Plan: | Derde wijzigingsplan PIP Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.9920.WP3waterbergingZWK-VA01 |
Op 19 december 2018 is het provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier vastgesteld door Provinciale Staten van de provincie Groningen. In dit provinciaal inpassingsplan zijn wijzigingsbevoegdheden opgenomen om bestemmingen aan te passen als dit past binnen de vastgestelde inrichtingsplannen.
In 2019 zijn op basis van deze wijzigingsbevoegdheden twee wijzigingsplannen vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Groningen.
Inmiddels is de wens ontstaan om nogmaals gebruik te maken van deze wijzigingsbevoegdheid. Bij de uitwerking van de inrichtingsplannen is maatwerk toegepast. Dit heeft tot gevolg dat in sommige delen van het plangebied de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterberging' niet meer nodig is en verwijderd wordt. Op enkele andere delen is deze dubbelbestemming toegevoegd ten behoeve van de maatregelen. Verspreid over het plangebied zijn percelen voor natuur beschikbaar gekomen. Op deze percelen wijzigt de bestemming van natuur-agrarisch naar natuur. Voor de bergingsgebieden De Dijken Bakkerom en De Drie Polders betreffen de wijzigingen het overnemen van de uiteindelijke feitelijke situatie naar aanleiding van de revisiemetingen na aanleg. Aanvullend is vanwege maatwerk de bestemming Natuur van enkele percelen omgezet naar Natuur-agrarisch.
Om deze wijziging van bestemming mogelijk te maken is dit wijzigingsplan opgesteld. Omdat sprake is van een recent vastgesteld moederplan wordt voor een groot deel naar dit plan verwezen.
In deze toelichting komen achtereenvolgend aan de orde:
Het plangebied is gelegen in het zuidwesten van de Provincie Groningen. De percelen liggen binnen het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier en hebben in dit plan de enkelbestemming ´Natuur - Agrarisch´ en 'Natuur'. Voor een aantal delen geldt dat de dubbelbestemming ´Waterstaat - Waterberging' wordt verwijderd en voor een aantal delen geldt dat deze dubbelbestemming wordt toegevoegd. Vanwege de aanleg van een ecologische verbindingszone en het verwerven van gronden binnen het natuurnetwerk, wordt de enkelbestemming 'Natuur - Agrarisch' gewijzigd naar 'Natuur'. Vanwege maatwerk worden tevens enkele percelen gewijzigd van 'Natuur' naar 'Natuur - Agrarisch'.
Voor het opleggen en verwijderen van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterberging' wordt gebruik gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid opgenomen in artikel 20 van het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier.
Artikel 20 Algemene wijzigingsregels
Het bevoegd gezag kan het plan wijzigen in die zin dat de begrenzing van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterberging' wordt gewijzigd, mits dit past binnen de inrichtingsplannen.
Voor het wijzigen van de enkelbestemming 'Natuur' naar 'Natuur - Agrarisch' wordt gebruik gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid opgenomen in artikel 5.5 van het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuurlijk Zuidelijk Westerkwartier.
Artikel 5.5 Wijzigingsbevoegdheid
Het bevoegd gezag kan de bestemming 'Natuur' wijzigen:
[...] in de bestemming 'Natuur - Agrarisch', met dien verstande dat:
Voor het wijzigen van de enkelbestemming 'Natuur - Agrarisch' naar 'Natuur' wordt gebruik gemaakt van de wijzigingsbevoegdheid opgenomen in artikel 6.4 van het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier.
Artikel 6.4 Wijzigingsbevoegdheid
Het bevoegd gezag kan de bestemming 'Natuur - Agrarisch' wijzigen:
[...] in de bestemming 'Natuur', met dien verstande dat:
Aan de voorwaarden die in artikel 20 en artikel 6.4 zijn opgenomen wordt voldaan. De wijzigingen die nu worden doorgevoerd passen binnen een vastgesteld gedetailleerd inrichtingsplan.
Voor deze ontwikkeling is het beleid als opgenomen in het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier onverkort van toepassing. Sinds vaststelling van het PIP is een aantal beleidsstukken geactualiseerd, namelijk het rijksbeleid (Novi), het waterschapsbeleid (Waterbeheer programma 2022-2027, Noorderzijlvest & Nadeelcompensatieverordening waterschap Noorderzijlvest 2019) en het provinciaal beleid (omgevingsvisie en omgevingsverordening). De huidige ontwikkelingen zijn ook in lijn met het huidige beleid.
Voor deze ontwikkeling is hoofdstuk 4 van het Provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier onverkort van toepassing.
De regels behorende bij dit wijzigingsplan zijn vormgegeven conform de Standaard Vergelijkbare Plannen (SVBP 2012) die onderdeel uitmaakt van de regeling Standaarden ruimtelijke ordening. Dit uit zich onder meer in de indeling van de regels, de benamingen van de bestemmingen en ook in het gebruik van aanduidingen die voorkomen in deze Standaard.
De bestemmingen die in het wijzigingsplan zijn opgenomen zijn, conform de voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid, gelijk aan de bestemmingen van het provinciaal inpassingsplan Waterberging en Natuur Zuidelijk Westerkwartier.
Relatiebepaling
In de relatiebepaling is aangegeven dat naast de regels die in dit wijzigingsplan zijn opgenomen de regels van het moederplan onverkort van toepassing zijn.
Natuur
Voor een aantal percelen is de enkelbestemming 'Natuur - Agrarisch' gewijzigd naar 'Natuur' vanwege de aanleg van een ecologische verbindingszone c.q. revisiemetingen na de aanleg (De Dijken Bakkerom en De Drie Polders). Ook voor een aantal percelen die inmiddels beschikbaar zijn gekomen voor natuurontwikkeling wordt de bestemming omgezet.
Natuur - Agrarisch
Vanwege maatwerk is voor een aantal percelen in het Dwarsdiepgebied de enkelbestemming van enkele percelen van 'Natuur' omgezet naar 'Natuur - Agrarisch'.
Leiding - Hoogspanningsverbinding
Deze dubbelbestemming is opgenomen ten behoeve van de hoogspanningsverbinding die door het plangebied loopt.
Waarde - Archeologie 4 en 5
Deze dubbelbestemming zijn opgenomen om de in het plangebied aanwezige archeologische waarden te beschermen.
Aangezien bij de uitvoering van het inrichtingsplan rekening zal worden gehouden met de uitkomsten van het bureauonderzoek en de daarin opgenomen aanbevelingen, geldt de verplichting voor een omgevingsvergunning niet voor werkzaamheden op basis van het inrichtingsplan.
Waterstaat - Waterberging
De dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterberging' maakt het mogelijk de aangewezen gronden te gebruiken als bergingsgebied. Er is een omgevingsvergunningstelsel (voorheen aanlegvergunning) opgenomen voor bepaalde werkzaamheden die mogelijk een verstoring van de functie als bergingsgebied tot gevolg kunnen hebben. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om werkzaamheden met betrekking tot de inrichting van het gebied als natuur- en waterbergingsgebied. Werkzaamheden met betrekking tot het normale onderhoud vallen eveneens niet onder deze vergunningplicht.
Waterstaat - Waterkering
Deze dubbelbestemming is opgenomen om de in het plangebied aanwezige waterkeringen te beschermen.
Algemene aanduidingsregels
Er is één algemene aanduiding in het wijzigingsplan opgenomen. De aanduiding 'overige zone - houtsingelgebied' komt overeen met de regeling Houtsingelgebied Zuidelijk Westerkwartier uit de Provinciale Omgevingsverordening. In de Houtsingel Hoofdstructuur Westerkwartier zijn de belangrijkste houtsingels aangegeven. De hierbij behorende kaart is opgenomen als bijlage 2 bij de toelichting van het moederplan.
Conform het gestelde in het Besluit ruimtelijke ordening vindt over het wijzigingsplan vooroverleg plaats met de betrokken instanties.
Het ontwerp wijzigingsplan heeft gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Een ieder werd daarbij in de gelegenheid gesteld schriftelijk en/of mondeling zienswijzen op het plan naar voren te brengen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
De uitvoeringskosten van de waterberging en natuurontwikkeling in het Zuidelijke Westerkwartier zijn bij de provincie Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest bekend. Financiering van deze kosten vindt plaats door inzet van eigen middelen van de provincie Groningen en het Waterschap Noorderzijlvest. Er is sprake van een sluitende exploitatieopzet. Daarmee is het plan op dit punt uitvoerbaar.