Intrekking aanwijzing(-en) t.a.v. begrenzing

2.1. Gedeeltelijke intrekking aanwijzing 2.1 t.a.v. vergroting oppervlakte voor woondoeleinden

Aanwijzing 2.1 ten aanzien van vergroting oppervlakte voor woondoeleinden trekken wij in voor de gronden die zijn opgenomen in het gml-bestand van deze gedeeltelijke intrekking van de reactieve aanwijzing.

Motivering

Wij hebben bij het maken van de verbeelding die deel uitmaakt van de reactieve aanwijzing geen selectie kunnen maken van die percelen, waar de aanwijzing ook echt voor bedoeld was: de woonpercelen die door de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied een grotere omvang hebben gekregen dan de 1.500m2 die in het voorgaande plan voor woondoeleinden was opgenomen. In het bestemmingsplan zijn namelijk veel 'verzamelvlakken' opgenomen ten behoeve van meerdere woningen. Veel van die bestemmingsvlakken kennen grote tussen- of achterliggende delen waarbij uit het plan niet duidelijk wordt aan welke woning deze toegerekend moeten worden.

Met behulp van de door de gemeente ter beschikking gestelde bestanden hebben is hierover meer informatie ter beschikking gekomen en hebben wij nader bepaald waar de aanwijzing moet blijven gelden, en waar er tegen inwerkingtreding van het vastgestelde plan geen bezwaar bestaat. Voor die laatste categorie wordt met dit besluit de aanwijzing ingetrokken. Bij het vaststellen van de grenzen in dit intrekkingsbesluit is ook rekening gehouden met het ontstaan of behouden van een logische eenheid c.q. grens voor de planologische regeling die hiervan het resultaat zal zijn.

De gemeente heeft aangegeven een aangepaste planregeling te zullen maken voor de overige percelen die na deze gedeeltelijke intrekking onder de aanwijzing blijven vallen.

Hoofdstuk 3 Gevolg intrekking

Dit intrekkingsbesluit treedt onmiddellijk in werking. Het is niet mogelijk om tegen dit intrekkingsbesluit beroep aan te tekenen.

Het college van burgemeester en wethouders kan nu overgaan tot bekendmaking van de vaststelling van het bestemmingsplan voor dit onderdeel, overeenkomstig artikel 3.8 lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening. Vervolgens is er tijdens de periode van terinzagelegging beroep mogelijk tegen dit onderdeel van het vastgestelde bestemmingsplan. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de kennisgeving van de gemeente.