direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Provinciaal Inpassingsplan Vismigratierivier 2018 (reparatieplan)
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.9921.Vismigrreparatie-VA01

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Planbeschrijving

1.1 De Vismigratierivier

De Vismigratierivier Afsluitdijk is een circa 4 km lange, slingerende rivier in het IJsselmeer, die via een afsluitbare opening (circa 15 meter breed, circa 10 meter hoog) in de Afsluitdijk verbonden is met de Waddenzee.
De Afsluitdijk bracht ons veiligheid. Maar door de harde scheiding die hiermee is ontstaan tussen Waddenzee en IJsselmeer, is het voor trekvissen als de zalm, paling en de spiering nauwelijks mogelijk om heen en weer te zwemmen, met een slechte visstand met name in het IJsselmeer tot gevolg. De Vismigratierivier Afsluitdijk is bedoeld om de ecologische verbinding tussen Waddenzee, IJsselmeer en het achterland te herstellen. Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks 24/7 via een geleidelijke overgang heen en weer zwemmen zonder dat er zout water in het IJsselmeer komt. Het is een systeem dat nog nergens ter wereld bestaat en het wordt door veel experts gezien als een belangrijke oplossing voor de uitdagingen waar veel deltagebieden wereldwijd voor staan. De Vismigratierivier moet uiterlijk eind 2022 klaar zijn en wordt nabij de sluizen van Kornwerderzand aangelegd. Zie voor meer informatie www.vismigratierivier.nl.

1.2 Aanleiding voor het reparatieplan

In 2014 is de procedure gestart om middels een Provinciaal Inpassingsplan (hierna: PIP VMR 2016) de Vismigratierivier planologisch mogelijk te maken. In april 2016 is het PIP VMR 2016 door Provinciale Staten van de provincie Fryslân vastgesteld en inmiddels is het plan onherroepelijk.
Naar nu blijkt biedt het PIP VMR 2016 ter plaatse van de doorgang door de Afsluitdijk onvoldoende ruimte om de noodzakelijke gebouwen qua omvang en locatie in het doorlaatmiddel (het deel van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk) te kunnen bouwen. Dat wordt in dit reparatieplan hersteld.
Bij het opstellen van het PIP VMR 2016 zijn de begrenzingen voor de realisatie van het doorlaatmiddel bewust voldoende ruim gehouden omdat de bouw van het doorlaatmiddel met enige ontwerpvrijheid aan de markt wordt uitgevraagd en er nog optimalisaties mogelijk zijn wat betreft de exacte locatie. Echter, binnen deze ruime (buiten)begrenzing is voor de noodzakelijke gebouwen een - naar nu blijkt - vrij klein en specifiek gebied ten oosten van de coupure aangewezen.

In een nadere uitwerking is de technische ruimte (bediening van de keringen) bovenop het doorlaatmiddel geplaatst en is ook de toegankelijkheid van het doorlaatmiddel voor bezoekers verder uitgewerkt (juridisch moet dit ook als een "gebouw" worden beschouwd). Ook is een opslagruimte toegevoegd.


De (binnen-)begrenzing van het PIP VMR 2016 moet worden aangepast zodat deze ruimten alsnog gerealiseerd kunnen worden als onderdeel van het doorlaatmiddel. Het gaat in dit reparatieplan om het planologisch mogelijk maken van ruimten die voor mensen toegankelijk zijn binnen de buitenmuren van het overdekte doorlaatmiddel. Om die reden worden deze ruimten in de zin van dit reparatieplan gekwalificeerd als gebouwen.


Het doorlaatmiddel maakt onderdeel uit van het rijkscontract voor het Project Afsluitdijk (waterveiligheid & waterafvoer) en wordt in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwd. De planologische basis hiervoor ligt in het PIP VMR 2016. Dat is een provinciaal plan en de bevoegdheid om dit aan te passen ligt bij de provincie Fryslân.


Rijkswaterstaat heeft de provincie Fryslân gevraagd het PIP VMR 2016 op dit punt aan te passen. De provincie heeft besloten om tegemoet te komen aan dit verzoek en heeft opdracht gegeven een procedure op te starten in de vorm van dit reparatieplan.


De benodigde wijziging van het PIP VMR 2016 (regels en verbeelding) is beschreven in het volgende hoofdstuk.


In dit reparatieplan is ervoor gekozen alleen die delen op te nemen waar wijzigingen optreden ten opzichte van het geldende planologische regime. Dit geldend planologisch regime bestaat uit de volgende plannen:

  • PIP VMR, vastgesteld d.d. 20 april 2016;
  • rijksinpassingsplan Windpark Fryslân, vastgesteld d.d. 18 september 2016;
  • rijksinpassingsplan Correctieve herziening van het inpassingsplan Windpark Fryslân, vastgesteld d.d. 8 augustus 2017.


Om aan dit planologisch regime recht te doen, is het reparatieplan vormgegeven als een herziening op de PIP VMR 2016 (waarbij de niet herziene delen onverkort van toepassing blijven) en zijn relevante planologische regelingen uit de rijksinpassingsplannen in het reparatieplan overgenomen.

Het specifieke belang van integrale veiligheid maakt onderdeel uit van het provinciale aanbestedingscontract voor de Vismigratierivier. Daarin worden ook aspecten geregeld zoals bereikbaarheid voor hulpdiensten.

Hoofdstuk 2 Toelichting op de regels

In dit reparatieplan is de omvang van de bouwaanduiding “gebouw” vergroot. De aanduiding ligt nu niet alleen over de bestemming “Water – Waterkering”, maar ook deels over de bestemming “Verkeer”. Met de aanpassing in de regels in de bestemming “Verkeer” is het mogelijk om de aangeduide gronden binnen de bestemming “Verkeer” te gebruiken voor het bouwen van gebouwen ten behoeve van de vispassage. Inhoudelijk zijn de nieuw opgenomen regels gelijk aan de regels die voor het bouwen van een gebouw ten behoeve van de vispassage bij de bestemming “Water – Waterkering” zijn opgenomen en zoals die luiden na inwerkingtreding van onderhavig reparatieplan (voor aanpassingen in bouwregels, zie hierna).
Voor het doorlaatmiddel van de Vismigratierivier zijn meerdere gebouwen nodig. In ieder geval een gebouw ter regulering van de bewegingswerken, een gebouw voor de opslag van materialen en de onderdoorgang voor recreanten. Het reparatieplan maakt het mogelijk voor deze doeleinden meerdere gebouwen op te richten binnen de gegeven bouwaanduiding.
Daarnaast is de gezamenlijke oppervlakte van de gebouwen in de bouwregels niet aan een maximum gebonden. Op dit punt wordt vrijheid aan de aannemer geboden bij het optimaliseren van het ontwerp van het doorlaatmiddel. De gebouwen worden binnen het profiel van de dijk gerealiseerd en hebben daarmee geen invloed op de ruimtelijke verschijningsvorm van dit deel van de Afsluitdijk. Het reparatieplan leidt om die reden niet tot een ander ruimtelijk beeld dan was voorzien bij de vaststelling van het PIP VMR 2016.
In de regels van dit reparatieplan is bij de artikelen telkens tussen haakjes de nummering uit het PIP VMR 2016 opgenomen.


In het rijksinpassingsplan Windpark Fryslân, dat nadien herzien is door het rijksinpassingsplan Correctieve herziening van het inpassingsplan Windpark Fryslân, is ter plaatse van het reparatieplan onder meer sprake van een dubbelbestemming ten behoeve van een hoogspanningsverbinding en een functieaanduiding voor archeologische waarden. Deze dubbelbestemming en functieaanduiding zijn op de verbeelding overgenomen. Daarnaast is in de planregels van het reparatieplan de dubbelbestemming 'Leiding-Hoogspanning' en de bijbehorende regeling uit het rijksinpassingsplan, overgenomen. Daarmee wordt verzekerd dat ook op grond van het reparatieplan de hoogspanningsverbinding kan worden aangelegd.


Aan de algemene regels is een schakelbepaling toegevoegd, die aangeeft dat de verbeelding en de planregels van het PIP VMR 2016 van toepassing blijven, voor zover deze niet worden gewijzigd door de verbeelding en de andere planregels van het reparatieplan.

Tot slot is de Voorrangsregeling in artikel 11 (met het reparatieplan vernummerd tot artikel 12) aangepast, nu er meerdere dubbelbestemmingen samenvallen. Bovendien zag de voorrangsregeling ook op gebiedsaanduidingen, maar die komen in het reparatieplan niet voor. In de voorrangsregeling is expliciet een rangorde aangebracht op het moment dat er een conflict ontstaat bij de toepassing van meerdere dubbelbestemmingen tegelijkertijd.

Hoofdstuk 3 Procedure

3.1 Werkwijze reparatie PIP


Ten behoeve van de totstandkoming van het voorliggende reparatieplan heeft vooroverleg met de betrokken overheden plaatsgevonden. Het voortouw voor dit reparatieplan ligt bij de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat.
De provincie Noord-Holland, het Wetterskip Fryslân, de gemeente Súdwest-Fryslân en de gemeente Harlingen hebben aangegeven af te zien van formeel vooroverleg gelet op de beperkte aanpassing van het PIP VMR 2016.

3.2 Procedure

Een ieder heeft, gedurende zes weken en met ingang van de dag van terinzagelegging, een zienswijze naar voren kunnen brengen over het ontwerp Reparatieplan Vismigratierivier 2018 bij de provincie Fryslân.

Van de terinzagelegging is vooraf kennisgegeven in de Staatscourant.

Op het ontwerpinpassingsplan is één zienswijze ingediend. In deze zienswijze wordt verzocht om de kabelverbinding voor Windpark Fryslân, zoals voorzien in de eerder genoemde rijksinpassingsplannen, ook in het reparatieplan mogelijk te blijven maken. Los van deze zienswijze was al voorzien in een ambtshalve aanpassing, die er in hoofdzaak uit bestaat dat het planologisch regime van de rijksinpassingsplannen, voor zover op het reparatieplangebied van toepassing, ook in het reparatieplan gehandhaafd blijft. Die aanpassing is in de regels en toelichting en op de verbeelding verwerkt (zie hoofdstuk 2).

Belanghebbenden, die tijdig zienswijzen hebben ingediend tegen het ontwerpinpassingsplan, kunnen tegen het besluit tot vaststelling van het Provinciaal Inpassingsplan Vismigratierivier 2018 (reparatieplan) beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd. Een belanghebbende die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze heeft ingediend op het ontwerpinpassingsplan, kan ook beroep instellen. Op dit besluit is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat:

  • a. de beroepsgronden in het beroepschrift worden opgenomen;
  • b. het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend, en
  • c. deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.